To medarbejdere i Skat bortvist og politianmeldt for mistĂŠnkt svindel

De to sager om svindel er fra henholdsvis 2015 og 2017.

To medarbejdere i skattevÊsenet er inden for de seneste Är blevet bortvist og politianmeldt mistÊnkt for at have begÄet svindel, oplyser Skattestyrelsen til Berlingske.

Merete Agergaard, der er direktÞr i Skattestyrelsen, understreger, at de to sager ikke kan kÊdes direkte til en ny rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fÄet aktindsigt i, og som rejser kritik af Skatteministeriets kontrol.

I rapporten, der endnu ikke er offentliggjort, fremgÄr det, at Skatteministeriets kontrol med statens Ärlige indtÊgter pÄ 1000 milliarder kroner er sÄ "mangelfuld og svag", at der er en "forhÞjet risiko" for, at medarbejdere kan misbruge og snyde sig til egen vinding.

Merete Agergaard siger til TV 2, at de to seneste sager er af en anden karakter, end det Rigsrevisionen har fokus pÄ i den nye rapport.

- Svindel med offentlige midler har fÄet en meget stor bevÄgenhed. Derfor synes vi, det er vigtigt, nÄr vi taler om den nye rapport, ogsÄ at fortÊlle danskerne, at der i skattevÊsenet har vÊret to konkrete sager, siger hun.

Svindel for millioner

De to sager er fra henholdsvis 2015 og 2017.

I den ene sag er en medarbejder blevet bortvist og politianmeldt for i 2015 at have misbrugt sin egen og kollegaers adgang til systemer og dermed fÄet et belÞb udbetalt til en tredjemand. BelÞbet var pÄ tre millioner kroner, siger Merete Agergaard til Berlingske.

Den anden sag er fra 2017. Her havde en medarbejder i det davÊrende Skat Motor angivet nogle prisfastsÊttelser for lavt. Det betÞd en manglende afbetaling pÄ mellem 1 og 1,2 millioner kroner, siger direktÞren.

- Det er meget forargelige sager og sager, vi - som vi skal - har orienteret Rigsrevisionen om, siger hun til Berlingske.

UndersĂžger mistanke om svindel

Rigsrevisionens gennemgang har ikke vist decideret svindel, men i den nye rapport fremgÄr det, at Skatteministeriet er ved at undersÞge konkrete sager med mistanke om svindel.

Per Nikolaj Bukh, der er professor pÄ Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, siger, at den mangelfulde kontrol pÄ statens stÞrste kasse er stÊrkt bekymrende.

- Selvom der ikke er afdÊkket konkrete former for svig i det her, sÄ er det dybt bekymrende, at der ikke er en ordentlig brugeradministration.

- It-systemerne bestÄr af en lang rÊkke meget gamle systemer, og der er mange manuelle sagsgange. Det er problematisk, og det har man godt vidst hele tiden. Det nye problem er, at den administration, der er af brugeradgange, den er ikke tilstrÊkkeligt systematisk og tilstrÊkkeligt systemunderstÞttet i sig selv. Det er et stort problem, siger han.