Samfund

Vanvidsbilist kørte to ihjel - fire dage efter blev han stoppet igen: - Han er jo et løst missil

Selvom vanvidsbilisten ikke må køre bil igen før 2022, deler han alligevel billeder på Facebook, hvor han sidder i flere forskellige biler.

Når vanvidsbilister kører mere end dobbelt så hurtigt som tilladt, skal det allerede første gang koste dem 20 dage bag tremmer.

Sådan lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht (S), efter at det kom frem, at den tiltalte for trafikdrabet på en betjent på Langebro i København allerede inden ulykken stod til at miste sit kørekort.

Men forslaget er for slapt, mener en efterladt til en tragisk ulykke i 2015.

Det er helt horribelt. Han er jo et løst missil, der kører rundt

Niels Waagø, pårørende til trafikdræbt

Her mistede Niels Waagø sin far og farens kæreste, da en dengang 24-årig S. Ahmad med mere end 20 færdselsforseelser bag sig kørte over for gult med mere end 100 kilometer i timen.

- Jeg tror ikke, du kan nå de typer med så korte straffe. Når de har så mange gentagne overskridelser, viser det jo bare, at de ikke lærer noget af det, fortæller han.

Tre år inden dødsulykken havde S. Ahmad allerede mistet sit kørekort ubetinget i seks måneder, og da uheldet skete, havde han en betinget frakendelse og to klip i kørekortet.

Far blev slynget ind i lygtepæl

På den overskyede oktoberdag i 2015 var S. Ahmad på vej til Holbæk i en hvid varebil.

Bilen var ikke forsikret, han kørte uden sikkerhedssele, og han overhalede i høj fart biler på tværs af både dobbelt optrukne striber, spærrefelter og svingbaner.

Da han nåede et kryds, hvor lyset var skiftet til gult, gassede han op – og selvom hastighedsgrænsen var 70 kilometer i timen, kravlede speedometret op over 100.

Idet S. Ahmad skød ud i krydset, svingede en lille personbil med et ældre par ind foran ham for at dreje til venstre.

Niels Waagøs far og farens kæreste blev dræbt på stedet – hun siddende i sit sæde, og han slynget ud gennem forruden og ind i en lygtepæl.

- Det var to måneder før, min far fyldte 90. Han havde glædet sig til, at vi havde inviteret ham ud. Det var bare slet ikke sjovt, fortæller Niels Waagø.

Selv slap S. Ahmad stort set uskadt fra ulykken, og han fik kort efter frataget sit kørekort, mens politiet efterforskede sagen.

Men kun fire dage senere blev han igen stoppet af politiet bag rattet i en bil.

Var klar til at tilgive

Egentlig havde Niels Waagø og hans søskende i starten ondt af S. Ahmad.

- Man sætter sig jo i hans sted. Tænk at være den, der overlever og skal leve med at have dræbt nogen i trafikken.

Derfor planlagde familien efter ulykken at skrive et brev til deres fars drabsmand for at fortælle, at han var tilgivet.

Men da Niels Waagø første gang mødte S. Ahmad, skiftede han straks mening.

- I retten gik det hurtigt op for mig, at han var helt upåvirket af sagen. Han virkede totalt blæst for empati, og så ændrer ens følelser sig jo til nogle rigtig grimme tanker, fortæller han.

Knap fire måneder efter ulykken blev S. Ahmad ved retten i Holbæk idømt 18 måneders fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet indtil 2022.

Deler billeder fra biler på Facebook

Siden sin dom har han delt en række billeder på Facebook, hvor han sidder i forskellige biler – blandt andet med et barn som passager.

Alligevel afviser S. Ahmad i et telefoninterview med TV 2 at have gjort noget ulovligt.

- Jeg har siddet i en bil, ja, men jeg har ikke ligget og kørt og sådan noget. Jeg har bare siddet ved siden af, forklarer han.

Nej, det er jo ikke helt rigtigt.

- Okay, men det vil jeg gerne mødes og snakke om, siger han og afbryder samtalen.

Det er endnu ikke lykkedes at få et møde i stand for at få afklaret, om S. Ahmad er føreren af bilen på billederne.

20 dages fængsel er ikke skrapt nok

S. Ahmads billeder på Facebook viser ifølge Niels Waagø, at forslaget om 20 dages fængsel for alvorlige førstegangsforseelser langt fra er skrapt nok.

- Det er helt horribelt. Han er jo et løst missil, der kører rundt, og næste gang er det jo måske børn, det går ud over, siger han.

Derfor mener han, at langt strengere sanktioner er nødvendige for at forhindre, at vanvidsbilister bliver ved med at sætte andres liv på spil. Den holdning deler en af landets mest erfarne færdselsbetjente, politiassistent Henrik Schmeisser.

Selvom han hilser transportministerens forslag velkomment, mener Henrik Schmeiser nemlig ikke, at de 20 dages fængsel kan stå alene.

- Vi oplever en persongruppe, som vi ganske ofte har truffet før, og som generelt er fuldstændig ligeglade med færdselsloven. Med den gruppe virker det kun at konfiskere bilerne, forklarer han.

Minister: Vi bliver nødt til at sende et signal

Men på trods af kritikken står transportminister Benny Engelbrecht fast på, at en 20 dages fængselsstraf vil have en afskrækkende virkning på vanvidsbillister.

- Sammen med en række andre initiativer, som vi kommer til at præsentere, så tror jeg, det kommer til at få en virkning. Det er et signal om, at det her er ikke bare noget, der udløseren en tilfældig bøde, men at man også ryger ind bag tremmer, siger han til TV 2.

Hvordan ved du, at det hjælper at sende et signal til de her mennesker?

- Vi kan jo høre, at der desværre er nogen, som synes, at den måde, vi har ageret på omkring vanvidskørsel indtil nu, ikke er noget som rigtig har taget på sig. Derfor bliver vi også nødt til at sende det her signal om, at det er noget, vi tager meget alvorligt, siger han.

Har du også en historie om vanvidsbilisme? Så skriv til os på 1234@tv2.dk.