Samfund

Danske soldater trækkes hjem fra Irak - nyt hold bliver i Danmark

Tilbagetrækningen er en del af en planlagt rotation mellem hold 10 og 11 i Irak.

De danske soldater, der lige nu befinder sig i Irak, bliver i løbet af de næste par dage trukket hjem til Danmark.

Også de soldater, der midlertidigt blev flyttet til Kuwait, efter Irans angreb på to amerikanske baser i Irak den 8. januar, skal hjem.

Hjemtrækningen sker som en del af den planlagte udskiftning af danske soldater i området. Det har derfor intet at gøre med den spændte situation i regionen.

Træningssoldater bliver hjemme

Situationen gør dog, at de soldater på hold 11, der skulle være rejst til Irak for at overtage træningsaktiviteterne i landet fra hold 10, bliver hjemme i Danmark indtil videre. De vil dog med kort varsel kunne rejse til Irak.

- Det vigtigste for mig er soldaternes sikkerhed. Samtidig skal vi stå klar til at videreføre støtten til Irak og indsatsen mod terrororganisationen Islamisk Stat, så den ikke igen får fodfæste i Irak. Indtil træningen forhåbentlig snart genoptages forbliver den del af det nye hold uden operative opgaver i Danmark. Soldaterne vil være klar til med kort varsel at tage til Irak, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Efter angrebet på Al-Asad-basen i Irak den 8. januar blev de soldater, der varetager træningsaktiviteterne i landet flyttet til Kuwait, mens aktiviteterne er indstillede. Soldater med operative opgaver på basen, er dog blevet på basen. Disse poster udskiftes løbende over det næste stykke tid.

Træner irakiske soldater

De danske soldater er i Irak som et led i bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat.

Terrororganisationens krigere var på afgørende fremmarch i Irak i 2014 og 2015, og derfor sendte Danmark 130 soldater til Irak. I fem år har skiftende hold soldater været udstationeret i Irak.

Soldaterne opererer fra den amerikanske base Al-Asad midt i ørkenen, hvor de træner irakiske soldater, som så kan tage kampen op mod Islamisk Stat.