Samfund

Teleskop fanger det mest detaljerede billede af Solen nogensinde

Det viser sig, at ildkuglen, der bringer liv, åbenbart ligner guld.

Tidligere har vi ikke kunnet se andet en lys og ild, men nye billeder af Solen fra Inouye Teleskopet afslører fascinerende strukturer i plasmakernen, der ligner guldklumper.

Det mest detaljerede billede nogensinde taget af Solen. I Hjørnet kan ses målestok.

- Hvad der tidligere lignede et lysende punkt i en enkelt form, er nu blevet delt op i mange små strukturer. Det er den bedste kvalitet af Solens overflade nogensinde, siger Thomas Rimmele, der er direktør ved Inouye Solar Telescope Project.

Placeret på en vulkan

Billedet dækker et areal på 36.500 gange 36.500 kilometer. Altså 1.332.250.000 kvadratkilometer. Og hver eneste af de små ”guldklumper”, man kan se på billedet, er omkring størrelsen på Frankrig.

De pulserende farver på hvert af områderne er 6000 grader varmt plasma fra Solens indre, der brager mod overfladen, før det køler ned og trækker sig tilbage igen.

Inouye Teleskopet på toppen af en vulkan på Hawaii.

Teleskopet alene har kostet 2.335.450.400 kroner og er verdens største solteleskop. Det er placeret i tre kilometers højde på toppen af Haleakalā-vulkanen på Maui i Hawaii.

En de ting, der har stor betydning for kvaliteten af billederne, er temperaturen. Så hver eneste nat bliver der hældt, hvad der svarer til en pool fyldt med is ind i otte tanke. I løbet af dagen bliver det så distribueret rundt i observatoriets 12 kilometer rør. Der er desuden mere end 100 luftblæsere placeret bag det største spejl i teleskopet.

Det enorme teleskop er først fuldt operationelt inden for de næste seks måneder, men når det sker, kan det være med til at opklare en række mysterier - blandt andet hvordan Solens atmosfære er flere millioner grader varm, når dens overflade kun er 6000.