Samfund

Evakuerede i Horsens kan ikke vende hjem - kommune advarer om fare for nye oversvømmelser i nat

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Det voldsomme vejr gav problemer flere steder mandag, og Esbjerg Kommune advarede sent mandag aften om risiko for oversvømmelse.

Esbjerg Kommune har mandag aften udsendt en beredskabsmeddelelse, hvor man advarer om risiko for oversvømmelser flere steder i Ribe og Gredstedbro mandag aften og natten til tirsdag, skriver TV SYD.

- Der er overhængende risiko for oversvømmelser flere steder i Ribe og Gredstedbro her til aften. Meget vil afhænge af muligheden for at åbne sluserne. Det ser kritisk ud lige nu, men det kan nå at ændre sig, skriver Esbjerg Kommune på sin Facebook-side.

Flere andre steder i landet gav vandmængderne udfordringer mandag.

Den høje vandstand betød, at Sydøstjyllands Politi evakuerede et helt boligområde, Bygholm Åvænget ved Schüttesvej i Horsens.

Cirka 20 borgere måtte evakueres, og mandag aften oplyser Horsens Kommune på Facebook, at de evakuerede borgere ikke kan vende hjem til deres bolig i nat.

- Det er en sikkerhedsforanstaltning, siger kommunikationschef hos Sydøstjyllands Politi, Ulla Kaspersen, til TV 2 ØSTJYLLAND.

Vandstanden i Bygholm Sø var tidligt mandag eftermiddag så høj, at det ifølge politiet måske kunne føre til underminering af det dige, Schüttesvej passerer søen på.

Klokken 19 mandag oplyste Horsens Kommunes miljøingeniør, Tony Bygballe, til Horsens Folkeblad, at vandstanden var faldet seks centimeter. Men Schüttesvej er stadig spærret. Den forventes at være spærret til tidligst tirsdag formiddag.

Vagtchefen hos Sydøstjyllands Politi oplyser til TV 2, at der stadig ikke er nogen tidshorisont på, hvornår de evakuerede beboere kan vende tilbage til deres boliger.

Borgere, der er på arbejde eller andet og kommer hjem senere, skal også holde sig ude af området. Politiet er til stede i området.

Oversvømmelse i Holstebro

Horsens er ikke det eneste sted i Danmark, der mandag blev ramt af det voldsomme vejr.

I Holstebro fik den seneste tids regn Storåen til at flyde over, hvilket blandt andet betød, at en parkeringsplads i byen står helt under vand.

Og de forbereder sig på mere vand, fortalte miljøchef i Holstebro Kommune, Torben Mølgaard, til TV MIDTVEST.

- Det ser ud, som om vandstanden er fortsat stigende. Når vi kigger opad i Storåsystemet, så kan vi se, at der er en bølge på vej stadigvæk. Så vi forventer, det bliver værre, siger Torben Mølgaard.

Et væltet træ ved Aabenraa gav gener for trafikken.

Vandet lukker flere veje

Også en række andre steder i landet gav vandmængderne udfordringer.

Både i Uldum og Kolding gav masser af vand på vejene udfordringer for trafikanterne, og også ved Silkeborg måtte veje lukkes på grund af vandmængderne.

- Det er da frustrerende. Helt ærligt. Vi bliver nødt til at køre store omveje, og jeg synes, det er drønfrustrerende, sagde en af de bilister, der blev ramt, Susanne Rohde, til TV 2 ØSTJYLLAND.

Hun skulle fra Sminge ved Silkeborg til Grauballe, men måtte køre en omvej på 10 kilometer.

I Løjt Kirkeby ved Aabenraa væltede et træ ud over en vej og gav gener for trafikken.

I Sønderborg betød den voldsomme blæst, at der er fare for, at en fjernvarmeværks skorsten styrter ned. Den svajer en del på grund af blæsten, oplyste Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det betød, at området omkring skorstenen evakueres, og mandag aften oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, at de bygningssagkyndige vurderer, at skorstenen skal "lægges ned". Den vurderes at være så ustabil, at det kan være til fare for borgerne. Mandag aften var det dog endnu ikke afklaret, hvordan det skal ske.

De beboere, der er blevet evakueret, kan muligvis først vende tilbage til deres boliger omkring midnat eller senere på natten til tirsdag.

15 beboere, der var i området samt et ukendt antal personer i en Rema 1000-forretning, er blevet evakueret til et evakueringscenter på Humlehøjhallen i Sønderborg, oplyser politiet i en pressemeddelelse.