TV 2 ECHO

25-årig skal udsendes for første gang – afskedsbrevene er noget af det sværeste

Hvordan skal din begravelse se ud? Det spørgsmål har 25-årige Malak Karnib skullet overveje, før hendes udstationering i Irak.

Hendes øjne bliver blanke. I hænderne holder hun afskedsbrevet til sin niece. Hun læser højt.

- Dit liv er fuld af uendelige valg, og jeg ved, at du vil finde din helt egen unikke sti.

Hun stopper op efter punktummet. Sunder sig og fortsætter med skælvende stemme:

- Vigtigst af alt, så forbliv for evigt tro mod dig selv.

Den 25-årige sprogofficer Malak Karnib sidder i sin uniform på et værelse på kasernen i Aalborg. Her tæller hun dage til, at hun skal udsendes for første gang. Til Irak.

Afskedsbrevet rummer alt det, som hun har tænkt sig at lære niecen, hvis den kommende mission går godt. Men hvis det går galt, og hun mister livet dernede, er afskedsbrevet Malaks sikring for, at hun får givet budskabet videre til niecen.

Abstrakte beslutninger

Malak Karnib, der har været i Forsvaret i tre år, skal sammen med resten af sit hold deltage i træningen af irakiske soldater.

Som sprogofficer skal hun være bindeled mellem de danske soldater og de irakiske soldater, der skal trænes.

Man tænker jo aldrig rigtig over, hvordan man vil sige farvel til sin familie og venner

Malak Karnib, sprogofficer

Og som udsendt i dansk tjeneste skal man forholde sig meget konkret til sin egen død.

Malak har både skrevet afskedsbreve, udfyldt testamente og besluttet, hvordan hendes begravelse skal foregå.

- Det var noget af det sværeste at skulle skrive de breve. Man tænker jo aldrig rigtig over, hvordan man vil sige farvel til sin familie og venner, siger Malak Karnib.

Nyt trusselsbillede

Missionen lægger ikke umiddelbart op til kamphandlinger. Men trusselsbilledet er blevet ændret i lyset af de seneste ugers spændinger mellem Iran og USA.

De danske styrker i Irak blev i begyndelsen af januar trukket ud af Irak, efter at Iran bombede baser med danske udstationerede som svar på USA’s likvidering af general Qassem Soleimani.

Det betyder, at missionen, som Malak Karnib er en del af, har ændret sig markant.

I stedet for at blive fløjet direkte til Irak starter missionen i Kuwait. Her skal de danske styrker vente, indtil det igen vurderes sikkert at vende tilbage til Irak.

Når hun endelig kommer til Irak og kan begynde arbejdet, forventer Malak også, at de seneste ugers spændinger i regionen vil have påvirket forholdet til de lokale.

- Det, vi regner med kommer til at ske, er, at vi skal arbejde lidt mere for at bygge relationer til irakerne, siger hun.

Noget at holde fast i

Malak Karnib skal være udsendt i seks måneder. Så de sidste dage op til afgang går med at pakke tasker og forberede det sidste.

Hun vil ikke sige, at hun glæder sig. Det smager forkert, når nu det ikke er risikofrit at blive udsendt til Irak.

Hvis det ikke bliver aktuelt, så river jeg dem i stykker og fortæller aldrig nogen, hvad jeg har skrevet i dem

Malak Karnib, sprogofficer

Men hun har forberedt sig i flere år og er nu bare ivrig efter at få brugt alt, hun har lært.

Risikoen for at noget slemt kan ske, lever Malak med. Og selvom afskedsbrevene til niecen, søstrene og forældrene har været svære at skrive, har det også været godt at forholde sig til, siger hun.

- Hvis det ikke bliver aktuelt, så river jeg dem i stykker og fortæller aldrig nogen, hvad jeg har skrevet i dem. Men hvis det bliver aktuelt, er jeg glad for, at de har noget at holde fast i.