Samfund

Danmark vil udlevere lettisk kvinde til Sydafrika: - Det bliver min død

Sydafrika anklager en 46-årige kvinde for at have kidnappet sin egen datter, men Letland beder Danmark om at stoppe udleveringen.

Den lettiske kvinde Kristine Misane troede, det var en formssag, da hun 18. december 2018 skulle skifte fly i Københavns Lufthavn.

Men da hun nåede paskontrollen, trak et par betjente hende til side. Hendes navn stod i Interpols såkaldte ’red notice’-database – internationalt efterlyst for kidnapning.

Den nu 46-årige kvinde blev anholdt og har siden været varetægtsfængslet i Danmark. Sydafrika anklager hende for at have kidnappet sin egen datter i maj 2018 og kræver hende udleveret til retsforfølgelse.

Kristine Misane erkender at have rejst ud af Sydafrika med sin datter – men hun frygter for sit liv, hvis hun ender i et sydafrikansk fængsel.

- Forholdene i sydafrikanske fængsler er så dårlige, at det bliver min død, siger Kristine Misane til TV 2, som har besøgt hende i Vestre Fængsel i København, hvor hun har befundet sig i knap 14 måneder.

Skulle have været udleveret onsdag

Kristine Misane fortæller, at hun siden 2003 har arbejdet som jurist i Mozambique. For fire år siden fik hun en datter med en sydafrikansk mand, men forholdet til manden gik i stykker.

Ifølge Kristine Misane blev manden voldelig, og det var grunden til, at hun 20. maj 2018 ikke så nogen anden udvej end at rejse hjem til Letland med sin dengang treårige datter.

- Jeg tænkte ikke på andet end at beskytte mit barn. Så det var min beslutning. Jeg var nødt til at flygte så langt væk som muligt. Jeg vidste godt, at jeg gjorde noget forkert, men samtidig har jeg som mor ansvar for at beskytte mit barn, siger hun.

Efter anholdelsen i Københavns Lufthavn besluttede Rigsadvokaten at acceptere Sydafrikas anmodning om udlevering. Kristine Misane og hendes advokat, Henrik Stagetorn, protesterede, og sagen endte først i Københavns Byret og senere Østre Landsret. Begge instanser erklærede udleveringen lovlig.

Onsdag i denne uge var tiden så kommet til udleveringen - men i sidste øjeblik satte Rigsadvokaten dog en midlertidig stopper for processen.

Kvindens advokater havde fremsat yderligere indsigelser, der skulle afklares, inden udleveringen kan ske, lød det fra Rigsadvokaten.

Kristine Misane med sine to børn - en dreng på 11 og en pige på fire.

Stoler ikke på sydafrikansk garanti

Udsættelsen er en kortvarig lettelse, fortæller Kristine Misane torsdag til TV 2.

Men frygten for at blive fængslet i Sydafrika har hun stadig. Hun henviser til flere rapporter fra humanitære organisationer og Sydafrikas egen regering, der kritiserer forholdene - herunder voldsomme problemer med overbelægning.

- Jeg har læst beretninger fra indsatte, der beskriver, hvordan der kun er ét toilet til 60 mennesker. Det betød, at de tog plastikposer på fødderne, når de skulle i bad, fordi folk gik på toilet i badet, siger Kristine Misane.

Netop forholdene i de sydafrikanske fængsler er et af stridspunkterne i udleveringssagen. De danske domstole mener, at Sydafrika har redegjort grundigt for, at Kristine Misane ikke vil blive fængslet under uacceptable forhold.

I en skriftlig garanti fra et kvindefængsel i Johannesburg sendt til de danske myndigheder, forsikrer fængslet, at kvinden vil få særbehandling og vil blive placeret i en celle, der ikke er overbelagt. Men erklæringen er ikke meget værd, mener Kristine Misane. De danske domstole burde ikke stole på informationerne fra Sydafrika, siger hun.

- Jeg tror ikke på det. Selv hvis det er rigtigt, hvordan tror du så de andre indsatte vil reagere, når der kommer en udenlandsk, hvid kvinde og pludselig skal have særbehandling? Det overlever jeg ikke, siger hun.

Protestaktion mod udlevering af Kristine Misane til Sydafrika foran Rigsadvokatens kontor i København, tirsdag den 11. februar 2020.

- Jeg er nødt til at kæmpe for mit liv

I løbet af de 14 måneder i dansk varetægt har Kristine Misane ikke haft mulighed for at se sin nu fireårige datter.

- Det er det sværeste. Ikke at kunne holde hendes hånd og mærke hendes hjerte slå. Hun bliver lige nu passet af min søster, der også tager sig af min 11-årige søn, fortæller hun.

Ifølge Kristine Misane kan hun ikke se sin datter, fordi Sydafrika har meldt datteren savnet i Interpols system, hvilket skulle betyde, at datteren ikke kan rejse uden at blive tilbageholdt.

Fredag i sidste uge afgjorde Københavns Byret, at Kristine Misane ikke længere skulle sidde varetægtsfængslet i Danmark. Anklagemyndigheden ankede dog kendelsen, og det betød, at hun alligevel ikke kunne gå fri.

I protest mod anken og udsigten til at blive udleveret onsdag gik Kristine Misane i sultestrejke fredag, og siden har hun ikke spist.

Det handler jo ikke om politik, da de danske domstole har taget stilling. Hvorfor kan du ikke acceptere de danske domstoles beslutning?

- Find et menneske, der frivilligt vil gå direkte ind i en dødsdom, velvidende du har to små børn, der har brug for dig. Jeg er nødt til at kæmpe for mit liv. Jeg vil leve, og jeg vil se mine børn.

Når landsretten fredag skal tage stilling til hendes løsladelse, håber Kristine Misane, at domstolen vil tage hensyn til, at hun nu har siddet fængslet i 14 måneder.

Letlands regering protesterer

Sagen om Kristine Misane har i løbet af de seneste måneder skabt stor opmærksomhed i Letland. Landets regering bakker hende op, og mandag indkaldte Letlands udenrigsminister således Danmarks ambassadør i Riga til et møde, hvor den lettiske regering understregede sin manglende forståelse for udleveringen.

- Denne udlevering er især vanskelig at forstå i betragtning af Letlands gentagne kommunikation med Danmark, der anmoder om, at Kristīne Misane ikke udleveres, idet disse meddelelser finder sted både gennem diplomatiske kanaler såvel som på det politiske plan, lyder det i en udtalelse fra det lettiske udenrigsministerium.

Fredag skal Kristine Misane endnu engang for en dommer, når Østre Landsret skal tage stilling til anklagemyndighedens anke af byrettens kendelse om løsladelse. Bliver hun løsladt, er der ingen tvivl om, hvad hendes plan er.

- Jeg skal hjem til mine børn hurtigst muligt.

Omstøder Østre Landsret byrettens kendelse, er det uvist, hvornår et nyt forsøg på udlevering vil finde sted.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker at kommentere sagen. Justitsminsiteriet henviser til Rigsadvokaten, der i forbindelse med udskydelsen af udlevering i en mail skriver til TV 2, at:

- Vi vil selvfølgelig af hensyn til alle parter i sagen gerne sikre os, at der er taget stilling til alle relevante indsigelser. Der er blandt andet i dag kommet yderligere indsigelser fra pågældendes advokater, og udleveringen må derfor afvente en foreløbig afklaring af disse.

Ifølge Rigsadvokaten gav man Letland mulighed for at overtage retsforfølgelsen kort efter Kristine Misanes anholdelse. Dette var imidlertid ikke en reel mulighed, fremgår det af en redegørelse, som Letlands rigsadvokat har sendt til Ritzau.