Coronavirus

Sundhedsminister: Markant stigning i virus-dødsfald er en bekymrende situation

EU's sundhedsministre diskuterer fælles europæisk modsvar til Covid-19 efter 15.000 nye tilfælde i Kina på et døgn.

Der er grund til bekymring. Også selv om Danmark foreløbig er gået fri af smitte fra den potentielt dødbringende coronavirus, den seneste tid har spredt sig til en lang række lande.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter en hidtil uset stor stigning i antallet af døde og smittede.

Virussygdommen med det officielle navn Covid-19 har for første gang krævet over 200 dødsfald på bare ét døgn, og samtidig er der registreret næsten 15.000 nye smittetilfælde.

- Når der er grund til bekymring skyldes det, at der er tale om en ny virus. Vi har ikke nogen antistoffer, og derfor er beredskabet helt afgørende. Virussen kender ingen grænser, så vi skal være klar til både at reagere hurtigt og ved at isolere, hvis vi konstaterer tilfælde, siger Magnus Heunicke.

Det samlede dødstal for Covid-19 er torsdag registreret til 1367.

Kig på fire forskellige vacciner

Den danske sundhedsminister mødes torsdag med sine EU-kolleger til krisemøde i Bruxelles for at diskutere et fælles europæisk modsvar til Covid-19. Målet med mødet er at koordinere og sikre et effektivt beredskab i Europa.

Det forventes, at EU vil blive koordinator på området, som ellers traditionelt er et nationalt anliggende.

- Jeg vil selv slå på tromme for en koordineret indsats, selvom virussen indtil nu har været koncentreret om Kina, siger Heunicke.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har kig på fire forskellige mulige vacciner mod Covid-19.

En eller to af de mest lovende af disse potentielle vacciner ventes at blive afprøvet på mennesker inden for de næste tre til fire måneder, siger chefforsker Soumya Swaminathan fra WHO.

Det vil dog tage halvandet år, før en vaccine bliver bredt tilgængelig, fortalte hun på en pressekonference onsdag, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Lagt diagnosekriteriet om

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi og advarer imod at fokusere for meget på den ellers alarmerende stigning i dødsraten hos de smittede i Hubei-provinsen.

- Meget tyder på, at de kinesiske myndigheder har lagt diagnosekriteriet om, og derfor er der denne stigning i antallet af døde. Men vi kan håbe på, at smitten ud af Kina er ved at være inddæmmet, siger Allan Randrup Thomsen med henvisning til de meget få tilfælde, der er konstateret udenfor det kinesiske fastland.

Både informationsdeling og koordineret indsats fra EU er af stor betydning, vurderer professor Kåre Mølbak, som er faglig direktør ved Statens Serum Institut (SSI).

- Man kan ikke pludselig begynde at lave smittekontroller mellem grænser i Europa, så derfor er det vigtigt, at man stoler på hinanden i forhold til at inddæmme smitten. Derfor har vi brug for at dele informationer, siger han.

50 procents chance for at forhindre spredning

Han vurderer det som "50-50", om man kan lykkes med at forhindre en større spredning fra Kina til Europa.

Det aktuelle udbrud af coronavirus i Kina fører til luftvejsinfektioner, som kan være alvorlige.

Eksperter har anslået dødeligheden til at være cirka to procent. Men det tal er forbundet med stor usikkerhed, da mange formentlig går rundt med smitten uden at være registreret.

Smittekontroller mellem grænser ikke mulig

SSI benytter risikovurderinger fra Det Europæiske Center for Forebyggelse og kontrol af sygdomme (ECDC), og det er ifølge Kåre Mølbak en stor hjælp, at man ikke i Danmark og alle andre EU-lande skal udarbejde disse tekniske rapporter.

- En mild infektion kan få relativt store konsekvenser, da den kan få frit løb gennem Europa. Derfor er det fuldt berettiget, at der bliver talt så meget om det, siger Kåre Mølbak.

Rapporterede daglige dødsfald i Kina i februar: