Samfund

Industrien lander ny aftale - se hovedpunkterne her

Overenskomsten dækker cirka 230.000 ansatte.

CO-Industri og Dansk Industri er nået til enighed om en overenskomst på industriens område. Det oplyser begge parter søndag.

Af de to parters meddelelser fremgår det, at aftalen løber over tre år.

Der er tale om både Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte samt Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Det er i alt en gruppe på omkring 230.000 lønmodtagere på 6000 virksomheder i Danmark.

- Vi er bogstaveligt talt ikke kommet sovende til aftalen. Det har været brutale, langvarige forhandlinger. Vi har været i gang i en måneds tid, og her i slutfasen har vi været uafbrudt i fællesskab for at få enderne til at mødes, siger administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Sætter tonen

CO-Industri forhandler for otte fagforbund med Dansk Metals Claus Jensen i spidsen.

I alt skal der forhandles overenskomster for 600.000 privatansatte i starten af 2020. Industrien er traditionelt det område, hvor man først når en aftale - som så sætter tonen for de resterende forhandlinger.

Da parterne annoncerede en start på forhandlingerne, var et af de centrale temaer lønstigninger.

På den ene side argumenterede arbejdsgiverne i Dansk Industri for tilbageholdenhed, fordi man mente at se svære tider forude for dansk økonomi.

På den anden side lød det fra lønmodtagerne, at arbejdsgiverne har oplevet gode tider under forrige overenskomst, og at det nu måtte være tid til at lade det sive ned på gulvet i form af stigninger i lønnen.

Formand for CO-Industri, Claus Jensen, står i spidsen for otte fagforbund

Hovedpunkterne i overenskomstaftalen

 1. Forældreorlov

  Fædre får fremadrettet otte ugers øremærket barsel med løn. Det er tre uger mere end i dag. 

  EU har allerede vedtaget samme rettighed, men industriens parter ønsker ikke at vente på implementeringen og tager den derfor med i deres egen overenskomst. 

 2. Fritvalgskonto

  Medarbejderne for medbestemmelse over, hvordan lønnen skal udbetales. Hvordan det konkret skal udfolde sig, ønskede parterne ikke at komme ind på ved søndagens pressemøde. 

  Fritvalgsbidraget hæves fra fire til syv procent i løbet af overenskomstperioden. Det giver den enkelte medarbejder større fleksibilitet til selv at vælge mellem frihed, løn eller større pensionsopsparing.

 3. Efteruddannelse

  Efteruddannelsen styrkes for opsagte medarbejdere, så de bedst muligt kommer i job igen.

 4. Pension

  Medarbejdere, der fortsætter efter pensionsalderen, kan få pensionsbidraget udbetalt - enten som fridage eller gennem løn. 

 5. Mindsteløn

  Satsen for mindsteløn stiger med 2,5 kroner per år. Det betyder, at mindstelønnen vil være steget med 7,5 krone, når aftalen udløber tre år fra nu. 

  Desuden hæves betalingssatserne til elever og lærlinge med i gennemsnit 1,7 procent per år, aftalen løber. 

Øjne mod byggeriet

Med en aftale på plads for industrien kan manges øjne nu rettes mod byggeriet.

Her ser flere arbejdsmarkedsforskere en risiko for en strid.

Arbejdsgiverne og lønmodtagerne er uenige om, hvordan man skal sikre sig mod, at udlændinge arbejder i Danmark under ringere vilkår end danskere. I fagbevægelsen bliver det kaldt social dumping.