Svindel med udbytteskat

Legendarisk firma sikrede bagmænd fradrag for milliarder i forlig med Skattestyrelsen

De amerikanske bagmænd i udbyttesagen har allieret sig med de dygtige og dyreste advokater i verden i forhandlingerne med Skattestyrelsen.

De amerikanske bagmænd, Matthew Stein og Jerome Lhote, var flankeret af de måske bedste advokater i verden, da de indgik et kontroversielt forlig med Skattestyrelsen i maj sidste år.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Forliget, der sikrede bagmændene fradrag for milliarder af kroner, blev forhandlet på plads af to erfarne partnere fra firmaet Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, der har et mytisk ry blandt advokater.

Firmaet med kontor på Manhattan i New York er i mange år blevet rangeret som det bedste i USA, og det har fået en særlig status, fordi det angiveligt er det sværeste sted at blive ansat, og fordi ingen partner nogensinde har forladt firmaet til fordel for en konkurrent og en større løn.

Tjener mere end nogen andre

Det er kun de dygtigste og mest hårdtarbejdende, der bliver indviet, og så spiller det formentlig også en rolle, at indtjeningen for partnerne, der er baseret på anciennitet, er astronomisk. En opgørelse fra 2018 viser, at partnerne i gennemsnit fik 44 millioner kroner i overskudsdeling.

Hatten af for advokaterne fra Wachtell, Lipton, Rosen & Katz

Juraprofessor, Texas A&M School of Law

På en liste over de mest prestigefyldte advokatfirmaer i USA er Wachtell, Lipton, Rosen & Katz blev enten nummer et eller to de sidste 15 år i træk. De er kendt for at være de bedste inden for virksomhedshandel og fusioner, men de er også specialister inden for økonomisk kriminalitet eller white-collar crime, som det kaldes i USA.

Det er netop to partnere i afdelingen for white-collar crime, Ralph M. Levene og John Savarese, der har stået for forhandlingerne med Skattestyrelsen. De to advokater, der er uddannet fra USA’s bedste universiteter med udmærkelse, har været i firmaet siden 1980’erne og begge blev udnævnt til partnere i 1994. De har altså samlet mange årtiers erfaring inden for white-collar crime og retssager.

- Wachtells forretningsmodel er, at det er firmaet, du går til, når du ikke er villig til at tage nogen risiko overhovedet, siger juraprofessor Stephen Gillers fra New York University School of Law til Reuters.

Professor: Imponerende arbejde af bagmændenes advokater

På Texas A&M University School of Law er professor William Byrnes dybt imponeret over den aftale, som bagmændenes advokater har fået i hus.

- Hatten af for advokaterne fra Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. De har trukket en kanin op af hatten. Jeg mener derimod ikke, at danskerne har fået, hvad de har betalt for fra deres advokater, siger han.

Byrnes bakkes op af advokat James S. Henry, der underviser på Columbia University og Yale University. Han er rystet over, at bagmændene har fået et forlig, hvor de skal betale en lille del af beløbet med stor forsinkelse, at de får Skattestyrelsen til at stå inde for bagmændene over for anklagemyndigheden, og at de ikke går efter sanktioner i andre lande.

- De har snydt de danske myndigheder på så mange niveauer, siger James S. Henry.

Svært at matche de bedste i verden

Skattestyrelsen er repræsenteret af Kammeradvokaten, statens faste advokat. Her har partner Boris Frederiksen ansvaret for udbyttesagen, og han har valgt firmaet Hughes, Hubbard & Reed til at håndtere sagerne i USA.

Hughes Hubbard & Reed er i den seneste opgørelse nummer 86 på listen over de mest prestigefyldte advokatfirmaer i USA, mens Wachtell, Lipton, Rosen & Katz er nummer to.

Og det er noget, der virkelig er afgørende, mener juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet.

- Det er altså en kæmpe, kæmpe opgave og matche det. Vi ikke har den økonomiske styrke til helt at matche nummer 1 i verden. Vi har ikke råd til at bede nummer 2 være på vores side. Så det er nu engang sådan, at det betyder en hel del i det juridiske system at have penge, hvis man gerne vil have ret i et eller andet.

Så det er bare et vilkår, at den kloge narrer den mindre kloge i sådan nogle forhandlinger. Og de har råd til den klogeste, og det har vi ikke?

- Ja, sådan er det. Men det skal de have, det er rigtig dygtige advokater, der sidder på vores modparts side, siger Eva Smith.

Hverken Kammeradvokaten, Skattestyrelsen eller Wachtell, Lipton, Rosen & Katz er vendt tilbage på TV 2’s henvendelser. En af firmaets partnere er svoger til Matthew Stein, en af de bagmænd, der er i politiets søgelys.

Advokat og fellow på Yale University James S. Henry mener, at en økonom ville se på udbyttesagen som det hele værd, og noget man skal gøre igen, med de få konsekvenser det har givet.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.