Lippert

Kvinden bag pressemeddelelsen, der fik Kina til at gløde: - Jeg havde advaret dem om, at de ikke ville få en undskyldning

Det var lokalpolitiker Heidi Wang, der skrev pressemeddelelsen for det kinesiske handelskammer i kølvandet på JP-tegningen af det kinesiske flag.

Allerede da hun så tegningen første gang i Jyllands-Postens debatsektion, vidste hun, at det ville få konsekvenser.

"Det her giver ballade", var hendes første tanke.

BLÅ BOG: Heidi Wang

63 år. 

Født i Taiwan, men flyttede i 1983 til Danmark med sin danske mand. 

Blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation for Venstre i 2001 og genvalgt i 2005 og 2009. I 2017 blev hun valgt til borgerrepræsentationen for Liberal Alliance. 

Grundlagde i 2012 non-profit organisationen Nordic-Chinese Chamber of Commerce, der rådgiver kinesiske virksomheder i Danmark. 

Hun har været opstillet til Folketinget for både Venstre og Liberal Alliance. ​

Heidi Wang er i dag fraskilt og har sønnen Daniel. 

Og ikke længe efter ringede telefonen da også.

Heidi Wang er mest kendt for sit arbejde som kommunalpolitiker for Liberal Alliance i Københavns Borgerrepræsentation.

Men hun er samtidig grundlægger af organisationen Nordic-Chinese Chamber Of Commerce (NCCC), der blandt andet rådgiver kinesiske virksomheder som techgiganten Huawei, der forsøger at vinde større indpas i Danmark.

Huawei er sammen med 15 andre virksomheder samlet i det kinesiske handelskammer i Danmark (CCCD). Udover techgiganten tæller de virksomheder som Bank of China, containerrederiet COSCO Shipping Lines og flyselskabet Air China. Og det var dem, der tog kontakt til Heidi Wang.

Tegning blev symbol på alle kinesere

De havde nemlig også set tegningen i Jyllands-Posten, som blev bragt mandag. Den illustrerede det kinesiske flag, men hvor de fem gule stjerner i flaget var erstattet med illustrationer af coronavirus.

Virusset menes at stamme fra et marked i Hubei-provinsen i Kina, og den har indtil videre kostet 170 kinesere livet og bredt sig til store dele af verden. Ved at indsætte den dødbringende sygdom direkte i det stolte, traditionsrige flag følte handelskammeret, at avisen dermed antydede, at alle kinesere er smittebærere.

Det betyder det kinesiske flag

Kinas flag blev antaget i 1949.

Den røde farve står for revolution, mens den store stjerne i dag symboliserer Det Kommunistiske Partis lederskab.

De fire små stjerner er Kinas forskellige befolkningsgrupper - bønder, arbejdere, småborgere og patriotiske kapitalister.

En alternativ symbolik går på, at den store stjerne repræsenterer han-kineserne - som udgør omkring 92 procent af befolkingen - mens de øvrige stjerner står for de største nationale minoriteter: manchuer, tibetanere, mongoler og uygurer.

Kilde: Den Store Danske

Og det gjorde dem rasende.

- Det er generalsekretæren i handelskammeret, John Liu, der kontakter mig og spørger, om jeg vil hjælpe med at sende en pressemeddelelse ud, forklarer Heidi Wang i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Som rådgiver for kinesiske virksomheder i NCCC, indvilligede hun i at hjælpe.

- De ville forlange en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten. Det er de jo i deres gode ret til, men jeg advarede dem om, at de nok ikke ville få den.

Pressemeddelelsen, som Heidi Wang skrev på vegne af det kinesiske handelskammer, resulterede i, at den kinesiske ambassade også gik ind i sagen. Det fik millioner af kinesere i moderlandet til at fæste blikket på det lille land i Norden.

Som en lussing i ansigtet

Heidi Wang selv er liberal politiker og har boet i Danmark i 37 år. Men hun er født og opvokset i Taiwan, og derfor forstår hun godt, hvad det er, der får kinesernes til at reagere på tegningen.

- For de kinesiske virksomheder i Danmark handler det om, at de føler, at de har investeret rigtig meget i Danmark og skabt en masse arbejdspladser. Flaget er deres ansigt udadtil, og de føler, at de nu har fået en lussing, siger hun.

Satiretegningen af coronavirus på det kinesiske flag blev tegnet af Niels Bo Bojesen og bragt i Jyllands-Posten mandag.

Omvendt ligger retten til at ytre sig i danskernes DNA - og derfor hverken kan eller skal Jyllands-Posten sige undskyld, mener Heidi Wang:

- Men det betyder ikke, at der ikke er konsekvenser.

Kinesisk ambassade forlanger fortsat undskyldning

Allerede tirsdag lød meldingen fra Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, at "skaden er sket", da tegningen er nået ud millioner af kinesere via de sociale medier.

Da TV 2 spørger ind til sagen igen onsdag, opfordrer ambassaden fortsat Jyllands-Posten til at give en officiel undskyldning. De vil dog ikke svare på, hvorvidt det kinesiske styre har planer om at indføre sanktioner mod Danmark, hvis undskyldningen ikke kommer.

Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, vil ikke svare på, om det kinesiske styre vil sætte yderligere ind over for Danmark i kølvandet på Jyllands-Postens satiretegning. Skaden er allerede sket, siger han. Video: Maria Runøe Møller

- Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen skylder stadig det kinesiske folk en undskyldning. Hvis de insisterer på at nægte enhver form for fejl eller undskyldning, vil de fremstå meget, meget arrogante, hvilket vil koste Danmarks omdømme i Kina, lyder det fra ambassaden.

På den kinesiske pendant til Twitter, Weibo, florerer der lister over danske varer. Listerne bliver delt af tusindvis af kinesere med opfordringen om at boykotte varerne, indtil Danmark har undskyldt tegningen.

Tegneren bag har modtaget trusler

Hos Jyllands-Posten holder chefredaktør Jacob Nybroe dog fast i, at de ikke vil undskylde.

Han fortæller samtidig, at tegningen har haft konsekvenser for manden bag, Niels Bo Bojesen, som har modtaget flere trusler over telefonen og via mails.

De fleste opkald kommer fra Kina, mens en stor del også er kommet fra Australien, fortæller Jacob Nybroe. Af sikkerhedsmæssige årsager vil han dog ikke kommentere på, hvorvidt avisen har politianmeldt dem.