Edineia Dos Santos har været i konflikt med virksomheden Amcel, om den jord hun boede på. Det endte med, at hendes hus blev revet ned. Amcel leverer træflis til København.
Samfund

Hendes hus blev bulldozet, så københavnerne kan fyre op med tropisk træ

Københavns nye klimavenlige kraftværk brænder træflis fra et firma i Amazonas, som bliver kritiseret for at behandle lokale bønder ”umenneskeligt”.

Edineia Dos Santos var gravid med sit fjerde barn og alene, da der kørte en sølvgrå Toyota op ad den hullede jordvej mod hende.

Manden i førersædet havde solbriller på, selvom det var skyet.

Hun stod ved indgangen til familiens farm i Amazonas, hvor hun var i gang med at reparere porten, så familien netop kunne holde mændene i bilen udenfor ejendommen.

Det var ansatte hos plantagevirksomheden Amcel, som sad i bilen. De mente, at store dele af Dos Santos’ familiefarm i virkeligheden tilhørte firmaet:

- De kommer og truer os. De er aggressive. De flyver droner over vores huse, fortæller Edineia Dos Santos.

De ansatte fra Amcel ville ind og sætte en hegnspæl for at markere, hvor de mente, skellet til deres grund gik.

Men familien havde boet på jorden i 30 år, og uden den ville de ikke have nok at leve af. Derfor kom Edineia Dos Santos op at skændes med en af de ansatte, som ifølge hende, steg ud af bilen og tog en pind med søm og slog hende på knæet.

- Det gjorde ondt, og jeg blødte, så jeg blev nødt til at læne mig mod porten, fortæller Edineia Dos Santos.

Selvom sammenstødet mellem hende og Amcels ansatte foregik på den anden side af jorden, så har det en direkte forbindelse til Danmarks klimapolitik og københavnernes radiatorer.

Træflis til Danmark

Det brasilianske firma Amcel har eukalyptusplantager på størrelse med Lolland. Her producerer de træflis, som blandt andet bliver solgt til Københavns nye kraftværk BIO4, der er en del af Amagerværket.

På billederne herover ankommer skibet med træflisen fra netop de plantager til BIO4 20. februar i år.

Her skal træet omdannes til vedvarende energi, og BIO4 er en hjørnesten i Københavns plan om at blive den første CO2-neutrale hovedstad i verden.

Konflikten med familien Dos Santos er blot en ud af omkring 150 verserende konflikter, som Amcel har med lokale bønder. Flere af bønderne er blevet fjernet fra den jord, de dyrkede, og som de selv mente, de havde rettighederne til.

Træ fra den slags konfliktområder bør man ifølge Danmarks Naturfredningsforening slet ikke importere:

- Jeg synes, det er dybt chokerende, at københavnske borgere får deres el og varme fra en virksomhed, der har så problematiske forhold og fjerner lokale bønder fra deres land, siger Maria Gjerding, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening.

Konflikten mellem virksomheden og gravide Ediniea Dos Santos udviklede sig.

Gik til modangreb

Imens Edineia Dos Santos lænede sig med blødende knæ op af porten, tog en af de andre ansatte fra Amcel, ifølge hendes udlægning af historien, en pistol frem.

Han pegede på hende inde fra bilen af:

- Nu kan jeg slå dig ihjel, fordi der ikke er nogen vidner, sagde han angiveligt.

Men Edineia Dos Santos’ søster kom løbende, og han pakkede pistolen væk.

Herefter gik de to søstre til modangreb. De samlede hver deres kæp op og begyndte at slå på bilen, som man kan se på de her billeder, TV 2 har fået af virksomheden Amcel.

- Vi slog kun på bilen, fordi de kørte den mod mig og min søster, siger Edineia Dos Santos.

- Sandheden er, at man føler sig hjælpeløs, forklarer Edineia Dos Santos om situationen i dag:

- Fordi man arbejder for at skabe noget, men så har man ingen mulighed for at forsvare det, man har.

Amcel vinder i retten

De ansatte fra virksomheden Amcel, som sad inde i bilen, har en helt anden version af episoden.

Det var de to søstre, der umotiveret begyndte at slå på bilen, da de ansatte kom for at mærke deres retmæssige ejendom af.

Det viste sig også efterfølgende, at det rent faktisk var Amcels ejendom - i hvert fald ifølge en lokal dommer.

Man kan som udgangspunkt ikke forvente, at de små bønder bliver behandlet retfærdigt i retssager om landkonflikter.

Markus Kröger, lektor, Helsinki Universitet

Virksomheden vinder langt de fleste af denne slags sager om landrettigheder mod små bønder.

I maj sidste år kom gravkøerne og væltede flere af familien Dos Santos' huse og inddrog nogle af deres marker.

Siden familien mistede jorden og husene, har de fået bygget et nyt hus på den jord, de har tilbage. Men de har svært ved få enderne til at hænge sammen, fortæller Edineia Dos Santos.

- Vi kan ikke dyrke peber eller kassava, ellers kommer de og kører det over med traktorer. Men vi har behov for vores jord for at dyrke noget, for at brødføde familien, fordi situationen er temmelig hård i dag, siger Edineia Dos Santos.

Men er det ikke fair, at Amcel gør brug af den jord, som de har vundet retten til i retssystemet?

- Jo, men retfærdigheden fungerer kun på deres side, siger Ediniea Dos Santos, der fortæller, at familien har brugt jorden i over 30 år.

Uretfærdigt retssystem

Det er en udbredt opfattelse i lokalområdet, at retssystemet ikke er fair for de små bønder.

Orivaldo Lima de Amorim er borgmester for miljøområdet i den lokale by Porto Grande:

- De bønder, der har været bosat der i rigtig mange år, har ingen dokumenter, og de er ikke i stand til at bevise noget i retten. Derfor giver dommeren virksomheden ret til at overtage ejendommen. Så kommer de og ødelægger alt og planter eukalyptus, fortæller borgmesteren.

Det er de her eukalyptusplantager, som sætter sindene i kog i lokalsamfundet:

Politiske dommere

Heller ikke hos NGO’en Pastoral da Terra, der arbejder for de små bønders sag, mener man, at bønderne har en ærlig chance mod plantageejerne i retten.

Amcel har vel dokumentationen for deres ejendom i orden, når de vinder sagerne i retten?

- Jeg har dokumentation for, at Dos Santos familiens område ikke er en del af Amcels ejendom, siger Padre Sisto, der er den lokale leder af Pastoral da Terra.

- Men dommerne er politiske i deres domme. Nogle af dem mener, at landbrugsindustrien og eukalyptustræerne er det bedste til at drive udviklingen Brasilien. Dét tager de hensyn til i deres domme, siger Padre Sisto.

Den finske ekspert Markus Kröger er enig i, at normen i Brasilien er, at dommerne er politiske og dømmer imod små bønders interesser i sager som den, der endte med, at families Santos' huse blev revet ned.

Markus Kröger er lektor i udviklingsstudier på Helsinki Universitet, og han har forsket i landkonflikter omkring eukalyptusplantager i Brasilien – også i Amapa, hvor Amcel opererer.

- Det er naivt at hævde, at man kan stole på det brasilianske retssystem, siger Markus Kröger og understreger, at han ikke er den eneste med den faglige vurdering:

- Hvis man spurgte en hvilken som helst ekspert, ville man finde ud af, at man som udgangspunkt ikke kan forvente, at de små bønder bliver behandlet retfærdigt i de her retssager.

- De er ikke små bønder. De er besættere

Amcel afviser, at det brasilianske retssystem skulle være uretfærdigt over for små bønder. Bønderne er stillet på fuldstændig lige fod som virksomheden, fortæller Amcel.

TV 2 mødte Amcels repræsentanter i virksomhedens lokaler på havnen i Santana, der ligger på Amazonfloden.

Under interviewet henviser TV 2 til familien Dos Santos som ”små bønder”, men Amcels kommunikationsmedarbejder afbryder spørgsmålet og korrigerer formuleringen:

- De er ikke små bønder. De er besættere.

Den juridiske chef José Antonio Leal da Cunha fortæller, at Amcel altid søger en mindelig løsning:

- Virksomheden prøver altid, så vidt muligt, at nå frem til et forlig. At prøve at afgøre en jordkonflikt gennem en aftale, et forlig.

I tilfældet med familien Dos Santos var det dog ikke muligt, siger José Antonio Leal da Cunha:

- Hver gang de har en chance, nedgør de virksomheden og påstår, at de er blevet uretfærdigt behandlet.

Træflis fra Amcel bliver sejlet godt 9000 kilometer fra Amazonfloden til Amagerværket. Her er skibet IDC Pearl lige stævnet ud på rejsen 30. januar i år.

Ingen problemer med import af træflis

Det er Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR), som importerer træflisen til Danmark.

De understreger, at Amcel er certificeret med flere ordninger, der er anerkendte, og som sørger for at tale med interessenterne i lokalområdet.

- Når, der så er bosættere inde på plantagen, så kører der retssager i ordentlige forhold. Det tager lang tid, og der er bisiddere med til de her bønder, så det er ikke sådan, at det er det vilde vesten, siger forsyningsdirektør hos HOFOR Jane Egebjerg Andersen.

Hvordan kan I være sikre på, at bønderne får en fair retssag, når lokale og europæiske eksperter siger, at det ikke er tilfældet?

- Jeg synes, det er lidt meget at komme ind på hele retssystemet. Vi arbejder med selskaber, ligesom udenrigsministeriet anbefaler, at man gør. Vi følger standarder, som interesseorganisationer anbefaler, at vi gør. Så vi er sikre på, at vi kan få bæredygtig biomasse hjem til København, så vi kan få kullet ud, siger Jane Egebjerg Andersen.

Politiet lukkede sagen

Efter episoden ved porten har Edineia Dos Santos haft psykologiske problemer, som hun stadig døjer med:

- I over ét år kunne jeg ikke være alene hjemme. Alt gjorde mig bange. Jeg græd tit, fortæller Edineia Dos Santos i dag.

Hun anmeldte episoden på politistationen. TV 2 har set to forskellige dokumenter underskrevet af det lokale politi, hvor episoden er beskrevet.

Men da Edineia Dos Santos efterfølgende opsøgte politiet for at høre, hvad de havde gjort ved sagen, fik hun at vide, at den var blevet henlagt.

- Politiet er ligeglade med os små bønder, som ikke har nogen penge. De kigger den anden vej. Vi møder op hos politiet, og det ser ud som om, det hele er i orden, men sådan er det ikke. De gør ikke noget. Fordi min sag kunne godt have ført til noget, fortæller Edineia Dos Santos.

"Umenneskeligt"

På føderalt niveau har Amcel faktisk tabt et par store sager. I 2005 måtte virksomheden give over 1000 kvadratkilometer landareal tilbage til myndighederne.

Lige nu er anklagemyndigheden i Amapa i gang med at undersøge en sag om Amcels mulige ulovlige ageren i landkonflikter. Det fortæller den offentlige anklager i Porto Grande:

- Den måde, Amcel opererer på, er fuldstændig umenneskelig. Mennesker har ret til vand, godt helbred og adgang til det, som jorden kan give af frugt og dyr. Men de her mennesker har intet tilbage udover det tøj, de har på, og det stemmer overhovedet ikke overens med det image, Amcel prøver at tegne udadtil, siger anklager Wueber Duarte Penafort.

- Vi vil bare beholde vores jord

Den dreng som Edineia Dos Santos havde inde i maven, da hun efter eget udsagn blev angrebet, sidder nu på armen. Han er et år.

Hun håber, at nogen udefra vil gribe ind:

- Jeg håber, at vi sammen kan finde en løsning for Amcel og for os. Vi vil ikke have penge. Vi vil bare beholde vores jord, så vi kan dyrke noget, siger Edineia Dos Santos.