Coronavirus

Ekspert trods flere gennembrud: Vaccine mod coronavirus kan tidligst tages i brug næste år

Både israelske forskere og amerikanske forskere har udviklet vacciner. Men før en vaccine kan tages endeligt i brug, skal den testes meget grundigt.

Forskere i Cambridge i den amerikanske delstat Massachussetts har ifølge Time Magazine udviklet en covid-19-vaccine, og vaccinen er klar til at blive testet på mennesker i april, skriver mediet.

- Vores vaccine er som et softwareprogram for kroppen, som skaber de virale proteiner, der kan generere et svar fra immunforsvaret, siger Stephen Hodge fra biotech-firmaet Moderna Therapeutics, der har udviklet vaccinen.

Samtidig har israelske forskere udtalt til Jerusalem Post, at de kan fremstille en virusvaccine "om få uger". Det er forskere på Gallilee Research Institute, der har udviklet vaccinen, som får den israelske minister for videnskab og teknologi, Ofir Akunis, til at lykønske forskerne.

- Jeg er sikker på, der vil ske yderligere hurtige fremskridt, som vil give os et nødvendigt svar på den alvorlige globale covid-19-trussel, siger Ofir Akunis ifølge Jerusalem Post.

Men Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet i København, som skal være med i arbejdet med at finde frem til en brugbar vaccine, siger til TV 2, at der i bedste fald vil gå mere end et år, før en eventuel vaccine kan komme på markedet.

- Det gælder om at finde den rigtige vaccine blandt de kandidater, der er. Det gælder om at finde en vaccine, der for det første virker, og for det andet ikke har alvorlige bivirkninger, siger Jens Lundgren.

Flere testfaser

Derfor skal de mulige vacciner gennem et grundigt testforløb. I første fase giver man den til cirka 50 mennesker i en tre-måneders periode.

Anden fase er et større studie, og i fase tre bliver vaccinen givet til et større antal personer - tusindvis.

Først når en vaccine har klaret sig succesfuldt gennem de tre faser, der hver især varer månedsvis, både i forhold til virkning og fraværet af alvorlige bivirkninger, kan den blive godkendt og komme på markedet.

- Jeg forventer, at en vaccine - hvis alt går godt - tidligst kan være klar i slutningen af første kvartal 2021, siger Jens Lundgren.

Den vurdering deles af Kåre Mølbak, professor og faglig direktør på Statens Serum Institut.

- Der er flere eksempler på, at hvis man er rykket for hurtigt ud med nogle vacciner, så har man fundet ud af, at der er problemer med bivirkninger. Der er ingen, der er interesseret i at begynde at give vacciner til et stort antal mennesker, som er forbundet med bivirkninger, siger han ifølge Ritzau.