Covid-19

Her forbereder læger og sygeplejersker sig på danske corona-patienter

Ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling, Helle Ingmer, ifører sig beskyttelsesudstyr. Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Helt særlige stuer med mulighed for undertryk står klar, når personer i Danmark skal undersøges for coronavirussen.

Hvad sker der, hvis du er syg, og lægerne frygter, du er smittet med den nye coronavirus?

Det ved de på Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital Skejby. Her bliver patienter i Danmark, som frygtes at have en luftvejsinfektion som coronavirussen, nemlig modtaget og isoleret.

Det var på hospitalet i Skejby, at en patient mandag blev isoleret på grund af frygt for coronavirus - alarmen kunne dog afblæses sent tirsdag.

Herunder får du en gennemgang i ord og billeder af forløbet, hvis du skal undersøges for coronavirussen på Hvidovre Hospital.

Hvad er det første, der sker?

Det første, der sker, når en patient kommer ind på en særlig lukket afdeling, er, at lægerne tager en samtale med vedkommende. Det skal klargøre, hvilke symptomer vedkommende har.

I tilfælde af at coronavirussen skulle sprede sig til Danmark, er patientstuer og udstyr klar på Hvidovre Hospital

Der er klare og detaljerede retningslinjer for, hvad der skal spørges om - blandt andet hvor den muligt smittede person har været.

Men det vigtigste for lægerne er en helt konkret undersøgelse, som kan medvirke til at be- eller afkræfte frygten for coronavirus.

- Vi skal have en prøve med et sekret fra luftvejene, siger ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling Bjarne Ørskov Lindhardt.

 Hele infektionsmedicinsk afdeling kan deles op i flere afdelinger. Det gør, at man kan have patienter med forskellige smitsomme sygdomme indlagt samtidig.

Hvor opholder du dig?

På Hvidovre Hospital er der 10 stuer, hvor alle har egen indgang udefra, så resten af hospitalet ikke udsættes for smittefare.

Patientstuerne på infektionsmedicinsk afdeling har alle egen indgang udefra, så resten af hospitalet ikke udsættes for smittefare. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det er her, at en patient, man frygter er smittet, kan blive indlagt. På stuerne kan der skabes et undertryk, der sikrer, at virussen ikke kommer ud.

- Vi trykker på en knap, og vi lukker døren, og så skaber vi et undertryk. Det betyder, at de små mikroorganismer eller farlige virusser ikke kommer ud i omgivelserne eller i resten af hospitalet, fordi ventilationen har nogle mikro-filtre, så luften er ren, siger Gitte Kronborg, overlæge på Hvidovre Hospital.

I vagtstuen hænger  en oversigt over isolationsstuerne. Når en stue er i brug, og undertrykket er korrekt, vil lamperne lyse.

Hvad gør sundhedspersonalet?

Læger og sygeplejersker, der har kontakt med patienten, bliver iført beskyttelsesdragter med - som noget af det vigtigste - masker.

Ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling, Helle Ingmer, ifører sig det beskyttelsesudstyr, som læger og sygeplejersker skal være klædt i, i tilfælde af at coronavirussen skulle sprede sig til Danmark

Det vigtige ved masken er, at den lukker tæt, og at der er en indåndingsventil.

- Vejret, man trækker ind igennem masken, er renset igennem et fint filter. Så coronavirussen kommer ikke fra patienten og ind i min mund eller næse, siger overlæge Gitte Kronborg.

Hun understreger, at risikoen, for at coronasmitten kommer til Danmark, ikke er stor.

- Jeg kan naturligvis ikke afvise det, men med det billede, vi ser lige nu, er der altså ikke grund til hverken bekymring eller panik, siger hun.