Coronavirus

Fire danskere evakueret fra Wuhan

Yderligere 11 danskere forventes at blive hentet hjem i løbet af de kommende dage.

Fire danskere er blevet evakueret fra Wuhan i Kina, og de forventes at lande i Danmark senere fredag.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

- I et godt samarbejde med Storbritannien og Spanien er de nu på vej i flyet og vil senere i eftermiddag eller aften ankomme til Danmark, siger Jeppe Kofod.

De fire danskere sidder fredag morgen på et fly, der er på vej fra Wuhan til Europa.

Flyet er chartret af det britiske udenrigsministerium, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Han forventer, at flyet lander i England klokken 14.30. Her står 83 britiske passagerer af, hvorefter flyet flyver videre til Spanien med de resterende 27 passager, heriblandt de fire danskere.

I Spanien bliver danskerne hentet af et fly fra Forsvaret, som tager dem med til Roskilde Lufthavn.

Flere hjem de kommende dage

På grund af udbruddet af en dødbringende coronavirus har Danmark et udrykningshold på jorden i Hubei-provinsen for at hjælpe danskere i området.

Wuhan er hovedby i Hubei-provinsen. Det er en by med 11 millioner indbyggere og den by, hvor virusudbruddet er opstået.

Det danske udrykningshold er i gang med at hjælpe de resterende danskere i provinsen med at sikre, at de også kan komme til Danmark.

Udover de fire, der er på vej hjem, har danske myndigheder kontakt til 11 personer med tilknytning til Danmark, som ønsker at blive hjulpet hjem. Det er kvinder, mænd og børn.

Udenrigsministeren forventer, de vil blive fløjet til Europa og Danmark i løbet af de kommende dage.

- Det er en stor operation, fordi som alle kan se, er der store restriktioner på rejse- og bevægelsesfrihed i hele provinsen, siger Jeppe Kofod.

Sundhedstjek i Kina inden afrejsen

En række flyselskaber, deriblandt SAS og British Airways, har suspenderet flyvninger til og fra Kina som følge af virusudbruddet.

Derfor har det ifølge Jeppe Kofod også været vigtigt at samarbejde med andre europæiske lande for at få danskere fløjet ud af Kina.

Før de kan forlade Kina skal de gennemgå et sundhedstjek i lufthavnen i Wuhan, og ingen får lov til at rejse, hvis de viser symptomer på virussen.

De fire danskere, der er på vej til Europa, bliver fulgt det sidste stykke fra Spanien til Danmark af danske sundhedsmyndigheder. Inden de stiger ombord på flyet fra det danske Forsvar skal de igen screenes for virusset.

- Det er vigtigt at slå fast: De borgere, det drejer sig om, kommer ikke hjem, fordi de er syge. De kommer hjem, fordi de skal undgå at blive syge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede torsdag virusudbruddet for en global nødsituation. 212 har indtil videre mistet livet, og godt 9700 er smittet.

Virussen har endnu ikke fået et officielt navn og kaldes foreløbigt 2019-nCoV.