Coronavirus

Kina forlanger offentlig undskyldning for tegning i Jyllands-Posten

Det har ikke været hensigten at håne Kina, siger chefredaktør, der nægter at give en undskyldning.

En fornærmelse af Kina, der sårer det kinesiske folks følelse.

Ordene er den kinesiske ambassades og er rettet mod Jyllands-Postens tegning af Kinas flag i mandagens avis.

- Vi er meget indignerede og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen tager ansvar for deres fejltagelse og offentligt undskylder over for det kinesiske folk, lyder det i en pressemeddelelse.

På tegneren Niels Bo Bojesens tegning i Jyllands-Posten er Kinas fem gule stjerner skiftet ud med coronavirussen. En stor og fire små, i samme stil som stjernerne på det oprindelige flag.

Og flaget har også vakt harme i det kinesiske handelskammer i Danmark, CCCD.

Generalsekretær John Liu udtaler i en pressemeddelse, at de respekterer ytringsfrihed, men at Niels Bo Bojensens karikatur af det kinesiske flag udviser mangel på almendannelse og personlige egenskaber som medfølelse og sympati.

- Tegningen af coronavirussen på det kinesiske flag udtrykker kun hån, spot og latterliggørelse af den kinesiske befolkning, som lige nu har brug for omverdenens omsorg og støtte, lyder det.

Ingen undskyldning eller tilbagetrækning

Men tegningen har ikke haft til hensigt at latterliggøre Kina eller forulempe kineserne, undstreger chefredaktør for Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, overfor TV 2.

- Men jeg kan simpelthen ikke give en undskyldning, og jeg kan ikke trække en tegning tilbage, som, jeg ikke synes, indeholder noget forkert. Den her tegning er, modsat mange andre satiretegninger, en illustration af, hvad verden er optaget af lige nu, slår han fast.

Jacob Nybroe tilføjer, at der ikke var tilknyttet nogen kommentar til tegningen, og at avisen ikke har nogen grund til at tro, at det er den kinesiske regerings skyld, eller at de ikke gør, hvad de kan for inddæmme virussen.

Flere end 100 døde

Den nye coronavirus, som menes at have spredt sig fra den kinesiske millionby Wuhan, har indtil videre kostet flere end 100 menneskers liv i Kina.

Og den spreder sig hurtigt.

Tirsdag er flere end 4500 smittet med virussen – en stigning fra godt 2800 dagen før.

Utilfredse kinesere

Og derfor er det ikke kun fra ambassaden og det kinesiske handelskammer, der lyder kritik af det karikerede flag.

I Facebook-kommentarfeltet under tegningen på Jyllands-Postens hjemmeside har adskillige kinesere udtrykt kritik af tegningen.

- Ingen ville have, det skete, men det gjorde det. Vi sætter pris på al den hjælp, vi kan få, eller nogle kærlige ord. Det er okay at vælge at hjælpe eller ikke at gøre det. Men det er ikke okay at ydmyge alle kinesere med dette, skriver Meiying Song.

- Det er sørgeligt at se, at nogle danskere fortæller det kinesiske folk, at deres følelser ikke er legitime, skriver Xiao Wang.

Effektiv måde at placere begivenhed

TV 2 har været i kontakt med Niels Bo Bojesen, men han afviser at udtale sig og henviser i stedet til Jacob Nybroe.

- Vi kan jo ikke styre, hvordan det virker på myndigheder i Kina, at vi tegner og indrammer begivenheden på den måde. Det har vi ikke kontrol over, siger Jacob Nybroe.

Det er ikke et ukendt fænomen, at dagbladet bruger flag som en del af en tegning. Det er nemlig ifølge Nybroe en effektiv måde at placere en begivenhed i verden.

At de bliver fornærmet over tegningen skyldes, at de har en anden kulturforståelse, end vi har i Danmark, mener chefredaktøren.