Dagens overblik: Regning for ulovlig lufthavnsstrejke kan ende hos passagererne

16x9
Faglig strid i Københavns Lufthavn kan ende med regning til passagererne. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Mulig halvering af Rigspolitiet. Vinder fundet i primærvalget i Iowa. En skruppelløs virksomhed og et paradis for pelikaner.

Velkommen til dagens overblik.

Back to basics

Statsminister Mette Frederiksen vil halvere Rigspolitiet. Arkivfoto.
Statsminister Mette Frederiksen vil halvere Rigspolitiet. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup og statsminister Mette Frederiksen har fremlagt et udspil, der mere eller mindre vil halvere Rigspolitiet. På den måde vil de skabe besparelser, som vil gøre det muligt at genoprette nogle af de mange lokale politistationer, der blev lukket med politireformen i 2007.

Men selvom mange borgere nok kan nikke genkende til, at det vil være rart med politiet i nærheden, er det ikke udelukkende positivt, siger en ekspert.

Et af problemerne er, at nærstationerne ofte vil være ubemandede, da betjentene er ude på opgaver. Et andet problem er, at en lang række af de specialkompetencer, der i dag ligger centralt hos Rigspolitiet, vil være svære at løfte i lokalt, lyder kritikken.

Ooooog vinderen er…

Pete Buttigieg er kommet godt fra start med en sejr i Iowa.
Pete Buttigieg er kommet godt fra start med en sejr i Iowa. Foto: Brendan Mcdermid / Ritzau Scanpix

Foreløbig er det Pete Buttigieg – det skal udtales ”Boot-Edge-Edge” – der ser ud til at løbe med sejren i Det Demokratiske Partis primærvalg i Iowa. Resultatet skulle have ligget klar allerede tirsdag morgen dansk tid, men problemer med en app skabte kaos i optællingen.

Den 38-årige kandidat har dermed taget en tidlig føring i kampen om at blive præsidentkandidat for demokraterne til valget i november, og hans gode resultat i Iowa minder om en anden ung senator, Barack Obama, der også overraskede og vandt primærvalget i Iowa tilbage i 2008.

Buttigieg har i skrivende stund 26,8 procent af stemmerne, mens Bernie Sanders har 25,2 procent af stemmerne. Elizabeth Warren har 18,4 procent, og forhåndsfavoritten Joe Biden har 15,4 procent af stemmerne. I alt 71 procent af stemmerne er talt op indtil videre.

Kviklån til ludomaner

En kviklånsudbyder gik specifikt efter personer med hang til hasardspil i deres reklamer.
En kviklånsudbyder gik specifikt efter personer med hang til hasardspil i deres reklamer. Foto: Kristian Juul Pedersen / Scanpix Danmark

En udbyder af kviklån, Sky Connect ApS, gik over grænsen, da selskabet bag sidste år lavede målrettede annoncer på Facebook mod en nøje udvalgt gruppe af mænd, der er interesseret i hasardspil som onlinepoker. Det står klart, efter Forbrugerombudsmanden har kendt deres markedsføring ulovlig.

Sky Connect sagde selv, at de blot ville undersøge Facebooks muligheder for målrettede annoncer, men erkendte, at de var bevidste om, at der kunne være personer med spillegæld i den udvalgte kategori.

Ifølge dansk lovgivning er et lån ikke gyldigt, hvis det er givet til personer, der har til hensigt at bruge pengene på gambling.

Hjælp til de brune pelikaner

De brune pelikaner blev hårdt ramt, da boreplatformen eksploderede i 2010.
De brune pelikaner blev hårdt ramt, da boreplatformen eksploderede i 2010. Foto: Sean Gardner / Scanpix Denmark

I år er det ti år siden, at boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede og udløste et olieudslip, der udviklede sig til den værste miljøkatastrofe nogensinde i Den Mexicanske Golf.

Udslippet gik hårdt udover den lille ø Queen Bess Island i Mississippi-deltaet, der er et af de vigtigste yngleområder for staten Louisianas bestand af brune pelikaner.

Derfor har de nu indviet et genopretningsprojekt, der skal sørge for, at øen, som i forvejen er plaget af både erosion og stigende vandstand, også fremover kan benyttes af de store fugle. Regningen hænger – naturligvis, fristes man til at sige – på olieselskabet BP, der ejede boreplatformen.

Dyrt for de rejsende

De rejsende skulle væbne sig med tålmodighed, efter sikkerhedspersonale nedlagde arbejdet.
De rejsende skulle væbne sig med tålmodighed, efter sikkerhedspersonale nedlagde arbejdet. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

En ulovlig arbejdsnedlæggelse blandt lufthavnsvagterne i Københavns Lufthavn kan blive en bekostelig affære for de passagerer, som var så uheldige at misse deres fly som følge deraf.

Som udgangspunkt er det nemlig passagerernes eget ansvar at være ved gaten, når deres fly afgår, hvis de ikke er det, har de ikke krav på kompensation. Og det var af gode grunde ikke muligt, da personalet, der skulle lukke dem igennem, havde nedlagt arbejdet.

Da der var tale om en ulovlig arbejdsnedlæggelse, som hverken flyselskaberne eller lufthavnen kunne have forudset, kan regningen meget vel ende på hos passagerene.

Lufthavnsvagterne var utilfredse med afskedigelserne af 12 kolleger, og arbejdsnedlæggelsen resulterede i problemer for 61 flyafgange.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor der endnu engang er dårligt nyt, hvis man er en af dem, der har i sinde at blive boende på Jorden fremover.

Forskere har nemlig opdaget, at det ikke kun er de forhøjede temperaturer i luften, som får indlandsisen til at smelte – varmt vand under de enorme gletsjere har nemlig sat dem under yderligere pres.

Såfremt det ikke eskalerer endnu mere, læses vi ved igen i morgen.

Rigtig god aften.