Samfund

Nu giver vandet også problemer i Aarhus - og snart også i Odense

Der er faldet så meget regn over Danmark i februar 2020, at det nærmer sig en rekord.

De seneste ugers kraftige regnvejr er skyllet ind over landet og har forårsaget oversvømmelser i dele af Danmark.

Nu er landets næststørste by, Aarhus, hvor der bor 277.000 mennesker, også truet af oversvømmelser, skriver Århus Stiftstidende.

Ifølge avisen er vandet i Aarhus Å og flere søer vest for byen enten ved at gå - eller allerede gået - over sine bredder. Stiften skriver, at Brabrandstien, der er en 19 kilometer lang asfalteret gang- og cykelsti langs Aarhus Å og Brabrand Sø, har været oversvømmet siden mandag.

Onsdag og torsdag var Byleddet, der forlænges ud i Søskovvej, oversvømmet med flere centimeter. Fredag eftermiddag blev den trafikerede vej så lukket.

- Vi har valgt at lukke den trafikerede vej nu, fordi der ligger 15 centimeter vand på vejen, og det er stigende. Vejen har ikke godt af, at der bliver kørt på den, når der er så meget vand, siger Hans Rasksen, der er tilsynsførende formand hos Trafik og Veje i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Masser af regn over Odense

I Danmarks tredjestørste by, Odense, med lige over 179.000 indbyggere, er regnen faldet nærmest uafbrudt i februar.

På Fyn falder der normalt 36 millimeter regn i årets anden måned, men i år er der allerede faldet 90 millimeter i Odense Kommune, fortæller Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 Vejret.

Når det regner i så store mængder, vil vandet typisk ikke kunne sive ned i jorden, da jorden er mættet for vand. Det medfører, at vandet flyder ud i åer eller placerer sig som store vandpytter og oversvømmelser på jorden.

Både i weekenden og i næste uge vil der ifølge Jens Ringgård Christiansen komme nyt regnvejr, der kan fastholde vandproblemerne. Der vil blandt andet være ny risiko for oversvømmelser.

Allerede 11. februar kunne TV 2 Fyn fortælle, at der på øen er store udfordringer med regnvejret. I Seden Strandby nord for Odense måtte flere borgere gardere sig med sandsække for at forhindre en større oversvømmelse.

Her taler man om at lave et 1500 meter langt dige, der ifølge TV 2 Fyn kan koste omkring otte millioner kroner, hvoraf Odense kommune bidrager med 1,9 millioner kroner.

Nærmer sig rekord for regn

I løbet af det seneste døgn har mange steder i Danmark fået 15 millimeter regn, men hårdest er det gået udover Billund, som har fået 18 millimeter.

Her har lufthavnen også tidligere på ugen været oversvømmet, som TV 2 kunne oplyse.

Ifølge Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret vil der fredag aften komme endnu mere regn – især til Jylland, men ikke nær så kraftigt, som det har været natten til fredag.

I februar er der samlet set faldet 95 millimeter regn i Danmark. Rekorden for februar hedder 109 millimeter i 2002, og den står således for fald.

Normalt falder der 38 millimeter regn i februar.

Syd- og sønderjylland gør status

Regnmasserne og den forhøjede vandstand skaber fortsat problemer i en række områder, der på forhånd har været hårdt ramt af oversvømmelse.

På den lange liste over byer, som er udarbejdet af TV Syd, fremgår det blandt andet, at sluserne i Vejle arbejder på fuldt tryk for at få vandet ud af midtbyen. Højvandsvagt Paul Landsfeldt har udtalt til TV Syd, at det kan blive kritisk, hvis der komme mere end de 8 millimeter regn, som prognoserne viser på nuværende tidspunkt.

Billund Lufthavn er ifølge TV Syd druknet i vand, men det har ikke umiddelbart påvirket flytrafikken. Også i Ribe, Skærbæk og Tønder står vandet højt.

Bedre ser det ud for Esbjerg, Fanø, Horsens og Fredericia, der er ved at blive normaliseret. Men beboerne på Mandø må væbne sig med tålmodighed. Øen er afskåret for fastlandet på fjerde dag på grund af oversvømmelse.

Derudover er Holstebro, som har været meget slemt ramt af oversvømmelse, stadig i problemer. Lokale kan følge udviklingen på kommunens hjemmeside.