Samfund

Fødevarestyrelsen beklager fejl - for virksomhed var det 'en katastrofe'

Den intetanende slagteridirektør fik besked om rapporten, da en journalist ringede.

Kort før jul kom andeslagteriet Dan Duck i Struer i massiv modvind.

Det skete, efter Fødevarestyrelsen ved et besøg 17. december afslørede mangelfuld hygiejne på slagteriet. Men styrelsens rapport viste sig at være fejlbehæftet, og den er derfor netop blevet trukket tilbage.

Konkret blev slagteriet beskyldt for, at virksomhedens medarbejdere ikke vaskede hænder efter frokost. Men den beskyldning var der ikke belæg for. Fødevarestyrelsen havde ved deres besøg overset, at de ansatte vaskede hænder ved en anden vask, end den Fødevarekontrollen havde under opsyn.

- Myndigheder skal ikke lave fejl, og når vi laver en fejl, så er det beklageligt, siger Rikke Aagaard, der er Fødevarestyrelsens kødkontrolchef.

Rapporten om slagteriets dårlige hygiejne gik hårdt ud over slagteriets julesalg. Men en erstatning vil ikke automatisk komme på tale, oplyser Rikke Aagaard, der i stedet har henvist virksomheden til at vurdere sagen med deres egne jurister.

Ifølge direktør i Dan Duck, Hardy Eskildsen, anede virksomheden intet om den dårlige rapport, før en journalist fra Ekstra Bladet tog kontakt til dem. Normalt er det ellers procedure, at Fødevarestyrelsen informerer virksomheder, før de offentliggør deres rapporter. Kort efter besøget blev rapporten offentliggjort, uden slagteriet var blevet informeret.

- Vi blev taget totalt på hælene, for vi har ikke fået rapporten på det tidspunkt. Vi var totalt uforstående, siger Hardy Eskildsen.

Hardy Eskildsen bekræfter over for TV 2, at de nu har haft et godt møde med Fødevarestyrelsen. Men han understreger, at mødet kommer alt for sent, da det ikke ændrer på, at deres julesalg blev ødelagt.

- Jeg er glad for, at de har beklaget, men det fjerner jo ikke forbrugernes mistillid. Det ramte os på det værst tænkelige tidspunkt, hvor vi skulle have tjent hele vores årsomsætning hjem. Det er en katastrofe for os, siger han.

Fødevarestyrelsen holder dog fast i en del af rapporten. Mens virksomhedens ansatte er frikendt for mangelfuld hygiejne, fastholdes det, at der ved besøget blev fundet spor af gødning i form af andeafføring på to ud af de 100 slagtede ænder, som blev tjekket. Hvis man spiser en and, der har været i kontakt med egen afføring, risikerer man at indtage både salmonella, e-koli og campylobacter. Alt sammen bakterier, der kan gøre mennesker syge.

Flere medier, herunder TV 2, bragte på baggrund af rapporten historier om den mangelfulde hygiejne på slagteriet. På TV2.DK var der tale om to historier. Du kan læse de to historier her og her.