Coronavirus

Dansker indlagt: Mistanke om coronavirus

Indlæggelsen skete under evakueringen af flere hundrede europæere. To danskere er desuden placeret i hjemmekarantæne.

En dansk statsborger er blevet indlagt på et hospital i Belgien på grund af mistanke om coronavirus.

Vedkommende har "sygdomssymptomer", oplyser Udenrigsministeriet i en mail til TV 2.

- Personen vil blive testet for coronavirus, lyder det.

Symptomer kan ifølge Statens Serum Institut være feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.

Personen er én af i alt 250 europæere, der søndag blev evakueret fra Kina. 11 af dem var danskere eller dansk-kinesere - én var en repræsentant fra Udenrigsministeriet.

De 10 hjemvendte personer landede med et af Forsvarets fly i Roskilde Lufthavn lidt efter klokken 01.00 natten til mandag. Mandag morgen lyder det, at ingen af de 10 havde tegn på sygdom, men to personer bliver alligevel holdt i karantæne:

- Vurderingen er, at to er i høj risiko for at være udsat for coronasmitte, og vi har derfor aftalt, at de går i hjemmekarantæne i 14 dage. For de øvrige otte har vi efter en grundig vurdering fundet, at de er i lav risiko for at være smittede med coronavirus, siger Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en pressemeddelelse.

20 blev tilbageholdt i Frankrig

Ifølge Styrelsen er "høj risiko", hvis personen har haft tæt kontakt til en muligt smittet - eksempelvis samtale, siddet tæt i et fly eller har haft kontakt med kropsvæsker.

De to danskere er da også i hjemmekarantæne, fordi de netop har delt fly med den dansker, der er indlagt i Belgien med sygdomssymptomer, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Vurderingen fra sundhedsmyndighederne er ifølge ministeren, at de pågældende har opholdt sig inden døre og taget alle forholdsregler i de sidste otte-ti dage i Kina. De vurderes altså ikke at have været udsat for smittefare, før de stod på flyet væk fra Wuhan.

Ved modtagelsen i Roskilde blev alle de 10 hjemvendte individuelt vurderet af overlæger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at de hjemvendte løbende blev vurderet for tegn på smitte under rejsen, og at det har været en betingelse for videre rejse, at de ikke var syge.

Virussen har sit epicenter i Wuhan, der ligger i Hubei-provinsen i Kina, og Udenrigsministeriet har arrangeret evakueringen af danskere i området i samarbejde med flere europæiske lande.

I alt 250 europæere landede i Sydfrankrig søndag aften. Heraf blev 20 af dem tilbageholdt i lufthavnsområdet i Frankrig, da de havde symptomer på smitte.

De resterende blev senere fløjet til en militærlufthavn i Bruxelles, hvor danskeren eller dansk-kineseren blev indlagt på et hospital efter en screening.

Første dødsfald uden for Kina

Udbruddet startede på et marked med dyr i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Første udbrud blev noteret 31. december 2019.

Siden er 17.373 personer officielt erklæret smittet med den nye virus ifølge de seneste tal, og 362 personer har mistet livet.

Foruden Kina har coronavirussen spredt sig til over 20 andre lande, heriblandt også otte europæiske lande.

Søndag skete det første dødsfald uden for Kina, da en 44-årig kinesisk mand døde i Filippinerne efter at have været indlagt i isolation siden 25. januar.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærede torsdag coronaudbruddet for en international sundhedskrise.

Der findes endnu ingen behandling for virussen, da den er ny og ukendt. Virussen har officielt navnet 2019-nCoV.

Ifølge Statens Serum Institut er der tale om en såkaldt coronavirus, der giver luftvejsinfektioner, som i sidste ende kan føre til lungebetændelse. Ifølge myndighederne findes der mange grupper af coronavirus. De fleste er ufarlige og er en almindelig årsag til forkølelse.

Det var imidlertid en særlig variant af coronavirus, der gav anledning til SARS-epidemien i 2003, hvor 650 mennesker mistede livet i Kina og Hongkong.