Samfund

To medarbejdere i Skat bortvist og politianmeldt for mistænkt svindel

De to sager om svindel er fra henholdsvis 2015 og 2017.

To medarbejdere i skattevæsenet er inden for de seneste år blevet bortvist og politianmeldt mistænkt for at have begået svindel, oplyser Skattestyrelsen til Berlingske.

Merete Agergaard, der er direktør i Skattestyrelsen, understreger, at de to sager ikke kan kædes direkte til en ny rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i, og som rejser kritik af Skatteministeriets kontrol.

I rapporten, der endnu ikke er offentliggjort, fremgår det, at Skatteministeriets kontrol med statens årlige indtægter på 1000 milliarder kroner er så "mangelfuld og svag", at der er en "forhøjet risiko" for, at medarbejdere kan misbruge og snyde sig til egen vinding.

Merete Agergaard siger til TV 2, at de to seneste sager er af en anden karakter, end det Rigsrevisionen har fokus på i den nye rapport.

- Svindel med offentlige midler har fået en meget stor bevågenhed. Derfor synes vi, det er vigtigt, når vi taler om den nye rapport, også at fortælle danskerne, at der i skattevæsenet har været to konkrete sager, siger hun.

Svindel for millioner

De to sager er fra henholdsvis 2015 og 2017.

I den ene sag er en medarbejder blevet bortvist og politianmeldt for i 2015 at have misbrugt sin egen og kollegaers adgang til systemer og dermed fået et beløb udbetalt til en tredjemand. Beløbet var på tre millioner kroner, siger Merete Agergaard til Berlingske.

Den anden sag er fra 2017. Her havde en medarbejder i det daværende Skat Motor angivet nogle prisfastsættelser for lavt. Det betød en manglende afbetaling på mellem 1 og 1,2 millioner kroner, siger direktøren.

- Det er meget forargelige sager og sager, vi - som vi skal - har orienteret Rigsrevisionen om, siger hun til Berlingske.

Undersøger mistanke om svindel

Rigsrevisionens gennemgang har ikke vist decideret svindel, men i den nye rapport fremgår det, at Skatteministeriet er ved at undersøge konkrete sager med mistanke om svindel.

Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, siger, at den mangelfulde kontrol på statens største kasse er stærkt bekymrende.

- Selvom der ikke er afdækket konkrete former for svig i det her, så er det dybt bekymrende, at der ikke er en ordentlig brugeradministration.

- It-systemerne består af en lang række meget gamle systemer, og der er mange manuelle sagsgange. Det er problematisk, og det har man godt vidst hele tiden. Det nye problem er, at den administration, der er af brugeradgange, den er ikke tilstrækkeligt systematisk og tilstrækkeligt systemunderstøttet i sig selv. Det er et stort problem, siger han.