Nyeste corona-tal fra Danmark og verden: Så mange er smittede, døde og indlagte

16x9
Coronavirus er ikke længere kun i udlandet. Den spreder sig i det danske samfund. Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2

Få her overblikket over, hvor mange der er indlagte og smittede efter udbruddet af covid-19 - og hvordan smitten har spredt sig.

Status i Danmark
 • Indlagt: 533
 • På intensiv: 137
 • I respirator: 119
 • Døde: 77
 • Testede: 21378
 • Positive: 2555
 • Opdateret 30. marts 13.00 med data om døde, indlagte, på intensiv og i respirator fra Sundhedsstyrelsen.
 • Opdateret 30. marts 9.30 med data om testede og positive fra Sundhedsstyrelsen.
 • OBS: Ikke alle bliver testet. Det reelle antal smittede er højere.

Mere end 70 danskere smittet med coronavirus har nu mistet livet, og antallet af indlagte er fortsat med at stige dag for dag.

En prognose fra Sundhedsstyrelsen viser, at når coronaepidemien topper, kan der blive brug for 827 sengepladser med respirator. Prognosen er baseret på tal fra de tre norditalienske regioner Lombardiet, Veneto og Emilia-Romagna.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at den danske kapacitet kommer op på 1260 respiratorer, lige før udbruddet topper.

Sammenligner man vores udvikling med andre landes, ligger Danmark tættere på den sydkoreanske graf end den spanske eller italienske.

Onsdag offentliggjorde myndighederne den hidtil eneste aldersfordeling blandt de danske omkomne i en fokusrapport. På daværende tidspunkt - da der var 34 døde - var aldersfordelingen denne:

 • 1-5 personer i alderen 50-59 år er døde.
 • 1-5 personer i alderen 60-69 år er døde.
 • 10-14 personer i alderen 70-79 er døde.
 • 17 personer over 80 år er døde.

Det er især Region Hovedstadens hospitaler, der har taget imod de alvorligt syge.

Næsten alle intensivpatienter bliver lagt i respirator.

Der er især mange ældre blandt de indlagte.

12. marts offentliggjorde Sundhedsstyrelsen, at de skiftede fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, hvor tests bliver prioriteret til de patienter, der er alvorligt syge.

Tidligere versioner af denne graf har vist færre bekræftede tilfælde. Det skyldes, at Statens Serum Institut løbende får data om tests foretaget for en eller flere dages siden og derfor løbende justerer den historiske graf.

Sundhedsstyrelsen har med tal fra tre hårdt ramte italienske regioner lavet en prognose for, hvor mange antal bekræftede tilfælde af covid-19, vi kan risikere at se i Danmark.

Det er vigtigt at notere, at prognosen er baseret på et reproduktionstal på 2,6. Altså hvor mange hver smittede giver smitten videre til. Det tal påvirkes af, hvordan regeringen griber ind.

- Kurven viser, hvordan udviklingen kunne blive i Danmark, hvis det forløber som Italien, det vil sige uden de tidlige tiltag, som Danmark har taget, forklarer Tyra Grove Krause, der er afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut.

Den aktuelle reproduktionsrate ser allerede ud til at være nede på 2,1, så Tyra Grove Krause tvivler på, at Danmark kommer til at følge prognosen:

- Jeg forventer, at vi i Danmark får en fladere og mere langstrakt kurve på baggrund at de tiltag, regeringen har lavet.

Kommunerne med størst koncentration af bekræftede coronasmittede ligger primært omkring hovedstaden og på Sjælland.

I begyndelsen af epidemien var to ud af tre bekræftede smittede i Danmark mænd. Siden er andelen faldet støt. Den største aldersgruppe blandt de covid-19-positive er folk i 40'erne.

Aldersfordelingen er ikke overraskende, lyder det fra Statens Serum Institut. Den stemmer med det billede, man ser i udlandet.

De fleste af de bekræftede smittede har samlet virus op i Danmark. Hidtil har de fleste tilfælde været danske turister på ferie i Østrig.

Lige nu finder Europas største udbrud dog sted i Spanien og Italien. Det er der, der er absolut flest døde.

På verdensplan er det nu USA, der har flest smittede personer og har dermed flere end Kina, hvor virussen første gang blev opdaget. 11. marts havde den spredt sig så bredt, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede den en pandemi.

Hele verden
Henter data...

Opdateret

Kilde: Johns Hopkins University

Udenfor Europa er det Kina, Iran og USA, der har flest døde som følge af covid-19.

Epicenteret for udbruddet er også skiftet væk fra Kina. Allerede 12. marts fortalte Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, at det nye epicenter er Europa.

Alle tallene i denne artikel er fra The Johns Hopkins Center for Health Security i USA, der samler oplysninger om bekræftede antal smittede fra en række landes sundhedsmyndigheder.

For Danmark henter vi dog seneste tal direkte fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Antallet af smittede er det totale antal af personer, der på et tidspunkt har testet positiv for covid-19.

Derfor er der ikke danske tal for raskmeldte

De danske myndigheder vurderer, at det er for ressourcetungt at føre statistik over antallet af raskmeldte. Lige nu er antallet af bekræftet smittede baseret på datafangst fra de danske sundhedsregistre.

- I andre lande skal sundhedspersoner typisk anmelde hvert enkelt tilfælde via telefon, en formular eller elektronisk meldeblanket, de skal så senere opdatere informationen omkring raskmelding, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut:

- Det kan blive virkeligt ressourcetungt, når der er mange tilfælde, og ofte vil informationen om raskmelding halte efter, derfor har vi fravalgt det i Danmark.

Hun tilføjer, at myndighederne arbejder på en elektronisk algoritme, der ved at blandt andet at kigge på udskrivelsesdato kan beregne antallet af raskmeldte uden at kræve yderligere kommunikation med patienterne.

Dødeligheden i promillestørrelse

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meldte 3. marts ud, at covid-19 foreløbigt så ud til at have en dødelighed på 3,4 procent blandt de bekræftede tilfælde. Det er dog langt fra alle de smittede, der bliver registreret. Mange har ingen eller så milde symptomer, at de slet ikke kommer i kontakt med læger eller hospitaler.

Tager man højde for mørketallet blandt de smittede, der aldrig bliver opdaget, viser WHO's beregninger, at dødeligheden blandt alle de smittede er 0,3-1,0 procent.

Det er markant lavere end covid-19's søstersygdomme, MERS og SARS, der ligger på henholdsvis 34,4 og 9,6 procent, men samtidig markant højere end den almindelige influenza, der har en dødelighed på 0,2 procent.

Op mod 10 procent af danskerne forventes at blive smittet

De danske sundhedsmyndigheder estimerer i en risikovurdering fra 23. marts, at sygdommen covid-19 kan føre til mellem 1680 og 5600 dødsfald i Danmark.

Det vurderes, at op mod 10 procent af den danske befolkning vil blive smittet med coronavirussen, langt de fleste uden at vide det.

Af dem, der rent faktisk bliver testet positiv for covid-19, vurderes det, at 80 procent vil have mild til moderat sygdom, mens 15 procent vil få sygdom, der medfører behov for behandling på sygehuset. 5 procent af de smittede vil have behov for intensiv behandling. I alt er vurderingen, at 11.200 patienter bliver så syge, at de skal indlægges i løbet af epidemien.

- Det er dog forventningen, at det danske sundhedsvæsen vil kunne iværksætte særdeles effektive tiltag, der gør, at dødeligheden forventes at være i den lave ende af spektret, står der i risikovurderingen.

square to 16x9

Husk også at gøre ekstra rent, så smitten ikke får lov at ligge og kan sprede sig. Både derhjemme og på arbejdet.

Læs om alle de forholdsregler, du bør tage, hos Sundhedsstyrelsen.

Sådan er symptomerne

square to 16x9

De første symptomer er feber, en følelse af udmattelse og tør hoste. Nogle patienter har også haft muskelsmerter og åndedrætsbesvær, mens der i sjældne tilfælde er rapporteret om hovedpine, svimmelhed, mavepine, diarré, kvalme og opkast.

Det tager 2-12 dage, fra man bliver udsat for smitte, til man bliver syg.

Derfor kan man dø af covid-19

square to 16x9

Covid-19 ser ud til at være farligere end en almindelig forkølelsesvirus, fordi den angriber de nedre luftveje. En forkølelse sætter sig normalt kun i hoved og hals, mens covid-19 angriber lungerne. I svære tilfælde kan man få lungebetændelse, vand i lungerne, nyresvigt og dø af sygdommen.

Sygdommen er farligst for ældre og svage.