Samfund

Overlæge mener, vi bør være nervøse for ny virus - sådan undgår du smitte

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der lille risiko for, at ny virus kommer til Danmark. Danskere i berørte områder opfordres til at tage forbehold.

Den nye coronavirus fra Wuhan i Kina har de seneste uger smittet hundredvis af mennesker med flere dødsfald til følge.

Selvom man endnu ikke kender den nye virus ordentligt, mener overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut, at virussen skal tages alvorligt.

- Vi er ved at lære den at kende, og indtil vi har lært den at kende, bør vi være nervøse for den. Vi har før set med MERS, der også er en coronavirus, at det spredte sig til 21 lande over tre uger med mere end 600 døde, siger han til TV 2.

Overlæge Anders Fomsgaard siger, at coronavirus hurtigt kan mutere og dermed blive meget sværere at behandle. Men lige nu er der stadig mulighed for at gribe ind, siger han.

- Der er ikke nok smittede til, at den er muteret. Dét er tidspunktet, hvor man kan skride ind og hindre, at den smitter flere og muterer undervejs. Vi har et lille vindue lige nu, hvor der kan handles.

Kina har de facto lagt Wuhan i karantæne, da de har indført rejseforbud til og fra millionbyen for at forsøge at inddæmme virussen.

Hvad gør de danske myndigheder?

Herhjemme vurderer Sundhedsstyrelsen, at sandsynlighed er ret lille for, at sygdommen kommer til Danmark, men holder nøje øje med udviklingen samt WHO og EU’s anbefalinger.

Styrelsen forventer ikke, at der kommer rejsende til Danmark, som kan være smittet med coronavirus. Derfor vil de ikke indføre screening for virussen i lufthavnen – som det er gjort i blandt andet Italien, Rusland, Australien og USA.

- Det skyldes, at der ikke er dokumentation for, at det kan hindre smittespredning, skriver styrelsen.

Skulle det ske, at en person, der er smittet med coronavirus, lander i en af de danske lufthavne, er sundhedspersonale rundt om i landet blevet informeret om, hvordan de opdager det.

Personen vil efterfølgende blive behandlet på Hvidovre eller Skejby Sygehus, hvor der er specialister, der har afdelinger for smitsomme sygdomme, ligesom der er isolationscentre klar til patienterne.

Hvad kan du gøre for at undgå smitte?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager sine forbehold, hvis man rejser til et af de berørte områder. Rådene lyder som følger:

  • At vaske hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Brug eksempelvis håndsprit.
  • At undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene - eksempelvis hoste og opspyt.
  • At hoste i albuen, ikke i hånden.
  • Undgå kontakt med levende og døde dyr, herunder markeder med dyr.
  • Følg de lokale myndigheders anvisninger.

17 døde

Smitten har allerede bredt sig fra Kina til Japan, Sydkorea, Thailand og USA. Blandt andet har en britisk backpacker fået sygdommen, mens han var i Thailand nær byen Phuket.

Han blev indlagt på Phuket Hospital, hvor han fik drænet lungerne for to liter væske.

Ifølge Fomsgaard findes der tilfælde, hvor man ser, at nogle mennesker kan smitte mange flere med coronavirus end andre syge - dem kalder han 'superspredere' - og Kina bør identificere dem.

- Så kan vi måske stoppe virussen hurtigere.

Efter udbruddet er mindst 17 døde og 555 blevet smittet, skriver CNN.