Samfund

Forening vil have seksualundervisning fast på skemaet i 0. klasse

I dag er der ikke et obligatorisk timetal for seksualundervisning i skolerne.

Børn skal have seksualundervisning fast på skemaet, allerede når de begynder i 0. klasse.

Det foreslår foreningen Sex og Samfund på baggrund af et nyt studie fra Rigshospitalet, der viser, at pubertetsalderen falder blandt piger på verdensplan.

KONSEKVENSER AF TIDLIG PUBERTET

Undersøgelser viser, at jo yngre man er, når man får sin første menstruation, desto større er risikoen for at få brystkræft.

Andre undersøgelser viser, at der også er en øget risiko for stofskiftesygdomme og diabetes 2.

Kilde: Anders Juul, ledende overlæge på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, Netdoktor.dk

I dag er der hverken et obligatorisk timetal eller fast undervisningsforløb tilknyttet seksualundervisningen, men derimod en løs ramme, der skitserer målene med seksualundervisningen fra 0. til 9. klasse. Det er op til den enkelte skole og lærer at planlægge den.

Men udviklingen betyder, at det ikke er tilstrækkeligt, mener Lene Stavngaard, som er national chef hos Sex og Samfund. Hun mener, at rammerne bør lægge mere fast allerede fra 0. klasse.

- Når vi siger seksualundervisning i 0. klasse, tænker mange "åh nej, nu handler det om sex". Men det gør det ikke. Det handler om familieliv, reproduktion, grænser og krop. Og det er altså for sent at begynde at tale om pubertet, når der er nogle, som allerede oplever det, siger Lene Stavngaard.

Børnene står alene

Et af de steder, hvor børn kan stille spørgsmål til pubertet, er hos Børnetelefonen. Her oplever man, at børn kontakter dem med spørgsmål om alt fra fysiske forandringer til tanker om ensomhed.

- Det er overvældende at stå alene med alle de nye tanker og følelser. Mange er flove og generte over det. De føler sig anderledes og er i tvivl, om det er normalt, siger børnefaglig konsulent hos Børnetelefonen Ida Hilario Jønsson.

 1. Kære børnetelefon. Jeg er en pige på 11, og jeg har fået en del hår på mit private…. næsten alle pigerne fra min klasse er begyndt at komme i purbeteten … men der er kun en anden person end mig som også er begyndt at få hår på sit private, men hun går ikke i bad med os andre … Jeg føler mig derfor ikke tilpas når vi skal i bad, selvom jeg godt ved at alle piger får det på et tidpunkt…

 2. Hej Jeg er en pige på 12 år og har fået menstruation som den første i min klasse. Hvordan fortæller jeg mine veninder det uden det bliver alt for akavet ?

 3. Kære børnetelefon/brevkasse. Jeg tror at jeg er ved at gå i puberteten. Mit problem er at jeg er den eneste af drengene der er nået dertil. Men jeg er lidt i tvivl om jeg er ved at gå i puberteten – eller ej. Og så vil jeg også gerne høre om det er normalt at gå i puberteten når man er 11 år – og at de andre drenge fra min klasse bare er lidt forsinkede – eller at det er meget unormalt for drenge på min alder at gå i puberteten.

 4. Jeg er den første i min klasse der er blevet ramt af puberteten derfor har jeg mange bumser og bliver mobet. Men jeg har det også underligt og dårligt indeni begrund af jeg ikke kan forstå de ændringer der sker i min krop hjælp mig jeg er en dreng på 11 år… jeg kom i puberteten som 10 årig. ingen andre er kommet i puberteten (af hvad jeg ved) jeg har en kæmpe pik med hår hvorimod at alle de andre drenge kun har en lille pik uden hår.

En af udfordringerne ved den faldende pubertetsalder er, at omverdenen ikke er klar på, at en syv- eller otteårigs krop er ved at blive voksen.

Børnetelefonen blev eksempelvis kontaktet af en pige, der var gået tidligt i puberteten. Hun kunne ikke rigtigt tale med sine veninder eller forældre om det, så derfor læste hun om det i 'Vi Unge'-bladene. Men der var en del ord, hun ikke forstod.

- Det er et godt billede på, at man kommer tidligere ind i en verden, end omverdenen tænker, at man gør, siger Ida Hilario Jønsson.

Spørger, hvordan man får en baby ind i maven

Flere skoler, TV 2 har været i kontakt med, fortæller, at man ikke har systematiseret seksualundervisningen i børnehaveklasserne, men at man til gengæld snakker om spørgsmål indenfor faget, når de bliver relevante.

Et af de steder er Holmeagerskolen i Greve. Her taler man meget om kroppen, og hvordan den er bygget op, og det giver ofte anledning til flere spørgsmål fra eleverne, fortæller børnehaveklasseleder Camilla Forsberg.

Så viser hun dem en dukke, som man kan tage indvoldene ud af. Der er også foster derinde.

- De kan finde på at spørge, om hvordan en baby kommer ind i maven. Jeg forklarer dem, at en voksen dame har æg inde i kroppen, at det er ikke hønseæg, og at man ikke kan se dem. For at de skal blive til en baby, kræver det, at der tilføres nogle celler fra manden, siger Camilla Forsberg.

Hun fortæller, at spørgsmålene om kroppen typisk kommer, når en fra klassen skal være storebror eller storesøster, eller når nogle ”ikke har opført sig hensigtsmæssigt i frikvarteret,” som Camilla Forsberg siger.

- Så taler vi om, hvor grænserne går, hvad man skal vise, og hvad man skal holde privat.

Skolerne har ikke ansvaret alene

Hos Sex og Samfund mener de, at årsagen til den manglende undervisning er, at lærerne ikke føler sig klædt på til seksualundervisning.

Årsager til, at puberteten går i gang tidligt

 • Cirka 50 procent kan ledes tilbage til forældrene - gik forældrene tidligt i puberteten, gør deres børn sandsynligvis også. 
 • Rygning hos moderen.
 • Overvægt hos moderen.
 • Indtag af paracetamol hos moderen.
 • Kontakt med hormonforstyrrende stoffer (regntøj, teflonpander), både mor og barn.
 • Overvægt hos barnet. Høj BMI = tidligere pubertet.

KIlde: Klinik for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet, Aarhus Universitet

- Det bliver ikke planlagt af skoleledelserne, så der er ikke en systematisk ramme omkring seksualundervisning i skolerne. Derfor bliver den desværre heller ikke løftet, siger Lene Stavngaard.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal erkender, at det er for sent, at nogle skoler først begynder på seksualundervisning i 4. klasse. Han påpeger samtidig, at det er et fælles ansvar, som både skal løftes af skole og forældre.

- Barnets pubertet ligger hos familien, og derfor skal vi passe på med, at det ikke bliver skolen, der skal overtage hele den opgave, siger Claus Hjortdal.

Han henviser til, at seksualundervisningen i dag er en del af de timeløse fag i skolerne. Det vil sige, at der ikke er en sats for, hvor mange timer på skoleskemaet faget skal fylde.

- Det vil være godt at få sat opmærksomhed på det her og få diskuteret, hvordan vi kan ændre vejledningerne (om seksualundervisning som timeløst fag, red.).

Sådan taler du med dit barn om puberteten

 1. Vær åben

  Som forældre eller voksne er det vigtigt at signalere, at det her kan vi godt tale om. Du kan komme til os. Og vær nysgerrig, og stil spørgsmål uden at overtræde barnets grænser.

  For mange er den største barriere at lægge sin egen blufærdighed væk og give plads til barnet.

 2. Giv plads til det private

  Særligt de ældre børn kan have brug for at vide, at man godt ved, at noget er privat.

  Hvis ikke barnet vil tale med forældrene om detaljerne, så hjælp dem videre til sundhedsplejerske, lægen, Børnetelefonen osv. 

  De yngre børn kan ofte have behov for mere vejledning og tryghed.

   

 3. Det behøver ikke være konkret

  Mange forældre frygter den lidt akavede snak om puberteten. Husk, at seksuel praksis og pubertet er to forskellige ting. Og man behøver oftest ikke at være så konkret, når man åbner snakken, man kan spørge til følelser og oplevelser og åbne for, at barnet kan komme de spørgsmål, der fylder.

   

 4. Tag initiativ til samtalen, men lad barnet styre den

  Det er op til forældrene at tage ansvaret for at åbne samtalen og giver plads til den, men det er også vigtigt at lade børnene styre samtalen. 

Sex og Samfund, Børnetelefonen