Kommune afsætter 15 millioner kroner til at øge normeringer
Det ekstra beløb vil betyde 30 til 35 flere stillinger i daginstitutionerne. Normeringerne vil dog stadig ikke leve op til anbefalingerne.
Nogle børn legede alene, og nogle børn gik rundt i søgen efter en voksen.
Sådan så hverdagen ud i daginstitutionen Unoden i Viborg i dokumentaren 'Eksperimentet med vores børn', som blev sendt i efteråret på TV 2.
Men det er muligvis slut nu, for Viborg Kommune har besluttet at afsætte ekstra 15 millioner kroner til at øge normeringer i kommunens daginstitutioner. Det skriver Jyllands-Posten.
Og det er formanden for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) i Midtvestjylland, Ivan Holck Jensen, glad for.
- Vi synes selvfølgelig, at det er rigtig positivt, at man lokalt forsøger at skaffe flere penge for at opnå minimumsnormeringer. Som vi hele tiden har sagt, kan kommunerne ikke løse det alene, der skal penge fra staten til, og så er det positivt, at nogle kommuner faktisk forsøger at nærme sig, siger han til Jyllands-Posten.
30 til 35 flere stillinger
I forbindelse med et budgetforlig i oktober sidste år afsatte kommunen til en start mellem seks og syv millioner kroner til området. Det er dette beløb, der nu er blevet hævet markant.
- Vi har - ligesom så mange andre steder rundt om i landet - haft en fornemmelse af, at daginstitutionerne trængte til flere penge og bedre normeringer. De 15 millioner kroner vil give 30 til 35 flere stillinger, siger Per Møller Jensen, som er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, til TV 2.
Han fortæller, at det vil variere fra institution til institution, hvordan pædagoger og børn vil mærke de ekstra millioner. I nogle daginstitutioner vil der blive ansat flere pædagoger, mens der i andre daginstitutioner vil være et fald i antallet af børn.
Vil stadig ikke have anbefalede normeringer
I dokumentaren 'Eksperimentet med vores børn' blev børnene i Unoden filmet i fire uger. De første to uger foregik med institutionens normale normering – tre voksne til 35 børn.
Herefter blev der tilført yderligere tre voksne i to uger. Det vil sige én voksen til seks børn, som BUPL anbefaler i børnehaver. Ændringen betød, at 12 ud af 15 børn faldt i stressniveau i perioden.
Men den normering vil daginstitutionerne i Viborg ikke nå med de ekstra 15 millioner kroner, erkender Per Møller Jensen.
- Vi er godt på vej. Jeg vil sige, at vi er omkring 12 til 15 millioner kroner fra at nå op på det niveau, og det kommer vi i løbet af ganske få år. Men forudsætningen, for at vi kan det, er statsmidler, siger Per Møller Jensen.
Ud over de ekstra penge fra kommunen vil der være en øget egenbetaling for forældre til børn i daginstitutioner. Det vil ifølge Per Møller Jensen være cirka 80 kroner om måneden per barn.