Samfund

Mail sår mistillid: S planlægger angreb på V

Hvis nogen føler sig stødt, skal jeg være den første til at beklage, lyder det fra Socialdemokratiets finansordfører.

Regeringen og Venstres igangværende forhandlinger om fordelingen af penge mellem landets kommuner er søndag aften endt i et dødvande.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har Socialdemokratiet som et led i forhandlingerne planlagt et koordineret angreb på Venstre.

Det skulle ifølge en intern mail, som Jyllands-Posten har offentliggjort, ske gennem "en daglig indsats på Twitter både defensivt og offensivt, angreb på Venstre over sociale medier og indlæg i lokale og landsdækkende medier".

Mailen kommer fra socialdemokraternes politik- og presseafdeling (AIA) og er sendt til en række centrale partiansatte, spindoktorer og ordførere.

Indsatsen mod Venstre skal ifølge mailen ske i et samarbejde mellem AIA og Stats-, Finans-, Social- og Indenrigsministeriet.

Lyn-analyse

Det her er en rigtig møgsag for regeringen. Men det er velkendt, at alle partier på Christiansborg laver planer for at angribe hinanden. Politik er jo på mange måder også en beskidt magtkamp. Det usædvanlige er, at det er kommet ud i offentligheden, og det ærgrer regeringen helt vildt.  

"Fordækt dobbeltspil"

Mailen er sendt fredag, næsten samtidig med at finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) opfordrede til, at al "Christiansborg-fnidderen" skulle stoppe for at fremme forhandlingerne.

Det har fået Venstre til at beskylde Socialdemokratiet for at spille dobbeltspil.

Søndag klokken 20 mødtes de to partier i Finansministeriet til forhandlinger, men allerede efter en god halv time forlod Venstre ministeriet igen.

- Det her gør ikke noget godt for tilliden, når det ser ud, som om regeringen er i gang med et fordækt dobbeltspil, sagde Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til TV 2 efter mødet.

Venstre kræver nu en forklaring fra statsminister Mette Frederiksen, før de vil forhandle videre om en udligningsreform.

- Sådan er det, når det ser ud som om, at man udelukkende går efter at underminere den part, man vil lave en aftale med, sagde Løhde.

V bider sig fast i forhandlingsbordet

Selvom Venstre træder på bremsen i forhandlingerne, afviser de, at de har forladt forhandlingsbordet helt.

- Vi forlader ikke forhandlingerne, vi bider os fast i forhandlingsbordet. Men lige nu er det vigtigt for os at finde ud af, om regeringen egentlig er interesseret i at få lavet en udligningsreform, siger Venstres politiske ordfører.

Lyn-analyse

Det her er ikke dødsstødet til, at Venstre kan være med i den her aftale. De vil gerne være med til at tage ansvar for kommunernes økonomi. Men det er klart, at de føler sig forrådt, og den dårlige stemning ved forhandlingsbordet er nu blevet endnu dårligere. Mit bud er, at Venstre vender tilbage til forhandlingerne, men at vi kommer til at vente længere tid på en udligningsaftale. 

I Socialdemokratiet har de da heller ikke opgivet håbet om at lande en bred aftale.

- Jeg er meget ærgerlig over, at der er skrevet en mail, der giver indtryk af, at hovedformålet er en Christiansborgkamp mellem regeringen og Venstre. Opgaven er at lande en aftale om udligning, og det er jeg glad for, at Venstre har sagt, at de fortsat vil være med til, for det her er for vigtig en opgave til, at der skal gå fnidder i den, siger finansminister Nicolai Wammen til TV 2.

Her kan du se, hvor mange penge de enkelte kommuner vil modtage eller skal afgive ifølge regeringens udspil til en udligningsreform.