Samfund

Næbhval strandet for første gang i Danmark

En småhovedet hval strandede fredag ved Lakolk på Rømø. Fiskeri- og Søfartsmuseet
TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Det er det første fund af hvalarten her i Danmark.

Det var et yderst sjældent syn, der mødte strandgæster ved Rømø omkring middagstid fredag. En næbhval af arten småhovedet hval lå strandet ved Lakolk.

- Det er første gang, at vi ser en hval af denne art i Danmark. Så det er vildt sjældent, siger Charlotte Thøstesen, der er biolog ved Fiskeri- og Søfartsmuseet, til TV SYD.

Næbhvaler er en af de familier af tandhvaler, som man ved mindst om her i Danmark. Det er hvaler, som man sjældent ser i danske farvande. Og denne art, der på latin hedder Ziphius cavirostris, er aldrig blevet observeret før i Danmark. Derfor bliver det ifølge biologen også interessant at se, hvad obduktionen af hvalen viser.

- Jeg synes, det er enormt spændende. Især fordi det er en hval, vi generelt ikke ved så meget om, fortæller Charlotte Thøstesen.

Hvad viser hvalen?

Den strandede småhovedet hval er målt til at være omkring seks meter, hvilket betyder, at det er et voksent individ. Hvalens tilstand var overraskende god, da den strandede, hvilket kommer til at betyde meget for obduktionen og dissektionen.

- Jo mere frisk hvalen er, desto flere informationer kan vi få ud af hvalen, når vi obducerer den, fortæller biologen.

Næbhvalen er nu transporteret til Fiskeri- og Søfartsmuseet, hvor den skal ligge weekenden over. På mandag skal obduktionen foregå, hvor fagfolk fra hele landet vil deltage.