Skatteministeriet får kritik for hullet kontrol - sammenlignes med Britta-sagen

Rigsrevisionens gennemgang af systemet har ikke afsløret decideret svindel, men Skatteministeriet undersøger konkrete sager med mistanke om svindel.

Skatteministeriet får kritik fra Rigsrevisionen i en ny rapport.

Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i rapporten, som endnu ikke er blevet offentliggjort.

Her fremgår det, at Skatteministeriets kontrol med statens årlige indtægter på 1000 milliarder kroner er så "mangelfuld og svag", at der er en "forhøjet risiko" for, at medarbejdere kan misbruge og snyde sig til egen vinding.

I rapporten sammenlignes svaghederne i kontrollen af indtægterne med sagen om Britta Nielsen, der er mistænkt for at svindle sig til et stort millionbeløb gennem sit job i Socialstyrelsen, og svindelsagen i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse.

Medarbejdere kan lave uberettigede udbetalinger

Rigsrevisionen peger på, at Skatteministeriet ikke har styr på, hvilke medarbejdere der har adgang til flere af de it-systemer, hvorfra der kan udbetales penge. Det betyder, at ansatte kan have adgang til konti, som ikke har noget med deres arbejdsområde at gøre.

- Dette kan potentielt kompromittere funktionsadskillelsen og medføre, at medarbejderne for eksempel kan lave uberettigede udbetalinger, skriver Rigsrevisionen ifølge Berlingske.

Funktionsadskillelsen forhindrer, at en medarbejder kan oprette en udbetaling og godkende den selv uden at blive kontrolleret.

Professor: Stærkt bekymrende

Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, siger, at den mangelfulde kontrol på statens største kasse er stærkt bekymrende.

- Der er nogle paralleller i den manglende kontrol til Britta Nielsen-sagen og andre problemer, der har været, som Rigsrevisionen også selv drager i rapporten. Det er meget alvorligt, at der er de muligheder for at begå svindel på et område med så mange penge, siger han til Berlingske.

Han uddyber til TV 2.

- Selvom der ikke er afdækket konkrete former for svig i det her, så er det dybt bekymrende, at der ikke er en ordentlig brugeradministration.

- It-systemerne består af en lang række meget gamle systemer, og der er mange manuelle sagsgange. Det er problematisk, og det har man godt vidst hele tiden. Det nye problem er, at den administration, der er af brugeradgange, den er ikke tilstrækkeligt systematisk og tilstrækkeligt systemunderstøttet i sig selv. Det er et stort problem, siger han.

Tager sagen meget alvorligt

Merete Agergaard, der er direktør i Skattestyrelsen, tager rapporten fra Rigsrevisionen meget alvorligt.

- Vi er meget optaget af, at der skal være et sikkert kontrolmiljø, derfor er Skattestyrelsen opmærksom på de punkter, der fremhæves. Vi har allerede sat en række foranstaltninger i værk, som vi vil fortsætte, og det kvitterer Rigsrevisionen også for, siger hun til Berlingske.

Rigsrevisionens gennemgang har ikke vist decideret svindel, men i rapporten fremgår det, at Skatteministeriet er ved at undersøge konkrete sager med mistanke om svindel.