Markant stigning i opkald til Børnetelefonen - sådan taler du med dit barn om coronavirus

Nogle børn frygter, at den nye coronavirus vil tage livet af alle. Få her i artiklen tre råd til, hvordan du taler med børn om coronavirussen.

Børnetelefonen har den seneste uge oplevet en markant stigning i antallet af bekymrede børn, der ringer og er bange for den nye coronavirus.

Det oplyser Børns Vilkår, der står bag Børnetelefonen, til TV 2.

- På Børnetelefonen ser vi ofte, at når der sker noget voldsomt i verdenen, så reagerer børnene på det. Det kan være svært at forstå, at det, de ser, er meget langt væk, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

På grund af de mange opkald har Børnetelefonen nu fået lavet en vejledning til deres rådgivere, så de har en rettesnor for, hvordan de skal agere, når børn henvender sig og er urolige for coronavirus.

- Vi prøver at forklare børnene så faktuelt som muligt, hvad situationen er. Men det vigtigste, vi kan gøre, er at lytte til børnene og tage deres bekymringer alvorligt. Mange af dem oplever ikke at blive tage alvorligt derhjemme, siger Rasmus Kjeldahl.

Hvad er børnene bange for?

Der er mange forskellige bekymringer hos børnene.

Børns Vilkår kan fortælle om en dreng, der har ringet ind og været bange, fordi han skal på ferie til Thailand, og en pige, der ikke tør gå i skole, fordi hun tror, hendes lærer er syg af coronavirus.

Andre børn frygter, de selv er smittede - nogle er bange for, at alle skal dø.

Selvom rådgiverne på BørneTelefonen er klar til at tage imod børnenes opkald, opfordrer Børns Vilkår forældre til at snakke med deres børn om coronavirus, hvis børnene har brug for det.

Minister vil se på sagen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil nu se nærmere på sagen. Det fremgår på det sociale medie Twitter, hvor han har svaret på en henvendelse fra SF's gruppeformand Jacob Mark.

- Flere og flere børn ringer til Børnetelefonen med bekymring over Coronavirussen. Var det en ide med børnevenligt beredskab til skoler og forældre, som de kan bruge hvis de finder det nødvendigt, lyder det fra Jacob Mark.

Hvortil ministeren svarer:

Det er en god ide. Tak for den, jeg ser på, hvad der kan gøres hurtigst muligt.

Ingen danskere smittet endnu

Mens over 80.000 mennesker på verdensplan er smittet med coronavirussen, er der endnu ikke nogle danskere, der er blevet ramt.

I løbet af de seneste dage er over 320 personer blevet smittet i Italien, og herfra har virussen spredt sig til flere omkringliggende lande som Schweiz og Østrig.

Børns Vilkårs råd til forældre

 1. Fortæl dine børn, hvorfor de ikke skal i skole

  Fortæl dine børn, at de skal blive hjemme fra skole, for at undgå at coronavirussen spreder sig. Du kan forklare dem, at jo flere mennesker, de møder, desto større risiko er der for, at de bliver smittet eller smitter andre.

  Som Mette Frederiksen sagde på pressemødet: Vi skal stå sammen ved at holde afstand.

  Ved at forklare det på den måde vil man også give børnene et ansvar, og de vil føle, at de kan gøre noget for at hjælpe.

 2. Lyt til dine børns bekymringer

  Børn kan godt opleve, at deres forældre siger: ”Det skal du ikke tænke på”. Men når børn nu tænker på det, har de brug for at få talt om det.

  Giv dig tid til at lytte til deres bekymringer, og hjælp dem med at sortere i de informationer, de har fået fra medier og andre steder.

 3. Spørg ind til dine børns bekymringer

  Spørger dit barn ikke selv ind til situationen med coronavirus i Danmark og hele verden? Er det tilfældet, er det en god idé at spørge barnet, hvad barnet har set og hørt om coronavirus og lade snakken starte der.

  Giv dig tid til at lytte, og hjælp dem med at sortere i de informationer, de har fået.

 4. Tal med dine børn om fakta

  Fortæl dit barn de konkrete fakta om coronavirussen. For eksempel at sundhedsmyndighederne generelt mener, at der er god grund til at tage det roligt. Det er primært ældre og svækkede borgere, som risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus.

  Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man skal have været i tæt ansigt-til-ansigt-kontakt med en coronasmittet for selv at få virussen. Det vil sige inden for to meter fra hinanden i mere end 15 minutter.

 5. Tal om bedste- og oldeforældre

  Dine børn har måske hørt, at det primært er ældre og svækkede borgere, der bliver hårdt ramt af coronavirussen.

  Derfor er dine børn måske bekymrede for deres bedste- og oldeforældre. I den situation er det en god idé at bruge Facetime med bedsteforældrene, så de kan fortælle, at de er okay. Fortæl også, at vi har dygtige læger i Danmark, som står klar til at tage imod dem, der har brug for at komme på hospitalet.

 6. Se nyheder med dit barn

  Generelt er det en god idé, at børn ikke ser nyheder uden en voksen. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå rundt med fantasier.

  Børns Vilkår anbefaler desuden at se eller høre nyheder, der er målrettet til børn, eksempelvis Ultra Nyt.

 7. Tal om dine bekymringer, uden at dine børn er til stede

  Det er en god idé at dæmpe sin egen bekymring.

  Alle forældre har bekymringer, og fordi vi ved mere, kan vi også bekymre os om mere. Børns Vilkår råder til, at man deler sine bekymringer, når ens børn ikke er i nærheden.

Som konsekvens af det oplyste Statens Serum Institut mandag aften, at spredningen af coronavirussen gør, at instituttet ikke kan udelukke, at virussen finder vej til Danmark.

Derfor har Sundhedsstyrelsen tilpasset beredskabet i Danmark. Det betyder blandt andet, at seks hospitaler nu kan huse og tjekke patienter, der kan være smittet med virussen. Før var det kun to.

Ifølge Johns Hopkins University er over 2700 personer på verdensplan døde af covid-19, der er den sygdom, man kan få, hvis man bliver smittet med den nye coronavirus.