Nyeste corona-tal fra Danmark og verden: Så mange er smittede, døde og indlagte

Få her overblikket over, hvor mange der er indlagt og smittet efter udbruddet af covid-19 - og hvordan smitten har spredt sig.

  • Indlagt: 99 (-4 siden sidst)
  • På intensiv: 21 (+1 siden sidst)
  • I respirator: 11 (uændret)
  • Døde: 580 (+4 siden sidst)
  • Testede: 534.782 (+5.800 siden sidst)
  • Smittede: 11.734 (+35 siden sidst)
  • Raskmeldte: 10.489 (+77 siden sidst)
  • Opdateret 2. juni 14.01 med data om indlagte, døde, testede, smittede og raskmeldte fra Statens Serum Institut.
  • Myndighederne offentliggør nye tal kl. 14 hver dag.

En prognose fra Sundhedsstyrelsen viser, at den danske respiratorkapacitet kunne komme op på 1260 sengepladser med alt, hvad der kan hentes på privathospitaler, hos Forsvaret og dyreklinikker. Som grafen ovenover viser har vi aldrig været i nærheden af det behov.

Retningslinjerne for, hvem der kunne bliver testet er ændret ad flere omgange. Den 12. marts offentliggjorde Sundhedsstyrelsen, at de skiftede fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, hvor tests bliver prioriteret til de patienter, der er alvorligt syge. Siden er gruppen af danskere, der må blive testet, blevet udvidet ad flere omgange til at omfatte en større og større gruppe.

Det er især Region Hovedstadens hospitaler, der har taget imod de alvorligt syge.

Næsten alle intensivpatienter bliver lagt i respirator. Der er især mange ældre blandt de indlagte.

Aldersfordelingen er ikke overraskende, lyder det fra Statens Serum Institut. Den stemmer med det billede, man ser i udlandet.

Til at begynde med var de fleste smittede mænd, men efterhånden er der kommet flest kvinder blandt de bekræftet smittede. Ifølge Statens Serum Institut skyldes det, at meget plejepersonale, læger og sygeplejersker, der ofte er kvinder, er blevet testet.

De fleste af de bekræftede smittede har samlet virus op i Danmark. I epidemiens første uger var de fleste tilfælde danske turister, der havde været på ferie i Østrig.

Lige nu finder Europas største udbrud dog sted i Spanien, Frankrig, Storbritannien og Italien. Det er der, der er absolut flest døde.

På verdensplan er det nu USA, der har flest smittede personer. USA har dermed flere tilfælde end Kina, hvor virussen første gang blev opdaget.

Sammenligner man vores udvikling med andre landes, ligger Danmark tættere på den norske graf end den spanske eller italienske. Vær dog obs på, at landene ikke opgør antallet af døde på samme måde.

Vi har ikke justeret antallet af døde i forhold til indbyggertal, fordi det på nuværende tidspunkt i epidemien stort set kun ville vise størrelsen af landet. Se dødstal per million indbyggere i tabellen nederst i artiklen.

Hele verden
Henter data...

Opdateret

Kilde: Johns Hopkins University

Uden for Europa er det USA og Brasilien, der har flest døde som følge af covid-19.

Alle tallene i denne artikel er fra The Johns Hopkins Center for Health Security i USA, der samler oplysninger om bekræftede antal smittede fra en række landes sundhedsmyndigheder.

For Danmark henter vi dog seneste tal direkte fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Antallet af smittede er det totale antal af personer, der på et tidspunkt har testet positiv for covid-19.

Dødeligheden i promillestørrelse

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meldte 3. marts ud, at covid-19 foreløbigt så ud til at have en dødelighed på 3,4 procent blandt de bekræftede tilfælde, det man kalder "Case Fatality Rate". I Danmark var det tal i slutningen af april lige under 5 procent. Det er dog langt fra alle de smittede, der bliver registreret. Mange har ingen eller så milde symptomer, at de slet ikke kommer i kontakt med læger eller hospitaler.

Tager man højde for mørketallet blandt de smittede, der aldrig bliver opdaget, viser WHO's beregninger, at dødeligheden blandt alle de smittede er 0,3-1,0 procent. Det er det, man kalder "Infection Fatality Rate".

Det er markant lavere end covid-19's søstersygdomme, MERS og SARS, der ligger på henholdsvis 34,4 og 9,6 procent, men samtidig markant højere end den almindelige influenza, der har en dødelighed på 0,2 procent.

Ved udgangen af april vurderede Statens Serum Institut, at der hos de danske covid-19-patienter på over 70 år var en dødelighed, der lå markant over, hvad man har set set under de seneste seks influenzasæsoner. For patienter under 70 lå covid-19's dødelighed omkring eller under den almindelige influenza.

De danske sundhedsmyndigheder estimerer i en risikovurdering fra 23. marts, at covid-19 kan føre til mellem 1680 og 5600 dødsfald i Danmark.

square to 16x9

Husk også at gøre ekstra rent, så smitten ikke får lov at ligge og kan sprede sig. Både derhjemme og på arbejdet.

Læs om alle de forholdsregler, du bør tage, hos Sundhedsstyrelsen.

Sådan er symptomerne

square to 16x9

De første symptomer er feber, en følelse af udmattelse og tør hoste. Nogle patienter har også haft muskelsmerter og åndedrætsbesvær, mens der i sjældne tilfælde er rapporteret om hovedpine, svimmelhed, mavepine, diarré, kvalme og opkast.

Det tager 2-12 dage, fra man bliver udsat for smitte, til man bliver syg.

Derfor kan man dø af covid-19

square to 16x9

Covid-19 ser ud til at være farligere end en almindelig forkølelsesvirus, fordi den angriber de nedre luftveje. En forkølelse sætter sig normalt kun i hoved og hals, mens covid-19 angriber lungerne. I svære tilfælde kan man få lungebetændelse, vand i lungerne, nyresvigt og dø af sygdommen.

Sygdommen er farligst for ældre og svage. Men også svært overvægtige og folk med visse sygdomme er i risikogruppen.