Samfund

Forhøjet risiko for fugleinfluenza i Danmark

Den snarlige import af fasankyllinger udgør en særlig risiko for, at sygdommen kommer til Danmark.

Fødevarestyrelsen hæver trusselvurderingen for fugleinfluenza i Danmark fra 'meget lav' til 'lav'.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse fredag.

Årsagen er, at der de seneste måneder er gjort fund af den alvorlige H5N8-fugleinfluenza blandt vilde fugle i blandt andet Polen og Tyskland.

- Med en ukendt udbredelse af fugleinfluenzaen blandt de vilde fugle er der forhøjet risiko for, at sygdommen kommer til Danmark via fasankyllinger, skriver styrelsen.

Om kort tid indleder blandt andet jagtforeninger, jagtledere og lodsejere nemlig den årlige import af fasankyllinger til udsætning i den danske natur, og skulle der være smittede fasankyllinger imellem, vil de være til fare for både vilde fugle og fjerkræbesætninger.

Sidste år blev der i Danmark udsat 120.000 fasankyllinger fra Polen, oplyser Fødevarestyrelsen.

Ikke farlig for mennesker

Fødevarestyrelsen anbefaler, at især personer, der importerer fjervildt fra lande med udbrud, bør være ekstra opmærksomme på at beskytte sig mod smitte under transport.

Når fuglene er kommet til landet, bør importørerne holde øje med symptomer på fugleinfluenza, lyder det i pressemeddelelsen.

H5N8 giver alvorlige infektioner og udløser massedød i fugleflokke. Den aktuelle type fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker.

Fødevarestyrelsen oplyser, at den følger situationen i Europa tæt og opdaterer trusselsvurderingen, når det vurderes relevant.