Coronavirus

Sundhedsstyrelsen skruer op for beredskab - kigger ikke kun på Kina

Der bliver nu smidt "et bredere net" for at opdage smitten.

Spredningen af coronavirussen gør, at Statens Serum Institut ikke kan udelukke, at virussen finder vej til Danmark.

Det fremgår af en opdatering på Statens Serum Instituts hjemmeside. Meldingen kommer efter, at virussen på det seneste har spredt sig til flere europæiske lande.

Endnu har der ikke været konstateret smittede danskere.

- Imidlertid er der konstateret personer smittet med SARS-CoV-2 (coronavirus, red.) i andre europæiske lande, og derfor kan det ikke udelukkes, at der også kommer tilfælde til Danmark, står der i opdateringen.

- Sandsynligheden for rejserelaterede tilfælde i Danmark vurderes som moderat, mens sandsynligheden for smittespredning i Danmark er lav.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen nu skrue op for beredskabet omkring coronavirus. Det fortæller direktør Søren Brostrøm til DR.

- Vi udvider vores kriterier for, hvornår man mistænker coronasmitte. Vi er nødt til at smide et bredere net ud i forhold til at opdage smittede. Vi skal kigge ikke blot på Kina, men også andre lande, hvor der kan være igangværende smittespredning. Det er omfattende i Singapore, Sydkorea, Japan, Iran og senest i Norditalien. Den nye situation gør, at vi må revurdere risikoen, siger han.

Danmark kan vinde tid

Til TV 2 fortæller overlæge ved Statens Serum Institut,Tyra Grove Krause, at den nuværende inddæmningsstrategi i Europa kan komme under pres. Også i Danmark bør vi forberede os på at se smittespredning.

- Vi har ikke påvist et eneste tilfælde i Danmark endnu, men i takt med at flere andre lande bliver ramt, stiger risikoen også for, at vi kan se tilfælde i Danmark. Vi holder jo fast i denne inddæmningsstrategi med hurtigt at opdage nye tilfælde og lave kontaktopsporing, men udbruddet i Italien viser, at noget måske kan gå under radaren, så vi skal forberede os på, at der også kommer smittespredning i Danmark, siger hun.

Dog kan Danmark håbe på at vinde noget tid. For hvis smitte kan holdes fra vores breddegrader i den kommende måned, vil vi gå ind i foråret, hvor varmen vil betyde, at luftvejsvirus vil smitte knap så effektivt mellem mennesker, fortæller Tyra Grove Krause.

- Det kan måske bremse smitten lidt, men nu må vi se, hvad der sker, siger hun.

Smitten kan komme af andre veje

Hvis smittespredningen rammer Danmark, og den nuværende inddæmningsstrategi ikke slår til, skal sundhedsmyndighederne lægge en ny strategi.

- Så handler det ikke om at påvise hvert enkelt tilfælde, men tværtimod om, at de, der bare har milde symptomer - hvilket heldigvis vil være langt de fleste - skal holde sig hjemme og kontakte læge, medmindre de bliver alvorligt syge. Og så skal sundhedsvæsnet koncentrere sig om dem, der er alvorligt syge, forklarer Tyra Grove Krause.

I den forbindelse kan Danmark trække på planer, som allerede ligger klar. Coronavirus opfører sig nemlig lidt som en ny type influenzavirus, som sundhedsvæsnet i forvejen har et beredskab til at håndtere.

De danskere, som er blevet evakueret fra Hubei-provinsen, er nu kommet ud af deres karantæne.

Og de udgør ikke nogen smitterisiko, understreger Tyra Grove Krause. Også selvom ny research tyder på, at inkubationstiden muligvis er længere end de først antagede 14 dage.

- Bekymringen er, at der kan være smittespredning i andre lande, vi ikke kender til, hvor folk kan komme hjem og have symptomer. Vi kan for eksempel sætte spørgsmålstegn ved, hvor god Afrika og Indiens overvågning er. Det er mere sandsynligt, at smitten kan komme af andre veje, end vi lige er forberedt på, slutter hun.