Dansk kvinde forsvundet i 34 år – tv-hold finder nye spor i den mystiske sag
I 1986 forsvandt den dengang 25-årige Camilla Steinaa sporløst. Tilbage sidder hendes søskende i dag stadig med spørgsmålet: Var det planlagt?
Det er svært at huske, hvad der præcist skete den vinterdag for 34 år siden. Men Grane Sejr Steinaa har et billede i hovedet, som har siddet fast i alle årene.
Han sidder i sin bil, et gammelt folkevognsrugbrød, på vej op til sin søster i et sommerhusområde i Nordsjælland. Hun vil til Jylland, og han har lovet at køre hende til toget. På en gårdsplads parkerer han bilen i perlegruset og går ind i huset for at finde sin søster.
Der sidder hun i et helt tomt rum, kun iført hvide klæder. De få ting, hun ejer, ligger samlet på gulvet.
Grane Sejr Steinaa kan i dag ikke huske, hvad de præcist talte om. Han har tænkt og tænkt, men må erkende, at 34 år er længe at huske tilbage. Han er heller ikke helt sikker på, om han fik kørt hende til toget, eller om hun ombestemte sig inden.
Han ved bare, at det var den sidste dag, hvor han så sin søster, Camilla Steinaa. Efter den dag i 1986 forsvandt hun sporløst.
I dag er Camilla Steinaa stadig en af de 36 savnede danskere, der efterlyses internationalt af Interpol. Der er nemlig aldrig fundet et lig, og Camilla Steinaa er ikke erklæret død.
34 år efter ved hendes to søskende derfor ikke, om hun forsvandt frivilligt for at leve et hemmeligt liv i et andet land med en anden identitet. Eller om hun slet ikke lever mere.
- Det er især den der uvished, der er svær. Hvad skete der? Det har jeg og min anden søster tænkt virkelig meget på, siger Grane Sejr Steinaa i dag.
Havde man fundet Camilla Steinaa død herhjemme eller i udlandet, formoder politiet, at hun var blevet identificeret gennem tandkort. Der er altså en sandsynlighed for, at Camilla Steinaa lever derude et sted. I så fald vil hun være 58 år gammel.
Særligt efter Grane Sejr Steinaa selv har fået børn, har han fået et behov for at finde de brikker, der i mange år har manglet i familiepuslespillet.
Hvorfor og hvordan kunne hans søster pludselig en dag bare forsvinde ud i den blå luft?
Sammen med tv-holdet bag TV 2-programmet ‘Som sunket i jorden’ har Grane Sejr Steinaa og hans anden søster Lucilla Steinaa forsøgt at komme tættere på et svar.
En søgen, der blandt andet bringer dem omkring det københavnske punkmiljø, hvor den unge kvinde havde et stormende kærlighedsforhold til en stor dansk digter.
Det var Lucilla Steinaa, der i begyndelsen af 1987 meldte søsteren savnet på Station 1 på Halmtorvet i København.
De to søskende husker i dag ikke, hvor længe hun havde været væk, men hun var i hvert fald ikke dukket op på den gård i Jylland, hun havde talt om at tage til.
Politirapporten er dog ikke fra 1987. Den er fra 2010.
Ifølge Lucilla Steinaa sagde politiet nemlig dengang, at de ikke kunne efterlyse deres søster, fordi der ikke var mistanke om en forbrydelse eller en ulykke. Hun blev derfor kun meldt savnet.
Hvad forskellen præcist var, forstod Lucilla og Grane Sejr Steinaa ikke helt. De var i begyndelsen af 20’erne og havde lige mistet deres far og få år forinden deres mor.
Når de meldte deres søster savnet, tænkte de, at politiet ville lede efter hende. Men ingen ledte efter Camilla Steinaa, og ingen vidner blev afhørt på det tidspunkt, fandt de senere ud af.
Først i 2010 - 23 år senere - blev Camilla Steinaa efterlyst i forbindelse med, at arven fra deres far, tegnefilmpioneren Ib Bernhard Steinaa, skulle udbetales.
I efterlysningen blev hun beskrevet som "En køn, slank og velproportioneret kvinde, cirka 175 centimeter høj, let skelende og med en hvid plet på den ene fortand".
Flere vidner blev afhørt, og det blev noteret, at Camilla Steinaa inden sin forsvinden havde levet på en "speciel måde".
Men der var også ting, der ikke fremgik af rapporten.
Nemlig at den unge kvinde var begyndt at ændre personlighed ved sin forsvinden.
Det billede tegner sig, da tv-holdet bag ‘Som sunket i jorden’ opsøger nogle af de personer, der var tæt på Camilla Steinaa i 1980’erne.
Billedet af den mørkhårede, unge kvinde er nemlig et billede af en kvinde, der gik sine egne veje.
Efter morens død i 1980 flyttede Camilla Steinaa fra Birkerød i Nordsjælland til København. Her blev hun en del af det vilde og intense liv i punkmiljøet med mange fester og mange musikere.
To af musikerne hed Per Buhl og Tomas Ortved.
Tomas Ortved var trommeslager i bandet Sods - senere Sort Sol. Han husker tydeligt Camilla Steinaa og betegner hende i dag som "et legendarisk ansigt i punkmiljøet".
Per Buhl var sanger og bassist i et af de første københavnske punkbands, No Knox. Han var i en periode kæreste med Camilla Steinaa, som han beskriver som en “smuk, lynende intelligent og fandenivoldsk kvinde”.
Samtidig kan han fortælle, at Camilla Steinaa også havde andre kærester i den periode.
Blandt andet den berømte digter Michael Strunge.
Det er understøttet i en biografi om den danske digter, hvor der står, at “Strunge mellem 81 og 82 forelskede sig i en kvinde ved navn Camilla Steinaa”.
Der står også, at Strunge blev knust, da kvinden gjorde det forbi - og på første side i en af hans digtsamlinger står der følgende ord:
1982. Til Camilla S. Jeg skriver Popsange til dig. Michael S.
En af Michael Strunges digtsamlinger er altså dedikeret til Camilla Steinaa.
Efter nogle år i det vilde punkmiljø skete der noget i tiden fra 1982 til 1983, der ændrede den unge kvinde.
Både Per Buhl og Tomas Ortved husker, at hun begyndte at gå rundt i bare tæer. I stedet for tøj svøbte hun et hvidt lagen om sin krop, og i perioder på flere uger fastede hun.
På det tidspunkt var Camilla Steinaa begyndte at komme meget i kredse, hvor stoffet LSD var en stor del af festen, fortæller Per Buhl.
Om det var det, der ændrede hende, ved ingen. Men i årene derefter så de to musikere ikke længere Camilla Steinaa i det københavnske punkmiljø.
Det var også begrænset, hvor meget kontakt Grane og Lucilla Steinaa havde med deres søster i den periode. I 1980’erne kunne man ikke lige fange hinanden på sms eller på Facebook. Og da de boede i Birkerød, mens Camilla Steinaa ofte flyttede rundt, var det svært at fange hende.
En gammel ven havde dog en del kontakt med hende i den periode.
Det lykkedes tv-holdet at finde frem til vennen Jørgen Fog. Han havde Camilla Steinaa boende hos sig et halvt års tid omkring 1985 og fortæller, at hun begyndte at være imod teknologi og kun ville spise 100 procent biodynamisk.
Han husker også, at hun på et tidspunkt havde lejet et sommerhus i Hornbæk, som hun flyttede op i.
Inden hun tog afsted, gav hun ham en lille religiøs bog med titlen “Fredens Evangelium”. En bog, der ifølge en religionshistoriker handler om, at “det guddommelige og rigtige er at spise vegetarisk, mens djævlen er repræsenteret ved kødspiseri”.
Før Camilla Steinaas forsvinden modtog Jørgen Fog også et postkort med et religiøst motiv afsendt fra Hornbæk med ordene “Kære Jørgen. Jeg bliver her foreløbig”.
I jagten på nye spor lykkedes det tv-holdet at finde frem til både sommerhuset og udlejeren, der stadig i dag kan huske den mørkhårede kvinde.
Ifølge ham var Camilla Steinaa pludselig bare væk en dag. Hun havde dog lagt en seddel.
Der stod, at hun undskyldte, at hun ikke betalte den sidste halve måned af huslejen. Men nu tog hun væk.
Sporet understøtter den formodning, som Grane Sejr Steinaa i mange år har haft.
- Der er sket noget, der gjorde, at hun var nødt til at rykke. Måske har hun haft brug for de penge til noget - måske til en billet, siger Grane Sejr Steinaa.
Hans søster havde på et tidspunkt talt meget om et økologisk bofællesskab i Thylejren. Kunne hun selv have planlagt at forsvinde dertil?
Flere ting kunne pege i den retning.
Få måneder før sin forsvinden var Camilla Steinaa nemlig ved tandlægen, hvor hun brugte næsten 7000 kroner på at få lavet tænder. Langt mere end hun plejede at bruge.
Det fortæller hendes gamle tandlæge i dag. Han kan også huske, at den unge kvinde dengang fik en ny tid, som hun dog aldrig dukkede op til.
Sidste spor i efterforskningen var derfor at efterprøve de planer, som Camilla Steinaa havde om at rejse til Jylland.
I Thylejren mødte tv-holdet en kvinde, der havde mange af de samme træk som hende. Det viste sig dog ikke at være hende, og da de spurgte rundt i området, lød svaret det samme:
Der var ingen, der nogensinde havde set eller hørt om Camilla Steinaa. Heller ikke de personer, der havde boet i området siden begyndelsen af 1980'erne.
Det sidste spor ender derfor foreløbigt blindt.
I 34 år har Camilla Steinaa været forsvundet - og hvor hun befinder sig, er i dag stadig en gåde.
De nye spor og oplysninger har dog gjort en forskel for familien.
Grane Sejr Steinaa sidder med digtsamlingen 'Popsange' af Michael Strunge i hjemmet i Birkerød. Han smiler.
Han anede ikke, at hans søster havde datet og senere droppet en af de største danske digtere. Det kommer dog ikke bag på ham.
Camilla Steinaa gik sine egne veje.
Det nye indblik i hendes liv betyder meget for ham. Det samme gør de nye oplysninger, der tilsammen er med til kaste lys over tiden op til, hun forsvandt.
Den pludselige forsvinden fra sommerhuset og manglende huslejebetaling.
De mange penge, som hun brugte på tandlægen for så aldrig at dukke op igen.
Den lille bog med titlen 'Fredens Evangelium' og postkortet fra Hornbæk.
- Selvom der stadig er mange uafklarede spørgsmål, har vi fået alt samlet i én historie nu. Flere ting er faldet på plads, og det kan jeg på en måde bedre forholde mig til, siger Grane Sejr Steinaa.
Camilla Steinaa er i dag stadig efterlyst i hele verden, og sagen er arkiveret hos Nationalt Kriminalteknisk Center under Rigspolitiet. Men der er ikke blevet lavet aktiv efterforskning siden 2011.
Selvom Grane Sejr Steinaa gerne ville vide, om han søster har det godt, er han afklaret med, at han måske aldrig finder ud af hendes skæbne.
- Måske vil hun bare ikke findes, fordi hun selv planlagde at forsvinde. Vi ved det ikke, men jeg føler, at vi har gjort, hvad vi kunne for at finde hende nu, siger Grane Sejr Steinaa.
Skal han selv tolke på de nye oplysninger, synes han, det peger på, at hun kan være søgt i kloster et sted. Den anden mulighed er, at hun ikke lever mere.
Det ville dog ikke forbavse ham, hvis hun pludselig dukkede op en dag. Og gør hun det, ved han godt, hvad han vil sige til hende.
- Jeg vil bare sige: “Hej, hvor fa'en blev du af?” Man får jo ikke noget ud af at være vred eller bitter, siger Grane Sejr Steinaa og tilføjer:
- Camilla har altid været god for en overraskelse. Så måske banker hun pludselig på døren en dag.
Har du oplysninger om Camilla Steinaa? Så kan du kontakte TV 2 på us@doceye.dk
Se Kristian Bech og tv-holdets jagt efter Camilla i 'Som sunket i jorden' på TV 2 mandag 20. januar klokken 20.00 eller allerede nu på TV 2 PLAY.