Samfund

Betjente må ikke længere filme vanvidskørsel: - De slipper billigere

Flere sager er blevet afgjort med videooptagelser som bevis. Den mulighed mangler betjentene nu.

Motorcykelbetjente må ikke længere bruge kamera på deres hjelme. Det er ellers et vigtigt redskab i retssager mod for eksempel vanvidsbilister.

Men i oktober kom en besked fra Rigspolitiet om, at betjentene ikke længere måtte bruge hjelmkameraerne mere.

- Som jeg har forstået det, så er begrundelsen hensynet til datasikkerhed, og at Rigspolitiet gerne vil være sikre på, at filmen bliver behandlet ordentligt, siger motorcykelbetjent Thomas Elsgaard.

Ifølge Thomas Elsgaard har optagelserne ellers haft betydning for at få fartsyndere dømt i retten, og derfor undrer forbuddet motorcykelbetjenten.

- Siden vi ikke har måttet køre med kameraet, har jeg haft flere episoder, hvor jeg ville ønske, at jeg kunne have haft mit kamera på, siger han og tilføjer:

- Der er helt sikkert nogen, der er sluppet billigere efterfølgende, fordi jeg simpelthen ikke har kunnet huske, hvad de skulle sigtes for. Hvis jeg skal sigte nogen for noget, så skal jeg være 100 procent sikker på, hvad de har gjort, og hvor de har gjort det.

Kørte over 200 kilometer i timen

Blandt de videoer, der har været til gavn for politiet, når sagerne er endt i retten, er blandt andet videoen øverst i artiklen, hvor man ser en motorcykelbetjent jagte to unge mænd på en motorcykel.

Vanvidskørslen, der er filmet fra Thomas Elsgaards hjelm, foregår på Nørrebro i København, hvor de unge mænd både kører over for rødt, bryder færdselsregler på stribe og kører over det dobbelte af hastighedsgrænsen.

Videoen blev brugt i retten i 2017, da de to mænd blev dømt.

Selvom han befandt sig på en villavej tæt på Odense centrum, trykkede Andreas R. sømmet i bund, og stak af fra en motorcykelbetjent. Video: TV 2 Danmark

En anden optagelse, som også blev brugt i retten, er fra Fyn. Her stak en ung mand af fra politiet og kørte undervejs over 200 kilometer i timen. Også han blev dømt i retten.

Rigspolitiets svar

I to dage har TV 2 forsøgt at få svar fra Rigspolitiet på, hvorfor hjelmkameraerne ligger ubrugte hen. Rigspolitiet vil ikke give interview, men skriver i en mail:

- I Rigspolitiet er vi i gang med at se på, hvordan vi arbejder med dokumentation ved hjælp af kamera i dansk politi. Dette for at vi til stadighed kan sikre borgernes retssikkerhed, arbejdsmiljøet for vores medarbejdere og den enkelte betjents retsstilling ved personalesager. Dette arbejde skal endvidere sikre, at der er nationale retningslinjer for, hvilke kamera vi anvender, hvornår vi anvender kamera, hvordan vi anvender kamera, hvorledes vi dokumenterer og lagrer, skriver politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling.

- Vi skal således se på opgaven i en 360 graders tilgang inden for rigtig mange områder lige fra daglig patruljering, færdselsopgaver, fodboldkampe, observation, anvendelse af droner med videre. Jeg kan godt forstå, at nogen synes, at det tager længere tid, end man har lyst til, og at betjentene gerne hurtigt vil i gang. Det er imidlertid Rigspolitiets rolle at sikre, at der arbejdes ens på tværs af de 12 politikredse, og at vi i forhold til nye initiativer har været rundt i forhold til samtlige problemstillinger, skriver han fortsat.

Politikere er ikke blevet orienteret

At motorcykelbetjentene ikke længere må køre med kamera, er nyt for SF's retsordfører Karina Lorentzen.

- Umiddelbart virker det jo som en rigtig god idé, at politiet kører med kameraer - dels fordi politiet kan dokumentere, hvad der er sket, og dels fordi der for borgeren jo også er en retssikkerhed i, at politiet rent faktisk kan dokumentere, at de har ret, når man har begået nogle lovovertrædelser.

Hun undrer sig over, at hun som retsordfører ikke er blevet orienteret om beslutningen:

- Hvis man er løbet ind i en form for juridisk problem, så synes jeg jo, at det er relevant at orientere politikerne.