Samfund

Markant indgreb på vej mod løndumping til udenlandske chauffører

Efter skandaler med dårlige forhold for udenlandske chauffører er et bredt flertal klar til forbedringer på området.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forventer onsdag at præsentere en aftale mod social dumping på transportområdet med et bredt flertal bag sig.

Aftalen skal sikre, at udenlandske transportfirmaer skal dokumentere, at deres chauffører får en løn, der svarer til danske vilkår, når de kører i Danmark. Det erfarer TV 2.

– Der kan selvfølgelig komme ændringer og præciseringer i aftalen, når partierne mødes onsdag, men forventningen er, at der kommer en aftale, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

– De har fået klaret hovedpinen, og alle er glade. Det gælder både på Christiansborg, hos Dansk Arbejdsgiverforening og i fagbevægelsen, siger han.

Hovedpinen lå i en formulering, der mere eller mindre ville give Fagbevægelsens Hovedorganisation monopol ved at sikre, at de udenlandske vognmænd skulle følge deres overenskomst. Dermed ville det frie fagforeningsvalg være truet, hvilket Radikale Venstre og Dansk Folkeparti havde været skeptiske omkring.

Men efter teksten er blevet ændret, så aflønningen ikke er fast, men blot skal lægge sig op ad gældende overenskomster, er begge partier med på vognen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Hvad betyder aftalen?

Hvis det ender med en aftale, vil det betyde, at udenlandske vognmænd, der vil have lov at køre i Danmark, skal bevise, at de aflønner deres chauffører ordentligt.

Hvad de helt konkret skal betale, er endnu uvist, da arbejdsmarkedsparterne, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation først skal forhandle overenskomsten.

Og med ændringen i teksten er der også blevet plads til de gule fagforeninger, hvor aflønningen kan være anderledes.

– Vi var bange for, at kun én overenskomst ville være gældende, men det har vi nu fået slået fast med syvtommersøm ikke er tilfældet. Et overenskomstnævn skal afgøre de enkelte sager, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) til Ritzau.

Stor knast af vejen

Overenskomstforhandlingerne startede tirsdag, og med aftalen vil politikerne komme af med en stor og vigtig knast.

– Med den her aftale undgår de potentielt en storkonflikt. Der var en klar forventning om, at det her var noget, som Christiansborg skulle tage sig af, siger Peter Lautrup-Larsen og fortsætter:

– Aftalen kan være med til at bane vejen for lignende aftaler på andre områder, hvor der også er problemer med social dumping.

Nødvendigheden af en aftale blev i efteråret 2018 særligt tydelig.

Dengang var TV 2 med til at afdække, hvordan filippinske chauffører boede i en lejr i Padborg under kritisable forhold, hvorfra de blev hyret af den danske vognmand Kurt Beier til cirka 15 kroner i timen.

Det ser ud til at blive en bred aftale, hvor også Enhedslisten og Venstre er med.

– De forhold, vi så i Padborg-sagen, skal selvfølgelig ikke foregå i et land som vores. Og samtidig skal vi værne om den danske model og sikre, at vi opretholder respekten for foreningsfriheden, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.