Samfund

Helle Thorning får nyt topjob

Den tidligere statsminister får en stilling i FN, hvor hun skal være med til at bekæmpe skatteunddragelse rundt om i verden.

Helle Thorning-Schmidt bliver formand for FN’s panel om skatteunddragelse og skattely.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

FN har bedt Danmark om at bidrage til at bekæmpe global skatteunddragelse og skattely og stille med en med-formand til FN's panel om emnet. Valget faldt på Helle Thorning-Schmidt.

Det er formanden for FN's Generalforsamling og formanden for FN's Økonomiske og Sociale Råd, der har spurgt, om Helle Thorning-Schmidt vil være medformand i det nyoprettede panel.

Den anden formand bliver Nigers tidligere premierminister Ibrahim Mayaki.

Skal finansiere verdensmålene

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod er kampen mod skatteunddragelse og skattely også en kamp for at få finansieret FN's 17 verdensmål og sikret en mere retfærdig og bæredygtig globalisering.

- Jeg er meget stolt over, at FN rækker ud efter dansk lederskab, når der skal findes løsninger på store globale problemstillinger som den grønne omstilling og kampen mod skatteunddragelse og skattely, siger udenrigsministeren i pressemeddelelsen.

Panelet bliver nedsat for at kunne finansiere FN’s verdensmål, som landene har forpligtet sig til at nå inden 2030.

Men ifølge Udenrigsministeriet kæmper mange af landene med lave skatteindtægter, som finder vej til skattely og korruption. Her er det meningen, at det nye panel skal have fokus på indsatsen over for den kriminalitet, så der er penge nok til at nå verdensmålene.

15 medlemmer bliver en del af panelet, som er sammensat af tidligere statsledere, eksperter, repræsentanter fra civilsamfund og akademiske institutioner.