Samfund

Sprognævnet anbefaler nu 'hej' i stedet for 'kære'

Unge opfatter "kære", som om man gerne vil være intime.

"Hej" eller "kære".

Der er stor forskel på, hvordan danskerne indleder og slutter deres beskeder til hinanden, men der er endnu større forskel på, hvordan læseren opfatter dem.

Det viser en ny undersøgelse, som Sprognævnet og Aarhus Universitet har lavet, og som 1311 mennesker har bidraget til, skriver Politiken.

Et generationsspørgsmål

Sprogforskerne har spurgt til forskellige hilsner såsom ”hej”, ”hej” og et fornavn, ”kære”, ”med venlig hilsen” og ”vh”.

Undersøgelsen viser eksempelvis, at unge opfatter det, som om man vil være intim, hvis man skriver ”kære”. På den måde har udtrykket bevæget sig tilbage og hen imod den mening, det oprindeligt havde.

Hvem der skriver hvad, og hvordan man modtager det skrevne, afhænger blandt andet af, hvilken generation man er en del af. Det fortæller Marianne Rathje, der er sprogforsker, til Politiken.

Hun modtager ofte en mail fra de studerende, hvori der hverken er en start- eller sluthilsen. De kommer fra Messenger, imens mail er en voksenting, fortæller Marianne Rathje.

- Det er først noget, man begynder at bruge, når man begynder på en uddannelse. Indtil da bruger børn og unge sociale medier, så de har taget de praksisser med, de har brugt på sociale medier de første 20 år af deres liv, og skal nok lige vænne sig til e-mail-mediet, siger Marianne Rathje til Politiken.

Nye anbefalinger

Undersøgelsen har givet Sprognævnet anledning til nogle nye, bløde anbefalinger. Blandt andet er den mest neutrale hilsen i dag at bruge ”hej” plus fornavn til både private og ikke-private modtagere. Man kan bruge ”kære” plus fornavn i uformelle sammenhænge, hvis man har et nært forhold til modtageren, men man kan også bruge det i formelle sammenhæng. Dog skal man være opmærksom på, at nogen ville opfatte det som gammeldags eller intimt.

Afstemning

Hvordan vil du gerne tiltales i formelle meddelelser?

For at afslutte en besked kan man bruge ”kærlig hilsen” eller ”kh”, hvis man kender modtageren godt, men personer under 30 år kan opfatte det ironisk, lyder det fra Sprognævnet.

Hvis man vil undgå at virke formel, skal man skrive hilsenen i flertal. For eksempel ”venlige hilsner.”

Sprognævnets bløde, nye anbefalinger har fået tidligere Venstre-minister Søren Pind ud på Twitter. Han mener ikke, at ”kære” kan erstattes af ”hej”.

- Jeg skal bede om, at myndigheder og institutioner, der skriver til mig, skriver “kære”, mit fulde navn og er De’s. Jeg vil simpelthen ikke rages på mentalt i min privatsfære, skriver han.