Samfund

Alle kan igen blive HPV-vaccineret

Der er global mangel på vaccinen, og WHO har opfordret til midlertidigt stop for vaccination af drenge. Danmark har skaffet mere vaccine i udlandet.

Personer, der ikke er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, kan nu igen blive vaccineret mod HPV. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

I november 2019 meldte de danske sundhedsmyndigheder ellers ud, at mens der fortsat var nok vaccine til alle i børnevaccinationsprogrammet, så var det ikke muligt før tidligst i 2021 for alle andre at få vaccinen ved selv at betale.

Fakta om HPV-infektion

  • Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV, der er en meget almindelig virus.
  • Hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan den hos kvinder føre til forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft. For mænd kan en HPV-infektion føre til analkræft, peniskræft og kræft i mund og svælg. HPV-vaccinerede drenge og mænd kan ikke give HPV-infektionen videre til piger og kvinder.
  • Hvert år dør omkring 100 kvinder af livmoderhalskræft.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse

Årsagen var, at produktionen af vaccinen Gardasil 9 ifølge virksomheden MSD ikke kunne følge med den globale efterspørgsel.

Men nu er det lykkedes at skaffe medicinen i et andet EU-land gennem såkaldt paralleldistribution, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Derfor er det igen muligt for andre end børn og unge at få vaccinen – så længe man, som det hele tiden har været tilfældet, selv betaler, hvis man ikke er omfattet af børnevaccinationsprogrammet.

Det er ifølge styrelsen forventningen, at der vil være nok vaccine til at dække vaccinationer i hele 2020, indtil produktionen igen vil være normalt om et år.

Homoseksuelle unge får tilbudt HPV-vaccine

Udmeldingen kommer, samtidig med at Sundhedsstyrelsen onsdag meddelte, at der bliver indført et midlertidigt tilbud om HPV-vaccinen til to nye grupper af drenge og mænd.

Det gælder drenge, som er fyldt 12 år i perioden 1. januar 2018 til 30. juni 2019 – altså drenge, der er født i perioden 2006 til første halvdel af 2007.

Denne gruppe af drenge har hidtil ikke været omfattet af børnevaccinationsprogrammet, der i september blev udvidet til at omfatte drenge, som 1. juli 2019 eller derefter var fyldt 12 år.

Den anden gruppe af drenge, der nu i en periode får tilbudt HPV-vaccinen, er homoseksuelle mænd, som er fyldt 18 år 1. januar 2020 eller senere – men som ikke er fyldt 26 år inden 1. januar 2020.

WHO: Stop med at vaccinere drenge

Verdenssundhedsorganisationen anmodede i december ellers alle lande til midlertidigt at stoppe med at HPV-vaccinere drenge.

Ifølge WHO er der risiko for, at der ikke vil være nok vaccine til den primære målgruppe – unge piger, som endnu ikke har haft seksuel debut – i andre dele af verden.

Tilslutningen til vaccinen er igen stigende i Danmark - efter en debat i 2013 om mulige bivirkninger - og derfor sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i december til Politiken, at et midlertidigt stop for HPV-vaccination af drenge ville sende et ”uklogt signal til befolkningen”.

Og nu er det altså også muligt for alle andre at få vaccinen igen. TV 2 ville gerne have haft en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen, men styrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Så meget koster vaccinen

Tilbuddet til de to nye grupper af drenge forventes ifølge Lægemiddelstyrelsen at begynde 1. februar eller 1. marts 2020, og tilbuddet vil slutte igen 31. december 2021.

For at opnå fuld beskyttelse er det nødvendigt at blive HPV-vaccineret tre gange, hvis man er over 15 år.

Prisen på vaccinen varierer, men koster mellem 1300 og 1900 per vaccine. Hvis man er medlem af Danmark, kan man få tilskud på 50 procent.