Samfund

Hval, der aldrig før er set i dansk farvand, er blevet obduceret

Hvalen fik fjernet hovedet allerede i weekenden.

En hidtil uset hval i dansk farvand blev i sidste uge fundet skyllet op på stranden på Rømø. Mandag klokken 12 blev den obduceret på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Her skar dyrlæger, biologer og konservatorer, der var tilkaldt fra hele landet, den seks meter lange hval åben. Det gjorde de blandt andet for at bestemme dødsårsag og måle tykkelsen på dens spæk for at finde ud af, hvordan den har levet.

Hovedet blev skåret af allerede lørdag, fordi det lynhurtigt skulle i fryseren, fortæller museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen til TV 2. Hjernen skulle nemlig på køl til senere undersøgelser ved Aarhus Universitet. Derfor var det en hovedløs hval, der lå på presenningen til obduktionen.

Til gengæld var resten af næbhvalen intakt.

Verdens bedste dykker

Hvalen tilhører arten Ziphius cavirostris – også kaldet småhovedet næbhval. Denne type næbhval er aldrig før set i dansk farvand.

Det er blandt andet en af grundene til, at hvalen er særlig interessant for de fagfolk, der obducerede den mandag.

Hvalens hoved blev fjernet i weekenden for at fryse hjernen ned til nærmere undersøgelser. 

- Det er ikke en ualmindelig art uden for Danmark, men det er spændende for os, siger Charlotte Bie Thøstesen under obduktionen.

En anden ting, der er interessant ved en småhovedet næbhval, er, at den tilhører den hvalart i verden, der kan dykke længst ned og holde sig længst tid under vand.

God stand

Næbhvalen blev fundet fredag eftermiddag i sidste uge ved Lakolk på Rømø, hvor den efterfølgende blev transporteret til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Her har den været udstillet over weekenden, hvilket har trukket mange hvalinteresserede børn og voksne til over weekenden.

Det skriver TV SYD.

Hvalen var i god stand, da den blev fundet.