Samfund

Dansker i karantæne: - Jeg bliver kontrolleret dagligt

Natten til mandag landede syv danskere med et fly fra Wuhan.

Den danske pensionist Uffe Frejdal Nielsen er kinesisk gift og blandt de første danskere til at blive evakueret fra den smitteramte millionby Wuhan, hvor coronavirussen menes at stamme fra.

Før han og konen blev fløjet ud, var de i karantæne i Kina, og den tilværelse er nu blevet skiftet ud med en lignende - bare i Holbæk.

For Uffe Frejdal Nielsen og hans kone er i gang med 14 dages huskarantæne for at sikre, at de ikke er smittet med sygdommen, der har kostet mere end 900 personer livet.

– Der foregår ikke det store. Man laver de ting, man nu kan lave i sin lejlighed – kaffe, te, læse en bog eller se tv, siger han til TV 2 om sin specielle hverdag.

Mad gennem en elevator

Kort efter familien kom hjem, fik de besøg af en læge fra Hvidovre Hospital, hvor Sundhedsstyrelsens særlige corona-enhed holder til.

Lægen skulle lave en grundig undersøgelse og fandt ingen tegn på, at Uffe Frejdal Nielsen og hans kone var smittede, men alligevel er de altså i karantæne.

– De ringer dagligt for at kontrollere, om vores temperatur svinger, fortæller han.

De færreste danskere har et forrådskammer af spiselige fornødenheder, så det kan være svært at overleve uden at forlade huset, men det har de fundet en løsning på i Holbæk.

– Min datter er så rar at komme med mad, som hun sætter i elevatoren i vores opgang. Så sender hun den op, og jeg kan hente maden derude, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Ikke bekymrede

Natten til mandag kom yderligere syv personer til Danmark fra Wuhan. Det bringer det samlede antal hjemvendte danskere op på 18.

Som de andre blev de også testet ved ankomst, og selv hvis de ikke er smittede, vil de som Uffe Frejdal Nielsen blive sat i hjemmekarantæne ud fra et forsigtighedsprincip.

Selvom dødstallet som følge af virussen nu er over 900, så er parret i Holbæk ikke bekymrede – hverken for sig selv eller familien i Kina.

– Vi er helt rolige og har ikke været omkring nogen smittede. Det har familien i Kina heller ikke. Ligesom os, så sidder vores familier også fanget i deres lejligheder, mens de venter på at kunne komme på arbejde og i skole igen, siger Uffe Frejdal Nielsen.