Samfund

Ny forskning: Tidlig pubertet kan give tidligere overgangsalder

De kvinder, der har haft en tidlig pubertet, skal være opmærksomme på det, siger dansk overlæge.

Flere unge piger kommer tidligere i puberteten end nogensinde før, hvilket kan være hårdt at gå igennem.

Nu viser et nyt australsk studie, at kvinder, der har haft en tidlig pubertet, også risikerer at opleve problemer senere i livet.

- Studiet har vist, at risikoen for ikke at få børn, altså at være ufrivillig barnløs, når man har haft en meget tidlig pubertet, er fordoblet. Og risikoen for også at gå for tidligt i overgangsalderen er fordoblet, siger Anette Tønnes Pedersen, overlæge på Fertilitetsklinikken, Rigshospitalet.

For kvinder, som er gået tidligt i puberteten og ikke har fået børn, er risikoen for en tidlig overgangsalder endnu større.

- Hvis man ser på kvinder, som både er gået for tidligt i pubertet og ikke har fået børn, er risikoen for at gå for tidligt i overgangsalderen faktisk femdoblet, siger Anette Tønnes Pedersen.

Få undersøgt æggestokkene

Det betyder, at kvinder, der har haft en tidlig pubertet, skal være opmærksomme på, at de ikke kan udskyde at få børn lige så længe som andre kvinder.

- De skal være bevidste om det og måske også på et tidspunkt, hvor det bliver aktuelt (at få børn, red.), få undersøgt, hvordan deres æggestokke fungerer, siger Anette Tønnes Pedersen.

Hendes opfordring kommer, efter TV 2 mandag kunne fortælle, at et studie fra Rigshospitalet har vist, at pubertetsalderen hos piger er faldet kraftigt de seneste 36 år.

Fra 1977 til 2013 er pubertetsalderen faldet med tre måneder per årti.

Formentlig flere årsager

Det er uklart, hvorfor pubertetsalderen falder. Men der er formentlig en vifte af årsager, fortæller Cecilia Ramlau-Hansen, professor på Institut for Folkesundhed under Aarhus Universitet.

- Vi mener, at det dels kan være moderens livsstil under graviditet, der påvirker fostret, som bliver "programmeret til" at gå tidligere i pubertet, siger hun.

Men det betyder også noget, om barnet er overvægtigt eller i kontakt med hormonforstyrrende stoffer. Og så er omkring halvdelen af pubertetsalderen bestemt af forældrenes gener.

- Hvis en mor har fået sin menstruation tidligere end sine venner, så vil hendes børn - både piger og drenge - med større sandsynlighed gå tidligere i pubertet, siger Cecilia Ramlau-Hansen.