Samfund

Massiv regn volder stadig problemer: - Der skal ikke komme meget mere, før situationen bliver kritisk

I Kolding har man taget droner i brug for at få overblik over oversvømmelserne.

Weekendens massive regnvejr har skabt oversvømmelser flere steder i landet. Især Jylland er blevet hårdt ramt af de store mængder vand.

I Ribe er man vant til vand, men alligevel har den høje vandstand i Ribe Å skabt bekymring i landets ældste by.

- I aftes var vi lidt nervøse, fordi vandet steg ret kraftigt, siger beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen Jens Mølgaard til TV SYD tirsdag.

På grund af den store mængde vand har Sydvestjysk Brandvæsen haft 30 ekstra mand på arbejde i Ribe og Gredstedbro.

For at sænke vandstanden blev kammerslusen tirsdag åbnet. Beredskabschefen vil dog ikke garantere, at det er nok til at holde vandstanden fra at stige.

Regn får vold til at slå revner

Også i Trekantsområdet har regnen voldet problemer. Volden ved Østerstrand i Fredericia har slået revner, og de store huller i vejen har fået kommunen til at afspærre stien.

I nabobyen Kolding har oversvømmelser ramt både midtbyen og Kolding Ådal. En skrænt ved Ndr. Ringvej er også medtaget af uvejret. Skråningen har løsnet sig og er faldet ned, så fodgængere og cyklister nu må bruge modsatte side af vejen.

Droner holder øje med vandmasserne

For at få overblik over oversvømmelserne i Kolding har Trekantsområdets Brandvæsen taget en flyvende drone med kamera i brug.

- Det gør vi for at danne os et overblik over situationen lige nu. Samtidig kan vi også bruge optagelserne i forhold til eventuelle klimasikringer i fremtiden, fortæller Hans Egon Bendorff, beredskabsinspektør i Trekant Brand, til TV SYD.

Tirsdag aften har Trekant Brand pumpet så meget vand væk, at der igen er kommet styr på vandstanden i Kolding, siger operationschef Bo Gøesig til TV 2.

- Vi har pumpet hele dagen i går og fortsat i løbet af aftenen og natten. Men vi følger situationen nøje, da der ikke skal komme meget mere vand, før situationen igen bliver kritisk.

I den tredje trekantsby, Vejle, holder man også øje med vejrudsigterne for de kommende dage. Vandstanden i Vejle Å er nemlig meget høj, og der er varslet mere regn de kommende dage.

- Der skal ikke så meget regn til, før det tipper igen, siger byens højvandsvagt, Laila Thomsen, til TV SYD.

Kommunen er i gang med at pumpe vandet, der kommer nordfra, ud i Vejle Å for at forhindre yderligere oversvømmelser i byen.

En druknet parkeringsplads

Retter man blikket i nordvestlig retning, finder man et vådt Holstebro. Her har flere kolonihavehuse haverne fyldt med vand, mens flere veje og parkeringspladser i byen er oversvømmet. Blandt andet er Kvicklys parkeringsplads nærmest druknet.

For at komme den høje vandstand til livs, har Holstebro Kommune åbnet slusen ved Vandkraftsøen, for at lette trykket på søen.

Fra fodboldklub til svømmeklub

Længere nordpå, i Vester Hornum i Himmerland, besluttede den lokale fodboldklub at få det bedste ud af oversvømmelserne.

Regnen havde nemlig forvandlet deres fodboldbane til et svømmebassin, og det gav klubbens formand en skør idé.

- Så siger formanden lige pludselig, at vi skal til at have en svømmeklub hernede, og hvis jeg henter mine speedos indenfor en halv time, så har han introen klar, når jeg hopper i, siger Morten Hejlskov, der er fodboldspiller i Vester Hornum, til TV 2 NORD.

Videoen af Morten Hejlskov, der pjasker rundt på fodboldbanen, havnede på den lokale Facebookside, hvor den skabte en del opmærksomhed.

Se Facebookvideon, der er blevet noget af et hit. Video: TV 2 Nord

- Vi er nok ikke færdige med oversvømmelser

Vejrudsigten for de kommende dage ser ikke lys ud for områderne ramt af oversvømmelser, siger TV 2 Vejrets Per Christiansen.

- Der, hvor jorden i forvejen er mættet allermest af regn, er også de områder, der risikerer at modtage det meste nedbør de kommende dage.

Fra tirsdag frem mod søndag vil der komme op mod 50 millimeter regn. Især den vestlige del af Jylland fra Sønderjylland op mod Holstebro ser ud til at blive ramt.

- Så vi er nok ikke færdige med oversvømmelserne endnu, siger Per Christiansen.