Danske børn i Syrien risikerer at blive skadet for livet – regeringen kritiseres for at trække sag i langdrag

Børnene og deres mor har i mere end to år befundet sig i en fangelejr i Syrien. Regeringen kan ikke give svar i sagen.

To børn på tre og fire år har sammen med deres mor – en etnisk dansk 30-årig kvinde – befundet sig i den kurdiskkontrollerede al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien i mere end to år.

Børnenes tilstand vurderes at være så kritisk, at de risikerer at få alvorlige varige mén, da de ikke kan få den nødvendige behandling i lejren.

Det viser en vurdering foretaget af Udenrigsministeriet for to måneder siden, som TV 2 har set.

Nu kræver kvindens og børnenes advokat, at regeringen henter børnene til Danmark.

- Der er tale om børn, som er krigsskadede. Det er danske statsborgere, det er danske børn, det er små børn – de skal hjem hurtigst muligt, siger advokat Knud Foldschack til TV 2.

Udenrigsministeriet: Børn i fare for at få varige mén

Moren til de to børn er vokset op i en forstad til København, men rejste i sommeren 2014 fra Danmark til Syrien, hvor hun endte med at bo i terrororganisationen Islamisk Stats selvudnævnte kalifat.

Under sit ophold i Syrien blev kvinden gift med en udenlandsk mand, hvis skæbne i dag er ukendt. I Syrien fik kvinden to børn.

I 2017 forsøgte kvinden sammen med sine to små børn at flygte fra Islamisk Stat, men blev taget til fange af kurdiske styrker, fængslet og senere placeret i al-Roj-lejren.

Kvindens mor, der befinder sig i Danmark, har undervejs forsøgt at få sin datter og børnebørn ud af Syrien flere gange – blandt andet via Udenrigsministeriet. Indtil videre uden held.

- De har overlevet skyderier, bomber og gasangreb. Men det her, det overlever de ikke, hvis de ikke får hjælp nu, siger moren til TV 2.

4. december sidste år foretog en speciallæge på vegne af Udenrigsministeriet en individuel vurdering af børnenes helbred. Den slog fast, at begge børn er i fare for at få alvorlige varige mén blandt andet på grund af de traumer, de har pådraget sig under krigen og under de dårlige forhold i lejren.

Dette burde ifølge regeringens egen politiske linje være grund til at hente børnene ud af Syrien, men efter to måneder er det altså ikke sket.

En af årsagerne til at sagen er trukket ud, er ifølge TV 2s oplysninger, at Udenrigsministeriet ønsker at få en lokal kurdisk psykolog til at vurdere børnenes helbredsmæssige tilstand. Noget som Knud Foldschack finder absurd.

- Vi har en udtalelse fra en dansk læge, så hvorfor skal vi nu høre fra en udenlandsk psykolog, der kan have alle mulige andre interesser end børnenes reelle helbred. De er danske statsborgere. Det er useriøst, og jeg ser det faktisk som ren forhaling af sagen.

Støtteparti: Regeringen trækker tingene i langdrag

Regeringens politik på området blev slået fast på et samråd 6. september sidste år, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forklarede, at regeringen som udgangspunkt ikke vil hente børn med dansk statsborgerskab eller dansk tilknytning ud af lejrene i Syrien.

Undtagelsesvis vil regeringen dog hjælpe børn, der er i fare for at dø eller få alvorlige kroniske mén, hvis de ikke kan behandles lokalt – netop som det er tilfældet med de to danske børn i al-Roj-lejren.

Derfor stiller Knud Foldschack sig uforstående overfor, at der to måneder efter Udenrigsministeriets egen alvorlige vurdering stadig ikke er sket noget.

- Når man har tilkendegivet, at man vil hjælpe på de betingelser, er det jo et politisk løfte, der skal holdes. Det, der foregår lige nu, er simpelthen en forhaling af processen, fordi man politisk ikke vil tage konsekvensen af situationen, siger han.

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten kalder retsordfører Rosa Lund det ”dybt katastrofalt”, at børnene endnu ikke er hentet til Danmark.

- Det virker, som om den danske regering prøver at trække tingene i langdrag. Det synes jeg er fuldstændig uacceptabelt.

Samme toner lyder der fra Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen, der i en mail til TV 2 skriver:

- Regeringen skal naturligvis leve op til det, den selv har sagt. Regeringen bør straks hente børn med dansk tilknytning hjem, hvis der foreligger en undersøgelse, bestilt af danske myndigheder, der viser, at børns helbredsmæssige situation er så alvorlig, at de er i fare for at få alvorlige, varige mén. Der er simpelthen ingen tid at spilde.

På Twitter gør Pia Kjærsgaard klart, at Dansk Folkeparti ikke ønsker kvinden og børnene hjem:

- De mennesker, som har sluttet sig til Islamisk Stat, har vendt DK ryggen for altid.

Regeringen kan ikke give svar om sagen

TV 2 ville gerne have spurgt regeringen til den konkrete sag, ligesom TV 2 også ønsker svar på, hvorvidt regeringen fortsat følger sin egen politik på området.

Både statsminister Mette Frederiksen (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) henviser til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for et interview om sagen.

Udenrigsministeriet skriver i en mail, at ministeriet ikke kommenterer enkeltsager.

Ifølge Justitsministeriet befinder der sig cirka 30 børn i alderen 0-14 år med dansk statsborgerskab eller tilknytning til Danmark i de kurdiske fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien.

Indtil videre har Danmark hentet en hårdt såret 13-årig dreng og et 11 måneder gammelt forældreløst barn hjem. Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt ud, at der ikke vil blive hentet flere børn ud af Syrien.

- Vi har som regering truffet den beslutning, at vi ikke tager børnene til Danmark, fordi deres forældre har vendt Danmark ryggen og har kæmpet for Islamisk Stat, og dermed har de truffet et valg på deres børns vegne, sagde statsministeren i november til Ritzau.

Den 30-årige kvinde, hendes børn og hendes mor optræder anonymt af hensyn til deres sikkerhed. TV 2 er bekendt med deres identitet.