Samfund

Thorkild Fogde bliver ny rigspolitichef

Thorkild Fogde har tidligere været politidirektør i Københavns Politi.

Direktøren for Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, udnævnes til ny rigspolitichef med virkning fra 1. marts, oplyser Justitsministeriet.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Thorkild Fogde afløser Jens Henrik Højbjerg, der stopper efter 11 år på posten for at tiltræde en stilling som politirådgiver ved den danske FN-mission i New York i løbet af sommeren 2020

- Jeg er glad og stolt over, at justitsministeren vil indstille mig til ny rigspolitichef på et så afgørende tidspunkt, hvor linjerne for fremtidens politi skal tegnes og føres ud i livet, udtaler Thorkild Fogde.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) lægger vægt på Thorkild Fogdes lange karriere i justitsvæsnet i forbindelse med udnævnelsen.

- Han har derfor et indgående kendskab til det samlede retssystem og kan skabe rammerne for et moderne politi, der skal tættere på borgerne, og som samtidig kan håndtere den komplicerede organiserede kriminalitet, udtaler justitsministeren.

Tidligere politichef

Thorkild Fogde har stået i spidsen for Kriminalforsorgen siden februar 2017.

Før sit skifte til Kriminalforsorgen var Thorkild Fogde direktør i Københavns Politi.

Nyheden om jobskiftet fra Københavns Politi til Kriminalforsorgen kom samtidig med, at Tibetkommission var ved at undersøge en historisk skandale i Københavns Politi. Her undersøgte kommissionen, hvordan det gik til, at politifolk i strid med loven jagtede tibetanske flag, bannere og graffiti under kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Thorkild Fogde afgav selv forklaring til kommissionen.

Tibetkommissionen konkluderede i 2017, at der under to officielle kinesiske besøg blev givet klart ulovlige ordrer, som i en række tilfælde medførte, at Københavns Politi greb ind over for demonstranter i strid med beskyttelsen af blandt andet forsamlings- og ytringsfriheden.

Tibetkommissionen blev gennedsat den 4. juli 2018.