Michelin tilføjer nyt symbol, som restauranterne nu kæmper om
Madanmelder og gastronomiekspert spår, at flere danske restauranter har mulighed for at modtage den nye hæder.
Mandag eftermiddag uddeles årets Michelinstjerner i Norden.
Men i år er det ikke kun stjerner, som restauranterne kæmper om. Folkene bag Michelin-guiden har nemlig indført et nyt piktogram. En fembladet kløver.
Den fembladede kløver skal uddeles som supplement til restauranter, der enten har en stjerne, eller en af de andre hædere, som tildeles restauranter, der endnu ikke helt er på Michelin-niveau: en såkaldt 'Bib Gourmand' eller 'The Plate'.
Den fembladede kløver gives for bæredygtighed til de restauranter, som har lavet særlige tiltag for at fremme bæredygtighed i deres køkkener. Det kan blandt andet være at begrænse madspild, dyrke og bruge lokale afgrøder og prioritere økologi.
Klimadagsordenen præger alt
Den nye mærkning overrasker ikke fødevarechefen i Horesta (dansk brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet).
- Bæredygtighed er på alles læber, så det er helt givet, at det også er noget, som Michelin bliver nødt til at forholde sig til, siger Tine Skriver.
Heller ikke madanmelder og gastronomiekspert Svend Rasmussen er overrasket over den nye hæder.
- Klimadagsordenen præger alt for tiden, og så skal man jo huske, at Michelin-guiden er en kommerciel guide, så de reagerer selvfølgelig på strømninger i samfundet, siger han.
Et eksempel på bæredygtige danske restauranters tiltag er Michelin-restauranten Amass, der dyrker afgrøder ude foran deres restaurant på Refshaleøen, eller i jord som er blandet med restprodukter fra deres ølproduktion. Eller Relæ, der indgår i et fødevarefællesskab, hvor et hold af kokke fra Nørrebro tager til gården for at høste grøntsager og hente mælk fra køerne.
Udover Amass og Relæ peger Svend Rasmussen på Hærværk, Noma, Gemyse, 108 og Kadeau som andre mulige modtagere af femkløveret.
Burde få flere end Frankrig
I Frankrig blev Michelinstjernerne uddelt i januar, og her har 50 ud af 3420 restauranter modtaget den grønne hæder. Det svarer til cirka 1,5 procent. Svend Rasmussen vurderer dog, at Danmark sagtens kunne få flere procentmæssigt.
- Det burde vi i hvert fald. Mange danske restauranter har arbejdet med madspild, bæredygtighed og økologi i mange år, siger han.
Tidligere har Michelin-folkene uddelt én pris for et bæredygtigt køkken. Nemlig Sustainability-prisen. Den gik til færøske Koks i 2019. Så vidt Svend Rasmussen har erfaret, så vil denne pris igen i år blive uddelt i Norden samtidig med de nye kløvere.
I 2019 fik 27 danske og én færøsk restaurant en Michelinstjerne. Se listen over hvilke her.