Samfund

Smitte med farlig meningitis på sit højeste i seks år

I 2019 døde seks personer som følge af meningokoksygdom. Statens Serum Institut holder øje med situationen.

Antallet af tilfælde med den smitsomme, bakterielle meningitis - meningokoksygdom (MS) - var i 2019 på det højeste antal siden 2013. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Mens der i 2018 var 37 tilfælde og 3 dødsfald som følge af smitten, var der året efter 56 tilfælde og 6 dødsfald. Det er en stigning på 51 procent.

- Det er en alvorlig sygdom med en dødelighed på cirka 10 procent, og vi holder nøje øje med situationen, oplyser Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge i Statens Serum Institut, til TV 2.

Statens Serum Institut har undersøgt, om smittetilfældene er forbundet, eller om der er tale om et udbrud, hvilket ikke er tilfældet.

I 2013 var der 58 tilfælde og 5 dødsfald, og i 2020 har der indtil videre været 4 tilfælde.

Rammer ikke kun børn og teenagere

Meningitis er hyppigst blandt små børn og teenagere, men i 2019 var halvdelen af de smittede over 40 år.

- Det er et vigtigt budskab at få ud, at meningitis ikke kun rammer børn og teenagere, siger Palle Valentiner-Branth.

Meningokokker inddeles i grupper, blandt andet A, B, C, W135 og Y – sidstnævnte gruppe rammer især personer over 40 år.

Gruppe Y var da også i stigning i 2019, men den største stigning med 22 tilfælde gjaldt smitte med W135 - det er det højeste niveau siden før 1994. Det er også den gruppe, som i 2017 var årsagen til en øget bevågenhed blandt sundhedspersonale i Danmark.

I 2011 var der med 92 smittede en stor stigning i antallet af smittede med gruppe C, hvilket fik de danske sundhedsmyndigheder til at overveje, om vaccinationen mod meningitis skulle inkluderes i det danske børnevaccinationsprogram.

- Det er noget, som løbende bliver diskuteret i Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg. Det er også tilfældet denne gang, siger Palle Valentiner-Branth.

I Børnevaccinationsprogrammet indgår allerede vaccination mod nogle former for meningitis, herunder haemophilus influenzae type b (Hib-infektion), der især rammer helt små børn, og alvorlig pneumokokinfektion.

Der findes samtidig vacciner mod meningitis forårsaget af blandt andet gruppe A, B, C, W135 og Y.

- Det er en mulighed, men det er ikke min opfordring, at man generelt skal lade sig vaccinere mod meningokoksygdom. Man skal huske på, at det fortsat er en sjælden sygdom i Danmark, siger Palle Valentiner-Branth til TV 2.

Øst- og Sydjylland havde det største antal smittetilfælde med henholdsvis 19 og 10 tilfælde.

Læge tiltalt efter meningitis-dødsfald

Smitte med den bakterielle meningitis, især med bakterien meningokok, er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne. På trods af behandling dør 5 til 15 procent alligevel af sygdommen eller får men.

Det var blandt andet tilfældet i 2016, da to teenagere, herunder den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, døde.

Onsdag kom det frem, at en læge er blevet tiltalt for grov forsømmelse i forbindelse med behandlingen af den 16-årige, fordi lægen ifølge anklageskriftet "undlod at iværksætte relevant og nødvendig akut behandling af patienten".

Symptomerne på meningitis er blandt andet høj feber, kulderystelser, påvirket bevidsthed, nakkestivhed og hovedpine. Derudover kan der opstå blødninger i huden – alle symptomer behøver dog ikke optræde.

Du kan læse mere om symptomerne her.

Også England og Holland oplever en stigning i antallet af smittetilfælde med W135, mens Y har været den dominerende smittegruppe i Sverige.