Coronavirus

Var indlagt i isolation - dansk mand har ikke ny coronavirus

En mand blev tirsdag indlagt i højisolation med frygt for smitte af coronavirus, men undersøgelser viser, han ikke er smittet med virusset.

Den mandlige patient, der blev indlagt i højisolation på Aarhus Universitetshospital i Skejby grundet mistanke om smitte af en ny type coronavirus, er ikke smittet med virusset.

Det oplyser Statens Serum Institut ifølge Sundhedsstyrelsen.

Manden blev indlagt, fordi han havde været i Wuhan i Kina, hvor virusset stammer fra, og han led af feber og lungebetændelse, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til TV 2 tidligere tirsdag aften.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger, at han er lettet over nyheden.

- Det er gode nyheder, vi har fået fra Statens Serum Institut. Ikke mindst for patienten og hans nærmeste, som jeg sender mange tanker. Jeg følger fortsat udviklingen tæt, og vores beredskab står klar til at træde i funktion, så snart vi har brug for det, siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne fulgt nøje

Det var Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der gjorde, at manden blev indlagt i højisolation og behandlet af læger i beskyttelsesdragter. Styrelsen oplyser, at alt er gået efter planen, og at retningslinjerne ikke vil ændre sig efter denne episode.

- Tilfældet ændrer ikke på vores overordnede risikovurdering, og vi vurderer fortsat, at der er meget lille sandsynlighed for, at ny coronavirus spredes i Danmark. Vi følger løbende udviklingen, og vi kan konstatere, at vores beredskab fungerer, siger Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.

I sidste uge indførte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for, hvordan man håndterer mulige coronavirus-patienter, og personen blev derfor hentet i sit eget hjem og skulle med det samme i højisolation.

Patienten blev kørt på Aarhus Universitetshospital, fordi sygehuset i Skejby sammen med Hvidovre Sygehus er de eneste to steder i landet, man er udrustet til at håndtere denne type patienter, oplyser Søren Brostrøm.

Danskere evakueret

Den nye type af coronavirus har spredt sig fra Kina til en lang række lande. Flere tusinde er smittet, og mindst 100 er døde.

Der er 18 danskere i den virusramte Hubei-provins, og af dem har syv ønsket at blive evakueret.

Det oplyste direktør Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriets Borgerservice til Ritzau.

Evakueringen ventes at finde sted med fly. Det vil ske i en fælles europæisk operation, hvor EU-borgere samles op og flyves ud af provinsen.

USA har ifølge den amerikanske ambassade allerede sendt et fly til millionbyen Wuhan, som ventes at forlade byen igen onsdag. Og her vil der også være plads til andre end amerikanske statsborgere.

Hvad kan du gøre for at undgå smitte?

Sundhedsstyrelsen anbefaler først og fremmest, at man undlader at rejse til Hubei-provinsen i Kina, ligesom de beder rejsende være ekstra forsigtige ved rejser til Kina generelt. Skulle man alligevel rejse til Kina, kan man tage sine forbehold. Rådene lyder som følger:

  • At vaske hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Brug eksempelvis håndsprit.
  • At undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene - eksempelvis hoste og opspyt.
  • At hoste i albuen, ikke i hånden.
  • Undgå kontakt med levende og døde dyr, herunder markeder med dyr.
  • Følg de lokale myndigheders anvisninger.