Samfund

Bandeleder anholdt efter spektakulær flugt

Spansk politi har anholdt det voldsanklagede bandemedlem Hemin Dilshad Saleh.

Den 24-årige Hemin Dilshad Saleh har været eftersøgt siden november efter en befrielsesaktion på psykiatrisk afsnit i Slagelse.

- Vi har haft et tæt og intensivt samarbejde med vores kolleger i Det nationale politi i Barcelona, og anholdelsen af den 24-årige skal gerne sende et tydeligt signal om, at man ikke skal føle sig sikker, blot fordi man er flygtet til lunere himmelstrøg, siger leder af Afdeling for organiseret kriminalitet i Københavns Politi, Knud Hvass i en meddelelse.

Overfor TV 2 uddyber Knud Hvass, at anholdelsen har været under opsejling gennem længere tid.

- Vi har gennem et stykke tid haft indikationer på, at Saleh opholdt sig i Barcelona, så vi er gået i spænding, indtil han altså blev anholdt i Barcelona, fortæller han.

Hemin Dilshad Saleh flygtede fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse, hvor han var indlagt under en varetægtsfængsling for et voldeligt overfald i en frisørsalon på Nørrebro under bandekonflikten i 2018.

Fik smuglet våben ind i en kageæske

Inden flugten fik Saleh overbragt en kageæske fra en besøgende, hvori der lå to håndvåben, som blev brugt i forbindelse med flugten.

Personalet fik bestemt at vide, at de skulle lade være med at trykke på alarmen og i stedet straks lukke de to mænd ud af sikkerhedsslusen.

En af de to mænd trykkede et håndvåben mod en ansats nakke. Og skød i gulvet for at understrege alvoren i situationen.

Det fængslede bandemedlem var fem uger forinden blevet varetægtsfængslet i forbindelse med en grov voldssag, der fandt sted i forbindelse med bandekonflikten i København.

I politiets søgelys gennem lang tid

Hemin Dilshad Saleh i flere omgange været i politiets søgelys. Og han har også tidligere været på flugt.

Faktisk ledte politiet efter det højtstående bandemedlem i et helt år efter et overfald på frisørsalonen på Nørrebro, hvor to ofre blev tildelt spark, skåret med kniv, slået gentagne gange med en kniv i skede, fik kastet en stol i hovedet og tildelt adskillige slag og spark i ansigtet og på kroppen, som der stod i politiets sigtelse.

Den 24-årige vil nu blive begæret udleveret til Danmark.

Tidligere er en 17-årig dansk dreng anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark. Han er sigtet for medvirken i fangeflugten, ligesom to andre mænd, der i december blev anholdt i Spanien og udleveret til Danmark.

De er også varetægtsfængslet i forbindelse med fangeflugten.

Ifølge TV 2s oplysninger har den 24-årige været et ledende medlem af bandegrupperingen NNV fra det storkøbenhavnske område.