Mange vil skyde invasivt rovdyr - ansøgninger vælter ind

Mårhunde går i yngle-tanker og skal skydes nu, oplyser specialkonsulent. Af samme årsag har ministeren dispenseret for regler.

Tirsdag gjorde miljøminister Lea Wermelin (S) det muligt for danske jægere at anvende natsigte mod mårhunde. Onsdag har over 500 jægere sendt en ansøgning om at få lov til at skyde det invasive rovdyr med netop natsigte.

Det oplyser miljøstyrelsen med ordene ”ansøgningerne vælter ind” i en pressemeddelelse.

- Vi håber, det kan bære frugt - også i forhold til at bekæmpe mårhundene, inden de går i gang med at yngle. De har frække tanker nu, så de skal skydes nu, svarer specialkonsulent i Miljøstyrelsen Mariann Chriel på spørgsmålet om, hvornår mårhunde yngler.

Et ynglende mårhundepar får i gennemsnit 11 hvalpe. Det er uvist præcis hvor mange af den invasive art, der findes i Danmark, men Mariann Chriel vurderer, at der er mellem 5-10.000.

Mårhundebestanden er de seneste år vokset i Danmark og udgør en stigende trussel for blandt andet fugle, padder og krybdyr.

Jægere skal have to tilladelser

Jægere har i flere år efterspurgt muligheden for at kunne montere natsigte på et jagtvåben for at bekæmpe mårhunden, da det ikke er tilladt i Danmark i dag.

Der er en ny forvaltningsplan på vej i forhold til at kunne skyde både mink, mårhund og vaskebjørn om natten med natsigte, men tirsdag besluttede miljøministeren at dispensere for reglerne og give tilladelse til natsigte for mårhunde, inden de nye regler er klar.

- Det er første gang, at man åbner op for, at jægere kan få tilladelse til at bruge natsigte til jagt i Danmark, siger Mariann Chriel.

Hun understreger, at man skal have to tilladelser for at kunne jage mårhunde med natsigte – en fra politiet for overhovedet at kunne eje et natsigte og en anden fra Miljøstyrelsen til at kunne gå på jagt med natsigte.

I 1995 var der under 10 mårhunde i Danmark, mens det i 2016 blev vurderet, at bestanden var vokset til omkring 2.000-3.500. Mårhunden stammer oprindeligt fra Asien.