Skandalen om udbytteskat

Bankchefer bag dansk udbyttesvindel fængslet

De to er tidligere topfolk i North Channel Bank, der har spillet en nøglerolle i sagen om svindel med udbytteskat.

Tysk politi har varetægtsfængslet to tidligere topfolk i den tyske bank North Channel Bank i Mainz.

Banken blev i september sidste år dømt for groft bedrageri mod Danmark og idømt en bøde på 110 millioner kroner for sin rolle i udbyttesagen.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Den tyske bank, de to fængslede arbejdede for, er ejet af Matthew Stein og Jerome Lhote fra New York. De er bagmænd i et netværk af pensionsfonde, der er involveret i formodet svindel for mere end 4,1 milliarder kroner mod Danmark.

Svindlen foregik ved, at Skat udbetale milliarder på baggrund af anmodninger om refusion af udbytteskat på danske aktier. Ifølge myndigheden var der imidlertid tale om fiktive aktieposter, men det blev først opdaget, efter at 12,7 milliarder kroner var forsvundet.

Vigtig rolle i svindel

De to mænd og deres netværk indgik sidste år et forlig med Skattestyrelsen, hvor de betaler 1,6 milliarder kroner tilbage til Danmark. Med forliget kan de fratrække udgifter for milliarder til at gennemføre den formodede svindel mod Danmark. Det gælder udgifter til skatterådgivning, børsmæglere, banker og en strafferetlig bøde mod netop North Channel Bank.

De to bagmænd i USA efterforskes fortsat af politiet, og nu er to af deres tidligere ansatte i North Channel Bank fængslet for deres roller i det, der af myndighederne betragtes som den største svindelsag i danmarkshistorien.

Yderligere fem personer med tilknytning til banken efterforskes, skriver statsanklageren i Koblenz. Statsanklager Martina Müller-Ehlen oplyser samtidig, at efterforskningen i Koblenz ikke er målrettet ejerne af North Channel Bank.

Mistænkt for hvidvask

Statsanklageren i Koblenz fortæller, at de to tidligere chefer mistænkes for hvidvask for flere hundrede millioner kroner med forbindelse til svindel mod den danske stat. De er endnu ikke blevet præsenteret for et anklageskrift, men det oplyses, at strafferammen er op til 10 år i særligt grove sager.

Anholdelser i Tyskland sker kun, når der er begrundet mistanke, og når der er flugtrisiko.

Efterforskningen af de tidligere chefer sker i samarbejde med Bagmandspolitiet i Danmark, også kaldet SØIK. Her er direktør Kirsten Dyrman fåmælt om sagen, men skriver i en sms.

- Vi har et løbende samarbejde med andre lande om sagerne i komplekset og bliver orienteret om status på de forskellige sager i forskellige lande, skriver hun til TV 2.

Købte banken i 2012

Matthew Stein og Jerome Lhote samarbejdede en overgang med britiske Sanjay Shah, der er hovedmistænkt i sagen om udbyttesvindel.

De to mænd i New York valgte at lave deres egen organisation og købte North Channel Bank i 2012. Herefter blev den lille bank skræddersyet til at tilbagesøge udbytteskat fra Danmark og Belgien.

Netværket omkring de to bagmænd, der er bosat i New York og begge tidligere topfolk i rådgivningskæmpen KPMG, bestod af familie, venner og forretningsforbindelser, der stillede små pensionsfonde til rådighed for bagmændene. De små pensionsfonde blev brugt til at suge milliarder ud af Danmark. Langt størstedelen af gevinsten gik til bagmændene, mens personer, der stillede pensionsfondene til rådighed, fik omkring fem procent af gevinsten.

Fængslingen af de to tyske chefer er tredje gang, at personer med tilknytning til milliardsvindel mod Danmark bliver anholdt. Sidste år blev en person med tæt tilknytning til Sanjay Shah anholdt i Storbritannien på baggrund af en anmodning fra Belgien, der også er ramt af den formodede svindel.

Du kan læse alle TV 2's artikler om udbyttesagen her og Operation X-programmerne om sagen på TV 2 Play.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.