Samfund

Dige brudt sammen ved Ribe

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Diget skal repareres, inden et nyt regn- og blæsevejr trækker ind over landet torsdag.

Et dige, der ligger ved Ribe, har fået et mindre brud.

Optagelser fra en drone over Ribe viser oversvømmelserne i byen. Video: Thomas Stærmose Hansen

Bruddet er sket ved en bæk tæt på Varming syd for Ribe, og vandet løber ud på nærliggende marker og i andre vandløb, der fører ind mod Ribe. Det kan betyde mindre vandstigning på udsatte steder.

Bruddet, der er mellem syv og otte meter, blev opdaget onsdag formiddag af forbipasserende. Onsdag eftermiddag er beredskabsstyrelsen ved at lave et midlertidigt dige udenom det oprindelige dige. Det sker i et forsøg på at stoppe vandet fra at strømme igennem hullet, så der kan lægges sandsække i bruddet.

Alvorligt brud, men ingen risiko for Ribe by

Selv om der ifølge beredskabschef Jens Mølgaard fra Sydvestjysk Brandvæsen er tale om et alvorligt brud, så er der ikke risiko for, at vandet vil nå helt ind til Ribe by, siger han til TV 2.

Jens Mølgaard oplyser til Ritzau, der er tale om såkaldt bagvand, der kommer fra det jyske oplands åer og bække.

- Der er kommet meget vand, og vi har ikke brug for mere, men de (meteorologerne, red.) melder jo om masser af regn og blæst fra i morgen, så det er vigtigt for os at få lukket diget, så vi er klar til mere vand fra i morgen.

Beredskabsstyrelsen i Sydjylland oplyste onsdag formiddag, at de var på vej til stedet med 14 brandfolk, køretøjer og sandsækkefylder. Kort før klokken 17 oplyste styrelsen, at man sendte yderligere otte brandfolk, flere køretøjer og en lysgiraf til diget.

Nyt regnvejr på vej

Jens Mølgaard oplyser til TV 2, der er tale om såkaldt bagvand, der kommer fra det jyske oplands åer og bække. Der er altså ikke tale om samme situation, som hvis der havde været tale om et havdige, hvor langt større kræfter er på spil.

Ifølge TV 2 Vejret vil regnen igen begynde at sile ned torsdag, og der vil falde mellem 10 og 15 millimeter i Jylland. Årsagen er to fronter, der skal passere Danmark fra vest. Det giver noget, der minder om heldagsregn, oplyser TV 2 Vejret.

Der er allerede faldet dobbelt så meget nedbør som normalt i februar, og prognoserne peger mod den vådeste februar nogensinde.