Coronavirus

Minister: Hjemvendte fra Wuhan er ved godt mod

Det er aftalt, at de to dansk-kinesiske par holder sig hjemme og er i tæt kontakt med myndighederne.

- De har det faktisk godt, og er ved godt mod. Det er rigtigt godt at have fået dem hjem. Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2 lørdag morgen efter at to dansk-kinesiske par - begge fra Sjælland, som de første blev hentet hjem fra Wuhan til Danmark.

Kort før midnat fredag aften landede de i Roskilde Lufthavn, hvor de blev modtaget og tilset af sundhedsmyndighederne. Inden da var de to par rejst fra Wuhan på et fly med andre europæiske evakuerede - først til England og videre til Spanien, hvor de blev hentet af et challenger-fly fra forsvaret.

De to par viser ingen symptomer på coronavirus, fortæller Magnus Heunicke.

Sundhedspersonale står klar til at modtage endnu et hold sydkoreanere fra Wuhan i Gimpo lufthavnen i Seoul lørdag morgen.

- Vi har også haft en individuel snak med hver enkelt af dem for at finde ud af, hvor de har befundet sig i Wuhan og om de været eksponeret for smitte. Vurderingen fra de danske sundhedsmyndigheder er, at det er lavrisiko, siger ministeren.

Holder sig hjemme

De to par blev efter landingen i Roskilde Lufthavn ved 1-tiden blev fragtet til deres bopæl.

- Det er aftalen, at de holder sig hjemme. De vil være i tæt kontakt med vores sundhedsmyndigheder. Der skal tjekkes op på temperaturer og andet, siger han.

Samtidig fastholder de danske myndigheder, at de hjemvendte danskere ikke skal i karantæne.

- Men hvis der er den mindste risiko, er vi klar til karantæne og kan opskalere helt op til højisolation, forsikrer ministeren.

Kina har nu kaldt Wuhan-borgere hjem over hele verden. Sent fredag ankom de første Wuhan-borgere til Wuhan Tianhe International Airport fra Malaysia. Her blev de modtaget af sundhedspersonale.

Yderligere ti danskere hentes til Danmark fra Kina med et fransk fly og ventes at ankomme tidligst søndag, oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag eftermiddag. Og den plan holder stadig stik, fortæller Magnus Heunicke, som følger sagens udvikling time for time.

- Men nogle gange ændrer planerne sig, også fordi de kinesiske myndigheder tjekker dem, før de overhovedet må gå ombord på flyet, siger sundhedsministeren, som understreger, at det danske sundhedsberedskab er klar til at tage imod dem.

Medicinsk personale opmuntrer en coronavirus-smittet patient på isolationsafsnittet på et hospital i Zouping, I Kinas østlige Shandong-provins.

Har talt med svensk kollega

I det hele taget er både fredagens evakuering og den fortsatte indsats mod coronavirus resultatet af en omfattende koordination mellem flere lande.

Således har sundhedsministeren fredag aften været i kontakt med sin svenske kollega om sagen. Sverige har nu to bekræftede tilfælde af coronavirus.

- Begge tilfælde er tilrejsende. Det vil sige, at der ikke er smittespredning. Vores helt store opgave er at sikre, at beredskabet fungerer, så vi minimerer alle risiko for smittespredning i Danmark. Den smitte, der har været i andre lande, er alle med udgangspunkt i folk, der er rejst fra Kina og har smittet én eller to. Det handler om lynhurtigt at agere, siger Magnus Heunicke.

Antallet af smittede med coronavirus i Kina steg fredag med yderligere 2102, oplyser landets sundhedsministerium lørdag morgen. Således har 259 personer mistet livet, mens 11.791 personer er smittet i landet.