Markant stigning i opkald til Børnetelefonen - sådan taler du med dit barn om coronavirus
Nogle børn frygter, at den nye coronavirus vil tage livet af alle. Få her i artiklen tre råd til, hvordan du taler med børn om coronavirussen.
Børnetelefonen har den seneste uge oplevet en markant stigning i antallet af bekymrede børn, der ringer og er bange for den nye coronavirus.
Det oplyser Børns Vilkår, der står bag Børnetelefonen, til TV 2.
- På Børnetelefonen ser vi ofte, at når der sker noget voldsomt i verdenen, så reagerer børnene på det. Det kan være svært at forstå, at det, de ser, er meget langt væk, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
På grund af de mange opkald har Børnetelefonen nu fået lavet en vejledning til deres rådgivere, så de har en rettesnor for, hvordan de skal agere, når børn henvender sig og er urolige for coronavirus.
- Vi prøver at forklare børnene så faktuelt som muligt, hvad situationen er. Men det vigtigste, vi kan gøre, er at lytte til børnene og tage deres bekymringer alvorligt. Mange af dem oplever ikke at blive tage alvorligt derhjemme, siger Rasmus Kjeldahl.
Hvad er børnene bange for?
Der er mange forskellige bekymringer hos børnene.
Børns Vilkår kan fortælle om en dreng, der har ringet ind og været bange, fordi han skal på ferie til Thailand, og en pige, der ikke tør gå i skole, fordi hun tror, hendes lærer er syg af coronavirus.
Andre børn frygter, de selv er smittede - nogle er bange for, at alle skal dø.
Selvom rådgiverne på BørneTelefonen er klar til at tage imod børnenes opkald, opfordrer Børns Vilkår forældre til at snakke med deres børn om coronavirus, hvis børnene har brug for det.
Minister vil se på sagen
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil nu se nærmere på sagen. Det fremgår på det sociale medie Twitter, hvor han har svaret på en henvendelse fra SF's gruppeformand Jacob Mark.
- Flere og flere børn ringer til Børnetelefonen med bekymring over Coronavirussen. Var det en ide med børnevenligt beredskab til skoler og forældre, som de kan bruge hvis de finder det nødvendigt, lyder det fra Jacob Mark.
Hvortil ministeren svarer:
Det er en god ide. Tak for den, jeg ser på, hvad der kan gøres hurtigst muligt.
Ingen danskere smittet endnu
Mens over 80.000 mennesker på verdensplan er smittet med coronavirussen, er der endnu ikke nogle danskere, der er blevet ramt.
I løbet af de seneste dage er over 320 personer blevet smittet i Italien, og herfra har virussen spredt sig til flere omkringliggende lande som Schweiz og Østrig.
Som konsekvens af det oplyste Statens Serum Institut mandag aften, at spredningen af coronavirussen gør, at instituttet ikke kan udelukke, at virussen finder vej til Danmark.
Derfor har Sundhedsstyrelsen tilpasset beredskabet i Danmark. Det betyder blandt andet, at seks hospitaler nu kan huse og tjekke patienter, der kan være smittet med virussen. Før var det kun to.
Ifølge Johns Hopkins University er over 2700 personer på verdensplan døde af covid-19, der er den sygdom, man kan få, hvis man bliver smittet med den nye coronavirus.